Går katter bra ihop med barn?

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Funderar du på att skaffa en liten kattvän, men undrar hur pass bra katter fungerar ihop med barn? Som tur är så trivs många katter bra tillsammans med barn. Här är vad du bör tänka på när du letar efter en barnvänlig katt att välkomna in i din familj.

Katter och barn

Om du frågar dig om katter är snälla mot barn har du förmodligen ett barn hemma eller kanske ska du snart få ett nytt barn i hemmet. Katter och små barn kan absolut leva säkert och lyckligt tillsammans om du skaffar en katt med rätt temperament och hanterar deras umgänge på rätt sätt. De bästa katterna för barn är lugna, vänliga och tålmodiga. Även om ryktet säger att många katter är lynniga så beror det ofta på att de är missförstådda. De flesta katter är i själva verket kärleksfulla husdjur.

Enligt University of Edinburgh kan ett husdjur som en katt ha en positiv inverkan på barnens fysiska och känslomässiga hälsa, utveckling och välbefinnande. Husdjur är en stor källa till tröst för barn och har visat sig bidra till att minska stress och ångest. En stark anknytning till ett husdjur är också förknippat med bättre kommunikation mellan ungdomar och deras föräldrar och vänner.

En mamma introducerar en orange katt för en liten pojke

Personlighetstest

För att hitta den katt som bäst anpassar sig till ditt hushåll bör du ta hänsyn till barnens ålder och personlighet.

Lättskrämda och skygga katter brukar inte passa bra i hem med små barn. Battersea Cats' Home förklarar att skygga katter kan uppleva dessa hektiska och ofta oförutsägbara miljöer som mycket stressiga att vistas i. I dessa fall kan din katt gömma sig eller utveckla problem som att kissa utanför kattlådan. Välj i stället en katt som är sällskaplig, trygg och inte störs av höga ljud.

Även om en kattunge är rolig, lekfull och energisk är den vanligtvis inte det bästa valet om du har ett spädbarn eller ett litet barn. Precis som sina mänskliga motsvarigheter kräver kattungar mycket träning. Cats Protection förklarar att kattungar fortfarande lär sig att använda sina klor och kan leka på ett hårdhänt sätt, vilket kan leda till att ditt lilla barn skadas. Kattungar kan även bli skrämda av ett oförutsägbart eller högljutt beteende från ett litet barn som ännu inte förstår att kattungen inte är ett fluffigt gosedjur!

Både unga och fullvuxna katter som är livliga är bra för barn från fyra år och uppåt, men inte nödvändigtvis för barn från tre år och yngre. Energiska fullvuxna katter tolererar kanske inte de mycket små barnens upptåg och kan reagera om barnet stör deras vila eller oavsiktligt håller fast dem när de försöker interagera med varandra.

Uteslut inte att adoptera en äldre katt. Äldre katter kan vara bra följeslagare för lite äldre barn som uppskattar deras lust att krypa upp i ett varmt knä och som kan förstå och reagera på en äldre katts speciella behov.

Tips för adoption

Inkludera dina barn i adoptionsprocessen genom att börja med att titta tillsammans på det lokala djurhemmets webbplats och på olika social medier. Innan du bestämmer dig för en katt bör du dock ta med hela familjen och besöka ett djurhem tillsammans. Det är viktigt att se hur dina barn och katten reagerar på varandra.

Ställ många frågor till anställda och volontärer på djurhemmet om de katter du är intresserad av. Några frågor som du kan ställa kan vara:

 • Hur kommer katten överens med människor?
 • Är den social eller blyg?
 • Har katten tidigare umgåtts med barn?
 • Visar katten några tecken på aggressivitet, rädsla eller alltför överspänd?

Beskriv din familjs livsstil - lugn och tyst, stökig och bullrig eller något däremellan - så att personalen på djurhemmet kan hjälpa dig att hitta den bästa katten för just ditt hushåll.

Bli inte förvånad om djurhemmet även ställer många frågor till dig. Kom ihåg att de bryr sig om de katter de tar hand om och de vill försäkra sig om att din familj verkligen är den rätta. Ingen av er vill trots allt hamna i den tråkiga situationen att ni måste lämna tillbaka katten till djurhemmet för att den inte passar in i er familj.

De bästa katterna för barn

Nedan följer några av de vänligaste kattraserna som passar en familj med små barn:

 • Governing Council of the Cat Fancy (GCCF ) säger att siameskatter är högljudda, utåtriktade och sällskapliga. Dessa sällskapliga katter älskar att vara en del av familjen, visar en otrolig lojalitet mot sina familjemedlemmar och leker gärna med barnen.
 • Ragdoll: Raggdollkatter är kända för sin lättsamma natur, de älskar sina familjer och trivs med att leka med människor. Eftersom de är så aktiva passar de bra i hem med lite äldre barn. De är också mycket anpassningsbara till förändringar.
 • Helig birma: Den här rasen är så lugn och vänlig som den bara kan bli. GCCF beskriver helig birma som "underbar följeslagare med mycket kärlek att ge". De älskar att leka och är tålmodiga och toleranta mot barn, vilket gör dem till utmärkta familjekatter. Som en extra fördel har birman ett mjukt och tyst mjau, vilket innebär att det är mindre troligt att den väcker ditt barn vid läggdags.

Den här listan ger dig en bra indikation på temperament baserat på olika raser, men du kan också hitta fantastiska katter på det lokala djurhemmet. Även om du inte känner till kattens exakta ras betyder det inte att du inte kan få en bra känsla för personligheten när du och dina barn besöker djurhemmet.

Att ta hem din katt

Vi har redan konstaterat att vissa katter kan vara bra kamrater i hem med många barn, men det är också viktigt att förbereda sig innan du tar hem katten. Det är oerhört viktigt att lära dina barn hur de kan ha ett tryggt och säkert samspel med katten. Ge katten tid att vänja sig vid sin nya omgivning. Om din katt är mycket social är det bra! Om katten verkar osäker till en början, se till att ge den gott om utrymme, inklusive ett eget gömställe. Låt katten långsamt bekanta sig med sina nya livskamrater för att underlätta övergången.

Att anpassa sig till en ny omgivning kan vara stressigt för katter och därför kan de få problem med matsmältningen eller urinvägarna när de kommer hem till dig. Om du märker att din katt har dessa problem ska du prata med veterinären för att se om det finns några underliggande hälsoproblem som behöver åtgärdas och om det finns behandlingar som kan hjälpa.

Den tid du lägger ner på att ta reda på vilka som är de bästa katterna för barn och hur du förbereder din familj för en katt, kommer att löna sig när du ser hur ditt barn och din katt bildar ett kärleksfullt och varaktigt band.

Kort om skribenten

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien är författare, mamma och sedan länge kattförälder till två Russian Blue som bestämmer i hemmet. Hennes alster publiceras även i Care.com, What to Expect och Fit Pregnancy, där hon skriver om husdjur, graviditet och familjeliv. Hitta och följ henne på Instagram och Twitter via @brovelliobrien.


Granskad av dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Relaterade artiklar

 • Loppor och maskar

  Din kattunge kommer att frodas i all den uppmärksamhet som den får av dig och din familj, men den kommer inte att bli glad av uppmärksamheten från olika parasiter.
 • Att sköta och bada din katt

  154502253 Alla som har en katt vet hur noggranna de är att sköta sig själva. De flesta katter spenderar en stor del av sin dag med att sköta om sig själva, men ibland så kan de behöva lite extra hjälp, till exempel om de har blivit skadade eller har långa hår i pälsen som har trasslat ihop sig.
 • Träna kattungen att gå på lådan

  Katter är naturligt renliga av sig och med största sannolikhet kan kattungen redan gå på lådan när den kommer hem till dig.
 • Att få hem din första kattunge

  Förutom att de är bedårande finns det många andra fördelar med att ha en kattunge som husdjur. Katter är i allmänhet mycket prydliga och ordningsamma husdjur.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Lamm

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
  Buy Now »
 • INAKTIVA OCH MED TENDENS TILL ÖVERVIKT, KATTUNGAR (upp till 1 års ålder), NEUTERED CATS, VUXNA KATTER (1-7 års ålder)
  Buy Now »