Säker lek mellan katter och barn

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Katter och barn kan bli underbara vänner, men deras interaktion kan bli katastrofal om barnen inte lär sig hur de ska leka med katter. Katter har vassa klor och är redo att använda dem om de känner sig hotade eller stressade, och barn, framför allt små barn, gillar att låta mycket och är fysiskt aktiva på ett sätt som katter kan uppleva som hotfullt eller stressande.

Tro inte att detta betyder att de inte kan fungera ihop, med rätt uppmuntran och rätt omständigheter kan din katt och ditt barn bli bästa vänner.

Empati och tillit

Interaktion och lek mellan katter och barn ger en möjlighet att lära sig saker från bådas håll. En katt i hemmet kan lära barn medkänsla, empati och självförtroende eftersom de tar hand och bryr sig om varandra, enligt Mother Nature Network. Samtidigt kan katter lära sig lita på barn och utveckla tillgivenhet genom positivt uppförande. Å andra sidan kan olämplig lek lära en katt att vara rädd för och ogilla barn. Om katten lär sig att klösa mot barn kan ditt barn utveckla rädsla och misstro för katter (eller djur i allmänhet).

För att motverka detta är det viktigt att hjälpa barn att förstå att deras katt inte är en leksak. Även om katten är underbar, så är den en levande varelse med precis lika många känslor som resten av familjen. Även om katter kan utveckla rädsla för barn om de är för hårdhänta så kan trevlig lek på kattens villkor göra att den kommer tycka om barns sällskap. Det är upp till barnen att visa katten att den kan lita på dem och att de inte är farliga.

Varför katter klöser

Det är viktigt att förstå orsakerna varför katter ibland klöser för att förhindra att en större olycka händer. Vissa katter är sura, temperamentsfulla eller bara nyckfulla, men de bits eller rivs sällan helt apropå. En katt kan göra ett utfall om den känner sig hotad, stressad eller besvärad av något i omgivningen. Ibland kan en mycket vänlig katt bli överexalterad under en lekfull klistund eller när hon jagar en leksak som du flyttar runt och kan då uppvisa en felplacerad aggression.

Var säker på att en utvilad katt kommer att visa varningssignaler innan hon är på väg att göra ett utfall. Du kan ofta undvika en konfrontation genom att lära barnen känna igen dessa tecken. Enligt Humane Society of the United States kan en piskande svans, bakåtstrukna öron, rest ragg, morrande och väsande vara kattens sätt att säga "sluta upp, annars".

Genom att lära barnen hur de på ett säkert sätt hanterar och leker med katter kan konfrontation undvikas. Det är självklart även viktigt att bestämma om barn-katt interaktionen alls ska tillåtas. Om din katt har ett surmulet temperament eller tidigare har bitit eller rivit, eller om dina barn är för små för att att vistas i närheten av djur, så är det inte lämpligt att låta dem leka ihop ännu.

Men det finns sätt som kan uppmuntra säker och rolig lek mellan dina katter och dina barn.

Ordna säkra, avslappnade miljöer

Brown and white kitten playing with orange feather cat toy.Se till att din katt har ett säkert ställe som den kan fly till om den inte gillar det som händer. Det kan vara bra med ett högt kattträd där hon kan sitta utan att små händer når henne. Katter älskar höga platser eftersom de får utsikt över sin omgivning.

Sätt upp regler

När du talar med dina barn om hur de ska leka med katter, se till att de förstår att de måste hålla sig lugna och inte föra för mycket oväsen: inget skrikande, vrålande, springande eller hoppande. Beroende på barnens ålder och mognad kan det vara bra att förklara för barnen att de inte får peta eller dra i päls, morrhår, öron eller svans. Om katten vill springa och gömma sig får barnen under inga omständigheter jaga katten eller försöka ta sig till kattens gömställe. Även om barnen tror att katten vill leka kurragömma, så är det en signal att katten har fått nog och att kattens önskan om att få vara i fred måste respekteras.

Introducera försiktigt

Låt barnen ligga stilla på golvet och sakta hålla ut en hand så att katten kan lukta på den. Kattungen kommer uppskatta dem mer om den får närma sig dem på sitt eget vis. Om katten gnider sitt ansikte mot deras hand eller trycker sitt huvud mot handen är det en signal på att hon är redo för lite kel.

Övervaka hantering, fasthållande och kliande på magen

Mycket små barn och barn i förskoleåldern måste visas hur de ska klappa kattungen utan att dra den i pälsen. Du kan först visa genom att stryka på barnets arm och visa hur bra kel känns och sedan ta barnets hand och tillsammans stryka kattungens päls. Låt dem inte klappa katten i ansiktet eller på magen först eftersom katten är mer känslig på de platserna. Vissa katter kan bli överexalterade när de blir klappade och bitas. Andra katter sätter klorna i handen om man stryker dem på magen. Även om katten rullar över på rygg och visar magen, lär barnen att se skillnad på när katten sträcker på sig och när den vill bli klappad.

Äldre barn kan eventuellt bära katten, men de bör läras hur de ska lyfta den på rätt sätt; en hand säkert runt bröstkorgen och den andra handen håller om bakdelen för att stabilisera. Barn bör antingen sitta eller stå när de håller katten och ha den upprätt så att den känner full kontroll. Det kan kännas frestande att lägga katten på rygg som en bebis, men väldigt få katter gillar att bli fasthållna på det sättet.

Katter älskar att leka lika mycket som barn, men katter tröttnar fortare och kan lätt bli aggressiva. Begränsa lektiden till maximalt tio minuter eller när katten tröttnar och slutar, beroende på vad som kommer först.

Uppmuntra henne med leksaker

Leksaker behöver inte vara dyra. Pingisbollar, ihoprullade papper och tomma toalettpappersrullar kan alla fånga en katts uppmärksamhet och hålla den sysselsatt. Låt ditt barn försiktigt kasta dessa tillfälliga leksaker för att se om katten vill jaga dem eller placera leksaken i ett tomt badkar där katten kan jaga runt efter den utan att någon stör. Om katten har en favoritleksak så vet katten säkert hur den luktar också, involvera katten i kurragömmalekar genom att låta ditt barn gömma leksaken och uppmuntra katten att leta efter den.

Leka ihop kan vara roligt och belönande för katter och barn. Nyckeln till att göra leken säker är lärande, övervakande och respektfull attityd gentemot kattens känslor. Genom att uppfylla detta kan din katt upptäcka att den inte kan få nog av barnens sällskap och tvärtom.

Se till att kolla in våra andra artiklar om interaktion mellan katter och barn för mer information.

Författarens Bio

Jean Marie Bauhaus Contributor Bio Image

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus är en fiktionförfattare och frilansskribent som bor i Tulsa, Oklahoma. Hon skriver ofta om husdjur och husdjurshälsa sittandes hemma omgiven av en handfull pälsbebisar.

 

Relaterade artiklar

Relaterade produkter