Hur man hanterar IBD hos hundar

minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Det finns få saker som får en hundägare ur sängen snabbare än det omisskännliga ljudet av en hund som håller på att kräkas. Precis som människor kan hundar få diarré och kräkas då och då. Men om din hunds magproblem inte försvinner inom en dag eller två kan du behöva prata med din veterinär om inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) hos hundar och relaterade tillstånd som kolit.

Vad är IBD hos hundar?

IBD är ett tillstånd som innebär inflammation i mag- och tarmkanalens väggar (GI). Ibland kallas detta tillstånd också för kronisk enteropati och delas sedan in i grupper beroende på hur hunden reagerar på olika behandlingar: respons på mat, antibiotika och steroider. För enkelhetens skull kommer vi att hålla oss till termen IBD i den här artikeln.

Tecken på att din hund kan ha IBD är bland annat att den ofta kräks, har minskad aptit, tappar vikt, har lös avföring eller har flytande eller blodig diarré. Med tiden kan IBD leda till viktminskning, minskad muskelmassa och försämrad päls. Om du märker något av dessa tecken bör du boka en tid hos hundens veterinär.

Svart minischnauzer ligger i en hundkorg

Vad är orsaken till den gastrointestinala ohälsan (GI)?

För att förstå orsaken till mag- och tarmproblem (GI) i samband med IBD är det viktigt att förstå hur maten bryts ner och absorberas av kroppen. När maten äts passerar den matstrupen och stannar i magsäcken där den genomgår spjälkning eller matsmältning och bryts den ner till en mer flytande substans som kallas chymus. Denna chymus passerar sedan in i tunntarmen och där sker den största delen av matsmältningen och upptagningen av näringsämnen i kroppen. Det sista steget i mag- och tarmkanalen (GI) är grovtarmen, även kallad tjocktarmen. Här bryter bakterier ner fibrerna i maten och vatten absorberas. Denna process kan störas - på ett eller flera ställen i mag- och tarmkanalen - av en inflammation som förändrar organens förmåga att fungera korrekt.Inflammationen är en överreaktion från immunförsvaret - antingen på grund av något som din hund har ätit eller på grund av en störning i immunförsvaret, en så kallad autoimmun sjukdom. Detta leder till obehag och stör mag- och tarmkanalens (GI) förmåga att ta upp näringsämnen på rätt sätt. 

Inflammation i magsäcken kallas gastrit och leder vanligtvis till kräkningar. När inflammationen finns i tunntarmen klassificeras den som enterit och i tjocktarmen kallas den kolit. Utseendet på hundens diarré kan hjälpa veterinären att avgöra om de gastrointestinala problemen (GI) orsakas av enterit, kolit eller både och det underlättar valet av rätt behandling.

Hur skiljer sig IBD hos hundar från IBS (överkänslig tarm)?

De kliniska tecknen på IBD kan likna irritabelt tarmsyndrom (IBS) hos människor, men den bakomliggande orsaken är helt annorlunda. IBS hos människor misstänks uppstå till följd av onormala rörelser i tarmmusklerna.

Hur diagnostiserar veterinären IBD hos hundar?

För att avgöra om din hund har IBD kan veterinären först genomföra grundläggande blodprov och avföringsprov. Dessa tester hjälper till att bedöma din hunds allmänna hälsa och utesluta andra medicinska tillstånd. Det kan också vara nödvändigt med ultraljud eller röntgen för att få en bild av bukens organ. I de flesta fall kan hundens respons på en modulering av mikrobiomet eller andra behandlingar, t.ex. steroider, hjälpa till att ställa diagnosen. I vissa fall behövs en endoskopi där biopsier av tarmväggsvävnad tas för vidare undersökning för att få fram rätt diagnos och behandling.

Ung kvinnlig veterinär i blå uniform undersöker golden retriver med blått halsband på ett bord under en kontroll.

Hur hanterar man IBD hos hundar?

När din hund har fått diagnosen IBD finns det flera behandlingsalternativ att välja mellan beroende på hur allvarligt tillståndet är.

  • En dietbaserad måltidsplan är ofta den första åtgärden. Bland alternativen finns lättsmälta sammansättningar, nya eller hydrolyserade blandningar av proteiner och sammansättningar med hög fiberhalt. Alla dessa alternativ fungerar på olika sätt för att hjälpa mag- och tarmkanalen (GI) att fungera på ett effektivare sätt.

  • Att underhålla och stärka hälsan hos din hunds unika mikrobiom - en miljö som består av miljarder bakterier och andra mikroorganismer i tarmarna - kan hjälpa till att hantera IBD. För att hantera mikrobiomet används prebiotiska fibrer och probiotiska bakterier. Vi upptäcker nu hur näring kan påverka hundens mikrobiom och vi utvecklar sammansättningar som främjar fler goda bakterier för att förbättra hundens mag- och tarmhälsa (GI).

Att ha en hund som ofta kräks eller har diarré är inte trevligt för någon, men det finns saker du kan göra för att få din hund att trivas bättre, rädda mattorna i ditt hem och viktigast av allt, för att förbättra hundens allmänna hälsa.

Kort om skribenten

Ashley Gallagher kramar sin hund.

Dr. Ashley Gallagher

Dr. Ashley Gallagher är veterinär i Salem, Massachusetts. Efter att ha tagit examen från University of Florida College of Veterinary Medicine, accepterade hon en plats på Friendship Hospital for Animals ettåriga och mycket konkurrensutsatta praktikantprogram i Washington DC. Hon tillbringade tolv år på Friendship Hospital for Animals som anställd veterinär med arbetsuppgifter som att ta emot besök och utföra både elektiva och akuta operationer. Under det senaste året har hon och hennes familj flyttat till Massachusetts där hon tog över som personalchef på New England Veterinary Clinic. Hon bor tillsammans med sin man, två döttrar, labradoodlen Frank och katten Vegas.


Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA och dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Nutrition)

Relaterade artiklar

Relaterade produkter