Varför gör min hund....? Tolkning av vanliga hundbeteenden

minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Din valps handlingar talar sitt tydliga språk och även om du kanske inte talar flytande "hundspråk" – måste du lära dig att tolka hundbeteenden. Vissa beteenden är normala (även om vi tycker att de är konstiga eller äckliga) medan andra beteenden är ett tecken på att din hund inte mår bra - fysiskt eller psykiskt. Plötsliga beteendeförändringar är också ofta ett tecken på att något är fel. Prata med din veterinär om du är orolig för något som din hund gör, så kan de vid behov hänvisa dig till en kvalificerad beteendevetare eller hundtränare.

1. Nafsar eller biter mig

Valparna utforskar världen med hjälp av munnen (precis som människobarn som inte kan motstå att stoppa allt nytt i munnen) och detta utforskande omfattar även mänskliga händer eller fötter. Innan de lämnar sina kullkamrater nafsar och biter de varandra när de leker, vilket är viktigt för att de ska lära sig driften att bita, men också för att förstärka idén om att det är lämpligt att använda munnen för att interagera med andra.

Eftersom deras små tänder är som nålar reagerar vi ofta omedelbart på detta och din lilla valp tycker att det är en rolig lek! De lär sig också att det är ett mycket effektivt sätt att få din uppmärksamhet.

Valpar biter och tuggar också på saker när de får tänder eftersom det lindrar deras kliande och inflammerade tandkött.

Om din lilla hund bits och nafsar regelbundet är det viktigt att ta itu med detta innan det utvecklas till ett mer problematiskt hundbeteende.

2. Snurra eller jaga sin svans

När valparna växer upp upptäcker de sina svansar och jagar eller biter på dem. Eftersom de ser väldigt knäppa ut när de gör detta kan vi vara benägna att skratta, vilket oavsiktligt förstärker beteendet och gör att din valp är mer benägen att göra detta, särskilt när de försöker få din uppmärksamhet.

Vissa hundar kan dock börja snurra eller jaga svansen tvångsmässigt, särskilt i situationer där de känner sig oroliga eller frustrerade. Detta är ett allvarligt beteendeproblem som kräver veterinärvård och är tyvärr vanligare hos vissa hundraser, t.ex. bullterrier.

3. Gräva

Hundar gräver i marken av många anledningar: för att hitta mullvadar och insekter, för att skapa en sval plats att ligga på, för att gömma något som är viktigt för dem eller för att fly från en inhägnad (antingen för att ha roligt eller för att de känner sig oroliga när de är själva). Vissa hundar "gräver" dock också inomhus. Har du någon gång märkt att din hund krafsar på filtarna eller på soffan för att hitta en perfekt plats att ligga på? Detta beteende sker oftast på natten och under andra sovtider och det är helt normalt, det motsvarar det du gör när du fluffar upp kudden eller skakar ut täcket innan du lägger dig i sängen.

Om din hunds grävande är ett problem bör du kontakta en kvalificerad hundtränare för att ta itu med problemet.

4. Äta bajs

Hundar äter avföring av många skäl:

 • Nyfikenhet - undersöka nya saker
 • Utforska miljön - kom ihåg att hundar utforskar världen med munnen
 • Tristess - unga valpar är särskilt motiverade att engagera sig i världen runt omkring dem och om de befinner sig i en karg miljö kan avföring vara det enda de har att sysselsätta sig med
 • Hunger - hundar är av naturliga skäl asätare och även om avföring från fåglar och katter kan verka extremt äcklig för oss, innehåller den vissa näringsämnen för hundar
 • Ångest - när de förknippar närvaron av avföring med att bli straffade och försöker "gömma beviset".

Att äta bajs kan också bero på näringsbrist. Se till att din hund får ett välbalanserat foder, kontakta din veterinär, särskilt om din hund också går ner i vikt.

5. Flämtning

Hundar har mycket få svettkörtlar (de finns främst i tassarna) och svalkar sig därför framför allt genom att flämta. När de flämtar andas de ut kroppsvärme från munnen genom att använda sig av avdunstningskylning.

 Det är dock viktigt att vara uppmärksam på varför hunden flämtar eftersom det också kan vara ett tecken på smärta, stress, ångest eller andra hälsoproblem. Om du märker att din hund flämtar när det inte är särskilt varmt, fundera på vad som händer i omgivningen och sök veterinärråd om det behövs. 

6. Sitter på mina fötter eller mellan mina ben

Detta misstas ofta för ett beskyddande beteende, men är snarare ett tecken på ångest eller stress. Din hund försöker känna sig tryggare genom att hålla sig nära dig. Vissa hundtränare uppmuntrar djurägare att lära ut kommandot "mitten" när hunden sitter eller ligger mellan dina ben av just den här anledningen.

Gul labradorvalp sitter vid ägarens fötter med ett koppel

7. Dra sin rumpa på marken

Det här beteendet kallas för gnuggning och även om det kan verka roligt (eller ganska äckligt) är det alltid ett tecken på att något irriterar hundens anus. Det är möjligt att valpens analsäckar är fulla och behöver tryckas ut, eller att huden runt anus kliar. Om hundens analsäckar fylls för snabbt eller avföringen inte kommer ut normalt när den uträttar sina behov, diskutera kostförändringar med din veterinär. Din hund kan behöva mer fibrer i kosten eller specialkost för att motverka allergier.

Andra saker som kan irritera området och orsaka gnuggning är att hunden har ätit saker som gräs eller hår, vilket har fastnat i anus.

8. Kissa inomhus

Om din hund är rumsren kan det komma som en överraskning om du ser den kissa i hemmet eller om du hittar bevis i efterhand. Förändringar i en hunds beteende har alltid en bakomliggande orsak, även om den inte är uppenbar för oss. Tidigare rumsrena hundar som plötsligt börjar kissa inomhus måste träffa veterinären, eftersom deras beteende kan bero på ett hälsoproblem som en urinvägsinfektion eller en endokrin sjukdom. Ångest och kognitiv dysfunktion kan också vara orsaker till att rumsrena hundar kissar inomhus.

Om din hund aldrig har blivit helt rumsren är detta naturligtvis något som du måste ta itu med tillsammans med en kvalificerad beteendevetare. 

American Staffordshire terrier-valp, vit med svart fläck runt ögat, gäspar sittande på träplankor
9. Gäspning

Även om du kanske tror att din hund behöver sova, är det inte alltid så att en gäspning signalerar att din hund är trött. Gäspning kan vara ett tecken på ångest, rädsla eller stress. Om din hund verkar gäspa mer i närheten av en ny person, situation eller i en ny miljö, kan du fundera på hur du kan hjälpa den att känna sig mer avslappnad med godis, leksaker eller en trygg plats, t.ex. en låda.

Att känna igen och korrekt tolka de många olika beteenden som hundar uppvisar kan hjälpa oss att förstå våra hundkompisar bättre, vilket inte bara förbättrar det band vi har, utan också innebär att vi lättare kan identifiera när de inte mår bra, vare sig fysiskt, mentalt eller känslomässigt, och ge dem den hjälp de behöver.

Contributor Bio

Erin Ollila

Erin Ollila

 

Erin Ollila är en husdjursentusiast som tror på ordens kraft och hur ett budskap kan informera och till och med förändra sin avsedda målgrupp. Hon tog en masterexamen (M.F.A) vid Fairfield University i kreativt skrivande. Kontakta henne på Instagram @ErinOllila eller läs mer om henne på http://erinollila.com.

Recenserad av Dr Aileen Pypers

 

Relaterade artiklar

 • Separationsångest

  Dogs running Om du måste lämna din hund ensam så kan detta framkalla separationsångest. Detta beror oftast på att hunden är alldeles för beroende av sin ägare.
 • Besvärligt gnagande

  Hundar använder sina munnar på samma sätt som vi använder våra händer, för att utforska.
 • Äta hundbajs

  Du har tagit din hund på promenad, du har precis berättat för dina grannar hur väluppfostrad den är och plötsligt kommer du på den med att äta hundbajs.
 • Vad betyder min valps beteende?

  Lär dig hur du läser valpens beteende genom dess kroppsspråk, inklusive kroppsspråk som svansviftning och svansens läge, och hur detta beteende förändras med åldern.

Relaterade produkter