Tolka vanliga hundbeteenden & meningen bakom hundens sinnesstämning

Published by
Minuter läsning

Din hunds agerande kan indikera mycket gällande hans/hennes sinnesstämning och även om du kanske inte talar flytande hundspråk så är tolkningen av vissa beteenden viktiga. Har du någonsin upplevt t.ex. att din hund går runt i cirklar på samma ställe framför dig? Det finns många anledningar, både avseende sinnesstämning och hälsotillstånd, som kan få hen att göra dessa saker. När du börjar lägga märke till beteendet hos din hund kommer du också kunna hjälpa din kära vän. 

1. Dålig andedräkt

Hundar är inte kända för att ha en härligt mintdoftande andedräkt, men om du märker en tydlig skillnad i andedräkten så kan det vara bra att besöka veterinären. Det kan vara något som är fel med din hunds munhälsa. 

En förändring i din hunds andedräkt kan också bero på andra orsaker som kan röra problem med mag-tarmkanalen,  levern eller njurarna. Om andedräkten t.ex. luktar aceton, kan det bero på njurarna. En sötdoftande andedräkt kan vara ett tecken på att hunden har diabetes (speciellt om hen har en ökad törst och urinerar oftare). Humöret kan fortfarande vara på topp, men om andedräkten förändras så bör din veterinär få reda på det. 

2. Bitande

Valpar kan naffsa lite medan de lär sig hur de ska kommunicera med sina mattar och hussar. Detta händer ofta när de leker, då unga hundar ofta kommunicerar med sina munnar när de interagerar. Detta kan också ske under träning, eller av oidentifierbara anledningar. Om din unga hund naffsar regelbundet så är det viktigt att få stopp på det, innan det utvecklas till ett stort beteendeproblem i framtiden . 

Hundar biter på grund av ångest, rädsla eller aggression. Kan du identifiera vilken av faktorerna som gör att din hund biter? Är det hans/hennes sinnesstämning som influerar beteendet?  Om du upplever problem med att träna din hund till att inte bita, så överväg att skaffa en professionell tränare, eller bättre – en specialist på hundbeteende. Din veterinär bör kunna rekommendera en till dig.

3. Cirklande

Hundar som inte kan sluta gå i cirklar kan ha ett hälsoproblem. Ja, ibland är det roligt att jaga svansen men om din hund beter sig som att det vore ett beroende, kan det vara på grund av ett underliggande problem. Öroninflammationer kan orsaka cirklande men tvångsmässigt cirklande är även vanligt hos t.ex. Bullterriers.  

Självklart finns det andra anledningar till att din kompis cirklar. Hos äldre hundar kan cirklandet bero på ”idiopathic vestibular syndrome” eller, inte för att oroa dig, en eventuell förgiftning eller i värsta fall hjärntumör. Endast din veterinär kan säkerhetsställa anledningen till cirklandet, så ta din hund in på en koll. 

4. Grävande

Hundar gräver i marken av flera anledningar: För att rymma, följa andra djur, fixa ett svalt ställe att vila, eller gömma något som är viktigt för dem. Dock så ”gräver” vissa hundar inomhus också. Har du någonsin märkt att din hund river på filtarna eller soffan för att hitta den perfekta platsen att ligga på? Detta beteende händer oftast under natten och under tupplurtider och är fullständigt normalt. 

Om din hunds grävande börjar irritera dig, eller förstör dina möbler kan du skaffa en professionell tränare för att dämpa beteendet.

5. Äta bajs

Hundar äter avföring av flera anledningar och det kan vara helt normalt (trots att det verkar äckligt i våra ögon). Unga hundar kan se sina mammor rengöra dem (och således få i sig avföring) för att sedan härma henne. Rädsla för att ha bajsat inomhus kan även orsaka att din hund äter avföringen om den är rädd för följderna. Men det kan också helt enkelt bero på att din hund är nyfiken, eller att han/hon känner intressanta dofter och undrar hur det smakar. 

Att äta avföring kan också vara en instinktiv lösning till näringsbrist. Var noga med att mata din hund med ett välbalanserat foder såsom Hill's Ideal Balance så kan du exkludera den möjligheten från ekvationen. Kontakta din veterinär framförallt om din hund också tappar vikt.

6. Huvudpressande

Pressar din hund sitt huvud mot väggen eller ett annat hårt objekt? I sådant fall behövs din omedelbara uppmärksamhet. Att pressa huvudet  är ett vanligt tecken på ett flertal seriösa problem, såsom  förgiftning eller hjärnsjukdom. Boka omedelbart en tid till din veterinär. 

7. Flämtande/ hässjande

Hundar utsöndrar större delar av sin kroppsvärme från sina munnar. När din hund flämtar är hon/ han antaglien för varm och reglerar sin kroppstemperatur. Däremot är det viktigt att hålla ett öga på om hon/ han flåsar och hässjar då detta även kan bero på smärta. Hjälp din fyrbente vän att reglera sin temperatur och se till att hen får tillräckligt med vätska innan någon fysisk aktivitet – framförallt när vädret börjar bli varmare. Om hunden har skadat sig så åk direkt till veterinären. Andra hälsoproblem kan också leda till ökat flåsande och hässjande, så om du har några frågor – tveka inte kring att kontakta din veterinär.

8. Sitter på dina fötter eller mellan dina ben

Detta blir ofta missförstått som ett possessivt beteénde, men är oftast ett tecken på nervositet eller ångest. ”Dominans” är sällan problemet, din hund försöker nog känna sig tryggare genoma att hålla sig nära. Ångest är oftast inget en hundtränare kan hjälpa till med, så diskutera beteendet med din veterinär och ta reda på ifall din hund skulle må bra av att träffa en veterinär- beteendespecialist. 

Yellow lab puppy sitting at owner's feet on a leash

 

9. Kanande på rumpan

Har du någonsin sett din hund dra sig fram med frambenen med rumpan i golvet? Det kanske ser roligt ut (eller möjligtvis äckligt). Dock kan detta betyda att något irriterar din hunds anus.  Det är möjligt att det är din hunds analsäckar som är fulla och behöver tömmas.

Om detta inte är fallet kan problemet bero på någon slags irritation. Allergier t.ex. kan ibland bara uttrycka sig genom en kliande rumpa. Trots att det är vanligt att skylla på maskar, så är det en ovanlig anledning till beteendet. Kolla med din veterinär för att säkerställa så att allting är som det ska vara. 

Slutligen, ifall din hund är en ”gräsätare” eller gillar att slicka runt i huset, kan strån och gräs eller hår fastnat i anus och att hon/ han drar sin rumpa mot marken för att få ut det. Detta är den minst skadliga anledningen för beteendet, samt det lättaste för dig att hjälpa till med. 

10. Urinering

Om din hund är rumsren så kan det komma som en överraskning att finna henne/honom urinera i hemmet. Hundbeteende ändras oftast inte utan någon anledning. Tidigare pålitliga hundar som börjar urinera inomhus behöver din uppmärksamhet! Detta är ett tecken på att något kan vara väldigt fel med din pälsklädda vän och när blåsan töms frekvent – även på rätt ställen – kan det vara tecken på infektion i urinvägarna, urinblåsan eller njurarna. Hos en äldre hund kan det även vara tecken på demens. 

11. Gäspande

American Staffordshire terrier puppy, white with black eye patch, yawns sitting on wooden boards

Although you might think he needs some sleep, a dog yawn doesn't usually mean he's tired. He Även fast du tror att din kompis bara behöver sömn så betyder inte alltid gäspningar att din hund är trött. Hon/han kan vara sugen på att vila men det kan också vara ett tecken på rädsla eller stress. Om din hund ser ut att gäspa extra mycket kring en ny människa, introducera dem till varandra försiktigt. Hon/han känner antingen vibbar som hon inte är bekväm med eller är rädd för mindre uppenbara anledningar. Oavsett så är en tvingad introduktion inte en bra idé.

12. Ångest visar sig på många sätt

Tecken på ångest inkluderar skakning,  drar in svansen under magen, flyktbeteende, defekering inomhus, självskadebeteende, skällande mm, enligt PetMD

Eftersom de tekniskt sett är flockdjur kan din hund bli rädd när den blir lämnad ensam. Om separationsångest är ett kroniskt problem för din hund måste ni båda lära er hur ni skapar en avslappnande och trygg miljö när du lämnar hemmet. Överväg att ta din hund på en långpromenad eller lek och busa av den i trädgården så att din kompis blir trött innan du lämnar. Gör inte ditt lämnande till en stor grej. Om du fortfarande har problem med seperationsångest, överväg att involvera ett proffs som kan arbeta med beteendeträningen. 

Om din hund uppvisar något av dessa beteenden och det inte är normalt, tveka inte att höra av dig till din veterinär, för att reda ut om det orsakas av något medicinskt problem. Din en gång sociala, extremt energiska hund blir inte plötsligt  håglös och tillbakadragen. Så om det här händer, då ber hen om hjälp.

Relaterade artiklar

 • Små hundraser: Vad du behöver veta

  Thinking of getting a small dog? Learn the pros & cons of small dog breeds, such as food & living space specifics, to decide if they're a good fit for you.
 • Vad betyder min valps beteende?

  Lär dig hur du läser valpens beteende genom dess kroppsspråk, inklusive kroppsspråk som svansviftning och svansens läge, och hur detta beteende förändras med åldern.
 • Vad din hund försöker säga

  Ord må vara viktiga för mänsklig kommunikation, men hundar kommunicerar med kroppsspråk och läten. Lär dig hur du ska tolka hundens signaler
 • Separationsångest

  Dogs running Om du måste lämna din hund ensam så kan detta framkalla separationsångest. Detta beror oftast på att hunden är alldeles för beroende av sin ägare.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Medium Chicken är sammansatt för att bevara muskelmassa och en god hälsa hos vitala organ. Med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och Omega 3-fettsyror.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • Hill's™ Science Plan™ Hund Vuxen Light Mini med Kyckling

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> CANINE ADULT LIGHT MINI with CHICKEN är ett komplett fullfoder för småraser som har lätt för att gå upp i vikt. Med ingredienser av hög kvalité och vår unika Vikt Management sammansättning hjälper vi dig att hålla din lilla hund sund och frisk.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>