Avlägsna dåligt beteende

Undvik att din söta valp förvandlas till en aggressiv hundDog image

Många människor tror att hundar bits eftersom "det ligger i deras natur". Men hundar blir inte aggressiva utan anledning och många hundar uttrycker aggression när de känner sig stressade eller trängda. Då förefaller det logiskt att du kan förhindra valpen från att bli en arg eller aggressiv hund genom att lära den hantera eller undvika stressiga situationer. Du måste också lära dig att känna igen tecken på rädsla som när valpen blir trängd in i ett hörn eller begränsas av kopplet.

 

Rädsla är den avgörande faktorn

Hundar behöver inte nödvändigtvis råka ut för en hemsk upplevelse för att blir rädda. De hundar som blir rädda är de som inte får tillfälle att umgås med tillräckligt många människor. Social anpassning och träning är därför avgörande - för mer information om social anpassning klicka här. Om valpen får växa upp i sällskap av människor (vuxna liksom barn) och lär sig att de innebär skoj, beröm och hundgodis kommer den aldrig att behöva uppvisa ett hotfullt beteende.

Du bör också utsätta hunden för ljud och situationer som kan vara skräckinjagande vid en ung ålder eftersom det kan hjälpa den att komma över sin rädsla. Då blir potentiellt skrämmande inslag i vardagslivet som dammsugaren, biltrafik eller brevbäraren lättare att hantera.

 

Din valp och andra människor

Det är kanske uppenbart, men alla människor är olika - åldrar, kroppsformer och storlekar. Du ska låta valpen få träffa alla sorter. Om du vänjer valpen vid främlingar så blir den mycket lugnare och tryggare bland nya människor och främlingar, men låt dem inte skrämma valpen om de vill klappa den.

Det är väldigt viktigt att valpen också får träffa barn. Om det inte finns barn i hushållet bör du låta valpen få träffa någon annans barn. Förslagsvis kan du ta med valpen till en skola. Barnen där behöver förmodligen ingen uppmuntran att träffa din söta valp. Glöm inte att valpar snabbt kan bli trötta, och se därför till att möten med andra människor inte blir alltför långvariga och ge valpen tid att vila.

 

Bitlekar får inte gå överstyr

När du hämtade valpen var den redan van vid att leka med sina syskon. Och bitlekar är ett naturligt inslag i valpens utveckling. Nä valpen har börjat bli hemmastadd kommer den att vilja lekbitas med dig. Undvik att det går överstyr genom att avleda valpen från dina händer till hundleksakerna.

När du kelar med valpen, klappar och "gullar" med den kommer den ibland att börja bita på dina händer - därför ska du alltid ha några leksaker nära till hands . Gör det svårare för valpen att bita din hand genom att knyta näven eller ge den en leksak. Det tar inte så lång tid för valpen att upptäcka att det är roligare tugga på en leksak i stället för en stor näve.

 

 

Valpen vet bara det du lär den

Det du lär hunden som valp kommer den att tycka är normalt beteende som vuxen hund. När du leker med valpen ska du föreställa dig att den är vuxen och fundera på om hundens beteende är acceptabelt eller inte. Om valpen morrar eller försöker bita handen som håller en leksak eller rusar mot ett barn när den leker, ska du omedelbart avbryta leken och gå bort med leksaken. Valpen lär sig snabbt varför leken upphörde och undvika beteendet som fick det roliga att ta slut.

 

Om du är oroad över valpens beteende eller behöver mer information om bra hundlitteratur, hundkurser mm, kan din veterinär ge dig råd.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel

 • Hur får jag min hund att sluta skälla? | Hill's Pet

  Att kunna kontrollera din hunds ljudnivå är en viktig del i din roll som ansvarsfull hundägare. Oavbrutet skällande kan vara irriterande inte bara för dig utan även för dina grannar.
 • Beteendeträning för din valp | Hill's Pet

  Din valp är utan tvekan sötast och "goast", men den kommer inte förprogrammerad med lydnad. Uppfödaren kan ha börjat arbetet med att få valpen rumsren, men hur valpen beter sig som din hund är helt och hållet ditt ansvar.
 • Tidig träning | Hill's Pet

  Ingen kan bortse från att små valpar är söta och goa, men om de ska utvecklas till sociala och glada hundar behöver de dresseras. Valpar lär sig mycket snabbt, och därför att det viktigt att lära den rätt beteende redan från början.
 • Flockledaren - din valp eller du? | Hill's Pet

  Hundar är flockdjur som behöver en ledare. I det här sammanhanget är det du som är flockledaren. Genom att etablera vissa regler i ett tidigt skede, hjälper du valpen att känna sig trygg och skapar ett band mellan er. Du måste få valpen att förstå att du och din familj står högst i rangordningen. Du kan etablera rangordningen med hjälp av några enkla regler:
 • Hund och spädbarn...kommer överens | Hill's Pet

  Med de rätta förberedelserna så borde det inte vara några problem att föra samman ett nyfött barn och en hund. Det är självklart alltid spännande att ett nytt barn föds, men ibland kanske inte din hund delar din entusiasm.
 • Hur du kan göra en egen hinderbana till din hund | Hill's Pet

  Du älskar att vara tillsammans med dina hundar och hur roligt det än kan vara med en hinderbanskurs, så kan det ibland vara omöjligt att delta.