Avlägsna dåligt beteende

Published by
Minuter läsning

Undvik att din söta valp förvandlas till en aggressiv hundDog image

Många människor tror att hundar bits eftersom "det ligger i deras natur". Men hundar blir inte aggressiva utan anledning och många hundar uttrycker aggression när de känner sig stressade eller trängda. Då förefaller det logiskt att du kan förhindra valpen från att bli en arg eller aggressiv hund genom att lära den hantera eller undvika stressiga situationer. Du måste också lära dig att känna igen tecken på rädsla som när valpen blir trängd in i ett hörn eller begränsas av kopplet.

 

Rädsla är den avgörande faktorn

Hundar behöver inte nödvändigtvis råka ut för en hemsk upplevelse för att blir rädda. De hundar som blir rädda är de som inte får tillfälle att umgås med tillräckligt många människor. Social anpassning och träning är därför avgörande - för mer information om social anpassning klicka här. Om valpen får växa upp i sällskap av människor (vuxna liksom barn) och lär sig att de innebär skoj, beröm och hundgodis kommer den aldrig att behöva uppvisa ett hotfullt beteende.

Du bör också utsätta hunden för ljud och situationer som kan vara skräckinjagande vid en ung ålder eftersom det kan hjälpa den att komma över sin rädsla. Då blir potentiellt skrämmande inslag i vardagslivet som dammsugaren, biltrafik eller brevbäraren lättare att hantera.

 

Din valp och andra människor

Det är kanske uppenbart, men alla människor är olika - åldrar, kroppsformer och storlekar. Du ska låta valpen få träffa alla sorter. Om du vänjer valpen vid främlingar så blir den mycket lugnare och tryggare bland nya människor och främlingar, men låt dem inte skrämma valpen om de vill klappa den.

Det är väldigt viktigt att valpen också får träffa barn. Om det inte finns barn i hushållet bör du låta valpen få träffa någon annans barn. Förslagsvis kan du ta med valpen till en skola. Barnen där behöver förmodligen ingen uppmuntran att träffa din söta valp. Glöm inte att valpar snabbt kan bli trötta, och se därför till att möten med andra människor inte blir alltför långvariga och ge valpen tid att vila.

 

Bitlekar får inte gå överstyr

När du hämtade valpen var den redan van vid att leka med sina syskon. Och bitlekar är ett naturligt inslag i valpens utveckling. Nä valpen har börjat bli hemmastadd kommer den att vilja lekbitas med dig. Undvik att det går överstyr genom att avleda valpen från dina händer till hundleksakerna.

När du kelar med valpen, klappar och "gullar" med den kommer den ibland att börja bita på dina händer - därför ska du alltid ha några leksaker nära till hands . Gör det svårare för valpen att bita din hand genom att knyta näven eller ge den en leksak. Det tar inte så lång tid för valpen att upptäcka att det är roligare tugga på en leksak i stället för en stor näve.

 

 

Valpen vet bara det du lär den

Det du lär hunden som valp kommer den att tycka är normalt beteende som vuxen hund. När du leker med valpen ska du föreställa dig att den är vuxen och fundera på om hundens beteende är acceptabelt eller inte. Om valpen morrar eller försöker bita handen som håller en leksak eller rusar mot ett barn när den leker, ska du omedelbart avbryta leken och gå bort med leksaken. Valpen lär sig snabbt varför leken upphörde och undvika beteendet som fick det roliga att ta slut.

 

Om du är oroad över valpens beteende eller behöver mer information om bra hundlitteratur, hundkurser mm, kan din veterinär ge dig råd.

Relaterade artiklar

 • Starting a Training Schedule with Your Puppy

  You can turn your cute, rambunctious puppy into super puppy by taking a little extra time to shape the behaviors and personality you want him to have as an adult. Most behavior problems in puppies are very normal behaviors, but performed at the wrong time, in the wrong place or directed at the wrong objects.
 • Alternative Techniques for Training Your Puppy

  There are many methods to training your puppy, this article explores other training methods to help your new puppy.
 • Hur får jag min hund att sluta skälla?

  Att kunna kontrollera din hunds ljudnivå är en viktig del i din roll som ansvarsfull hundägare. Oavbrutet skällande kan vara irriterande inte bara för dig utan även för dina grannar.
 • Socializing Your Puppy: Steps for Success

  Dogs running Discover how to introduce your dog to other dogs, as well as the benefits of letting him interact with other dogs.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Medium Chicken är sammansatt för att bevara muskelmassa och en god hälsa hos vitala organ. Med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och Omega 3-fettsyror.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • Hill's™ Science Plan™ Hund Vuxen Light Mini med Kyckling

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> CANINE ADULT LIGHT MINI with CHICKEN är ett komplett fullfoder för småraser som har lätt för att gå upp i vikt. Med ingredienser av hög kvalité och vår unika Vikt Management sammansättning hjälper vi dig att hålla din lilla hund sund och frisk.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>