Avlägsna dåligt beteende

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Undvik att din söta valp förvandlas till en aggressiv hundDog image

Många människor tror att hundar bits eftersom "det ligger i deras natur". Men hundar blir inte aggressiva utan anledning och många hundar uttrycker aggression när de känner sig stressade eller trängda. Då förefaller det logiskt att du kan förhindra valpen från att bli en arg eller aggressiv hund genom att lära den hantera eller undvika stressiga situationer. Du måste också lära dig att känna igen tecken på rädsla som när valpen blir trängd in i ett hörn eller begränsas av kopplet.

 

Rädsla är den avgörande faktorn

Hundar behöver inte nödvändigtvis råka ut för en hemsk upplevelse för att blir rädda. De hundar som blir rädda är de som inte får tillfälle att umgås med tillräckligt många människor. Social anpassning och träning är därför avgörande - för mer information om social anpassning klicka här. Om valpen får växa upp i sällskap av människor (vuxna liksom barn) och lär sig att de innebär skoj, beröm och hundgodis kommer den aldrig att behöva uppvisa ett hotfullt beteende.

Du bör också utsätta hunden för ljud och situationer som kan vara skräckinjagande vid en ung ålder eftersom det kan hjälpa den att komma över sin rädsla. Då blir potentiellt skrämmande inslag i vardagslivet som dammsugaren, biltrafik eller brevbäraren lättare att hantera.

 

Din valp och andra människor

Det är kanske uppenbart, men alla människor är olika - åldrar, kroppsformer och storlekar. Du ska låta valpen få träffa alla sorter. Om du vänjer valpen vid främlingar så blir den mycket lugnare och tryggare bland nya människor och främlingar, men låt dem inte skrämma valpen om de vill klappa den.

Det är väldigt viktigt att valpen också får träffa barn. Om det inte finns barn i hushållet bör du låta valpen få träffa någon annans barn. Förslagsvis kan du ta med valpen till en skola. Barnen där behöver förmodligen ingen uppmuntran att träffa din söta valp. Glöm inte att valpar snabbt kan bli trötta, och se därför till att möten med andra människor inte blir alltför långvariga och ge valpen tid att vila.

 

Bitlekar får inte gå överstyr

När du hämtade valpen var den redan van vid att leka med sina syskon. Och bitlekar är ett naturligt inslag i valpens utveckling. Nä valpen har börjat bli hemmastadd kommer den att vilja lekbitas med dig. Undvik att det går överstyr genom att avleda valpen från dina händer till hundleksakerna.

När du kelar med valpen, klappar och "gullar" med den kommer den ibland att börja bita på dina händer - därför ska du alltid ha några leksaker nära till hands . Gör det svårare för valpen att bita din hand genom att knyta näven eller ge den en leksak. Det tar inte så lång tid för valpen att upptäcka att det är roligare tugga på en leksak i stället för en stor näve.

 

 

Valpen vet bara det du lär den

Det du lär hunden som valp kommer den att tycka är normalt beteende som vuxen hund. När du leker med valpen ska du föreställa dig att den är vuxen och fundera på om hundens beteende är acceptabelt eller inte. Om valpen morrar eller försöker bita handen som håller en leksak eller rusar mot ett barn när den leker, ska du omedelbart avbryta leken och gå bort med leksaken. Valpen lär sig snabbt varför leken upphörde och undvika beteendet som fick det roliga att ta slut.

 

Om du är oroad över valpens beteende eller behöver mer information om bra hundlitteratur, hundkurser mm, kan din veterinär ge dig råd.

Relaterade artiklar

 • Socializing Your Puppy: Steps for Success

  Dogs running Discover how to introduce your dog to other dogs, as well as the benefits of letting him interact with other dogs.
 • Alternative Techniques for Training Your Puppy

  There are many methods to training your puppy, this article explores other training methods to help your new puppy.
 • Tidig träning

  Ingen kan bortse från att små valpar är söta och goa, men om de ska utvecklas till sociala och glada hundar behöver de dresseras. Valpar lär sig mycket snabbt, och därför att det viktigt att lära den rätt beteende redan från början.
 • Hund och spädbarn...kommer överens

  Dogs running Med de rätta förberedelserna så borde det inte vara några problem att föra samman ett nyfött barn och en hund. Det är självklart alltid spännande att ett nytt barn föds, men ibland kanske inte din hund delar din entusiasm.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>