Hur man hjälper en vilsen katt

Skriven av Jean Marie Bauhaus
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Om du hittar en vilsen katt utanför din dörr kan det vara en skärrande upplevelse. Du vill hjälpa den men det är inte alltid uppenbart vilken typ av hjälp en främmande katt behöver. Den tillhör troligen en av tre kategorier: den har ett hem som den sprungit bort från, den har övergivits och är nu hemlös eller är en vildkatt som aldrig har haft kontakt med människor. Det är viktigt att avgöra vilken kategori det rör sig om innan du vidtar några åtgärder för att hjälpa den. Om du har möjlighet att hjälpa en vilsen katt ska du läsa vidare för att lära dig vilka åtgärder du bör vidta.

Är katten vild?

Om en katt dyker upp på din tomt ska du observera kattens beteende på ett säkert avstånd innan du går fram och hjälper den. Vilda katter och kattungar har aldrig haft mänsklig kontakt och kan bitas eller rivas om du försöker röra dem – om du ens får komma så nära.

En vänlig och lättillgänglig katt är troligen inte vild, men vissa icke-vilda hemlösa katter är blyga och försiktiga med främlingar trots att de har haft mänsklig kontakt, så det är inte alltid så lätt att se skillnaden. Dessa tecken från Cats Protection kan hjälpa dig att avgöra om det är en vildkatt:

A group of feral cats huddled together to keep warm near the wall of an old abandoned home. Taken during -28C weather.** Note: Shallow depth of field

  • Hemlösa katter kan vara lite blyga, men söker ofta ögonkontakt, ger ifrån sig ljud och ger dig tillåtelse att närma dig dem i sinom tid. En vildkatt kan däremot vara tyst och rädd, den kanske inte närmar sig dig eller ger dig tillåtelse att närma dig eller så springer den iväg och gömmer sig.
  • En hemlös katt är vanligtvis ensam, men en vildkatt kan vara ensam eller del av en grupp katter.
  • Hemlösa katter söker sig oftast till trädgårdar och hem och kan till och med försöka ta sig in! Vildkatter har däremot en tendens att hålla sig borta från befolkade platser.
  • Vanligtvis "kapas" inte en hemlös katts vänstra öra, även om den är kastrerad. Men detta görs ibland på en vildkatt, beroende på vad som är vanligt i ditt bosättningsland.
  • Om katten nyligen har dykt upp och verkar förvirrad eller vilsen är det troligen en hemlös katt. Om den verkar dyka upp regelbundet kan det vara en vildkatt som har bosatt sig i närheten.

Du kanske förväntar dig att en vildkatt ska se smutsig eller sliten ut, men då är det faktiskt mer troligt att det rör sig om en hemlös katt. En del hemlösa katter är vana vid att bli omhändertagna och är eventuellt inte särskilt bra på att sköta om sig själva, medan vildkatter ofta håller sig rena och friska.

Om du tror att du har att göra med en vildkatt är det bäst att hålla sig på avstånd. Om du misstänker att vildkatter har flyttat in i närheten kan du ringa din lokala djurskyddsmyndighet som är utrustade för att ta hand om dessa vilda katter.

Är det en borttappad eller hemlös katt?

När du har hittat en vilsen katt och konstaterat att den inte är vild och att det är säkert att närma sig den så är nästa steg att ta reda på om den verkligen är vilse eller om det är en hemlös katt i behov av ett nytt hem. Om katten har ett halsband med en ID-bricka är det mycket troligt att den är borttappad. I det här fallet är det bara att ringa det nummer som står på ID-brickan för att meddela ägaren att katten har hittats välbehållen. Du kan också ringa den veterinär som står på vaccinationsmärket för att du ska kunna komma i kontakt med kattens vårdnadshavare.

Tyvärr är det inte alltid så enkelt. Många människor ger inte sina katter halsband eller märken, så faktumet att de inte har det betyder inte nödvändigtvis att de är hemlösa. Du kan ta katten till en veterinär eller ett djurhem för att skanna dess mikrochip och få vårdnadshavarens kontaktuppgifter. Avsaknaden av ett chip betyder dock inte nödvändigtvis att det rör sig om en övergiven katt.

Eftersom det inte finns något enkelt sätt att identifiera vem katten tillhör är nästa steg att kolla annonser för borttappade och upphittade katter. Du kan även fråga runt i grannskapet om någon saknar en katt eller om någon har sett några affischer med en försvunnen katt som beskriver katten i fråga. Kontrollera även webbplatser såsom Gumtree som annonserar om borttappade och upphittade djur, Facebook-grupper för försvunna djur, lokala djurhem och databaser för borttappade djur såsom Animal Search UK. Människor ringer ofta till sina lokala djurhem när ett husdjur är försvunnet, så det finns en chans att djurhemmet kan hjälpa dig att återförena katten med sin ägare.

Om letandet inte leder till någon ägare är det sista steget att lägga ut din egen annons om den upphittade katten. Du kan använda dina sociala nätverk i hopp om att någon i ditt utökade nätverk vet var katten hör hemma. Om du ringer ditt lokala djurhem och meddelar att du har hittat vad du tror är en borttappad katt, kan de kontakta dig om ägaren ringer in. Om du inte har möjlighet att ta hand om katten medan du letar efter ägaren ska du ringa ditt lokala djurhem och fråga om de kan ta den. Lämna aldrig en katt utanför ett lokalt djurhem.

Om du har husdjur

Att hitta en försvunnen katts ägare tar mycket tid och du kan behöva ta hand om din kattgäst i flera dagar eller till och med veckor. Om du redan har husdjur i hemmet bör du hålla din nya gäst i karantän tills du hittar ägaren eller ta katten till veterinären för att utföra en hälsokontroll och vaccinera den.

Male veterinarian inspects a cat on a table, while the female owner holds her.

När den nya katten är friskförklarad kan du långsamt introducera den till dina andra husdjur. Om du däremot inte har några planer på att behålla katten kan du välja att hålla den åtskild under resten av dess vistelse hos dig.

Att hjälpa en hemlös katt

Om du har förbrukat alla dina resurser och inte lyckats hitta en ägare är det troligt att katten har övergivits och är i behov av ett nytt hem. I det här fallet har du några alternativ. Du kan förstås adoptera katten själv. Om du gör det ska du börja med (om du inte redan har gjort det) att ta den till veterinären för en hälsokontroll och boka in vaccinationer och kastrering.

Om du inte tänker behålla katten måste du hitta ett nytt hem åt den. Ring ett lokalt välrenommerat djurhem eller en djurskyddsorganisation (t.ex. RSPCA, Blue Cross eller Cats Protection i Storbritannien) för att se om de kan hjälpa dig. Du kan också prova följande steg för att hitta ett nytt hem åt din hemlösa katt:

  • Annonsera. Börja med att berätta för vänner, familj och arbetskamrater att du letar efter någon som kan adoptera katten. Du kan också prova dina sociala nätverk. Om detta inte leder någon vart kan du lägga ut flygblad på veterinärkliniker och i djuraffärer. Du kan också lägga ut annonser i tidningar och på webbplatser.
  • Intervjua potentiella vårdnadshavare. Några frågor att ställa är om personen redan har några husdjur och vilken typ av husdjur hen har, om husdjuren är vaccinerade och kastrerade, om det finns barn i hemmet och om hen bor någonstans där husdjur är tillåtna. Om du inte redan har tagit itu med vaccinationer och kastrering ska du fråga om den blivande förmyndaren är villig att åta sig att göra detta.
  • Ordna ett möte. Låt katten träffa den blivande vårdnadshavaren tillsammans med dig för att försäkra dig om att de kommer överens innan du går med på att lämna över katten.

Hur man hjälper en vildkatt

Vildkatter klarar sig vanligtvis själva, så du behöver oftast inte göra så mycket. Det kan dock vara klokt att kontakta en lokal djurskyddsorganisation för att fråga om TNR (trap-neuter-return), vilket är en metod som hjälper till att kontrollera den lokala vildkattspopulationen och minska risken för att överföra smittsamma sjukdomar till husdjur. Cats Protection förklarar att TNR innebär att man fångar vilda katter och kattungar, steriliserar och vaccinerar dem och antingen återför vuxna katter till sin ursprungliga miljö, eller hittar hem eller skyddshem som tar emot kattungar.

Att hitta en vilsen katt kan vara ett stort åtagande om du bestämmer dig för att vara en god samarit, men det är ofta värt det för den sinnesfri och känsla av välbehag som man får av att hjälpa ett djur i nöd. Vem vet? Den hemlösa katten på din tröskel kanske blir en kär följeslagare.

Kort om skribenten

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus är en husdjursägare, husdjursbloggare och författare från Tulsa, Oklahoma, där hon vanligtvis skriver övervakad av en skara pälsälsklingar.

 

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterade artiklar

Relaterade produkter