Chipmärkning  

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Din kattunge och det stora fria

Katten bör inte vistas utomhus innan den har fått sina första vaccinationer. Även då bör du vänta ytterligare två veckor för att vara säker på att vaccinen fått verka. En lämplig ålder för katten att börja upptäcka världen utomhus är 14 till 16 veckor. Släpp inte ut katten för egen maskin innan den har tillräckligt självförtroende. När kattungen är liten bör du stanna utomhus och hålla ett öga på den så att den inte smiter iväg eller går vilse. När kattungen är äldre kommer den att göra som den vill!

Vissa föredrar att låta katten vara innekatt, vilket är fullkomligt acceptabelt, så länge som katten får tilläckligt med motion inomhus. Det finns inga skäl till att innekatter inte skulle kunna ha ett bra och friskt liv utan att behöva vistas utomhus. Om du tänker ha katten som innekatt kan veterinären ge dig råd för hur du håller katten i bra inomhuskondition.

Går det att kattsäkra omgivningen utomhus?

Det kan vara nervöst att släppa ut katten för första gången. Var inte orolig, det finns några saker som du kan göra för att den ska gå säker.

  • Tala om för dina grannar att du har en ny kattunge.

  • Uppmuntra katten att hålla sig borta från vägen och att komma hem och sova på kvällen.

  • Ta bort alla giftiga växter från trädgården. Bland dessa ingår dallilja, gullregn och fingerborgsblomma.

  • Rensa bort farliga kemikalier från boden eller garaget.

  • Använd inte snigelpellets eller använd endast en sort som inte är giftig för husdjur.

Chipmärkning - en liten åtgärd som kan göra stor skillnad

Du kommer med all säkerhet att ge kattungen ett halsband som är märkt med ditt namn och telefonnummer, men det är även en bra idé att chipmärka kattungen.

Mikrochippet är lika stort som ett riskorn och implanteras under kattens hud. Kretsen innehåller ett unikt ID-nummer som finns registrerat i Svenska Kennelklubbens ägarregister, och används för att hitta ägaren om kattungen skulle bli upphittad.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter