Lär genom lek

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Lekdags med din valp - inte bara lekPuppy play

Att leka med valpen är både roligt och spännande. Men det är samtidigt början på valpens tidiga träning. Genom att leka skapar du snabbt starka och bestående band. Det finns också hälsofördelar. Under den första tiden när valpen är för liten för att vistas ute, kommer lek och motion att stimulera muskeltillväxten, skelettet och lederna.

Vilka leksaker som helst duger inte

En av de första reglerna för valpen är att lära sig skilja på hundleksaker och familjens tillhörigheter. Låt inte valpen komma åt familjens skor eller barnens leksaker eftersom det kan bli svårt att bryta invanda beteenden.

Exempel på lämpliga leksaker är bl.a. repknutar. Dessa kan användas till olika lekar och är också någonting som valpen kan bita och skaka på. Sedan finns det också gummiben ock liknande leksaker tillverkade i slittåligt gummi. I vissa gummileksaker kan du stoppa in och gömma små godbitar som håller din valp sysselsatt om den måste lämnas ensam en kort stund.

Det är lekdags för valpen, men kontroll är målet

Föreställ dig framtiden för ett ögonblick: idealiskt sett så vill du att valpen blir en lydig och lugn vuxenhund. Därför är det viktigt att du börjar introducera vissa lydnadsmoment när du leker med valpen. Detta kommer att ge utdelning i framtiden när du kommer att behöva kontrollera den i vissa hetsiga eller stressiga situationer. Om du har kontroll över leken, har du kontroll över valpen. Kom dock ihåg att valpen fortfarande är väldigt ung och att du måste ha tålamod för att lära den att lyda.

Några viktiga "lek-och-lär" spel

Jaktlekar

Dessa lekar tar fram valpen naturliga jaktinstinkt, och därför är kontroll en viktig aspekt. Valpen kommer t.ex. att få lära sig att vänta när du har kastat en leksak, tills du ger den ett kommando att hämta den. Valpen ska också vänjas vid att bli inkallad, även när den rusar iväg för att hämta sin favoritleksak.

Skaka och "döda"-lekar

I dessa lekar ingår oftast någon form av pipleksak och framhäver valpens rovdjursinstinkter, och därför är någon form av kontroll önskvärd. Lär t.ex. valpen att sluta "döda" leksaken, släppa den och återvända till dig på kommando, även om valpen vill ha kvar den.

Kamplekar

Kamplekar lär valpen att släppa sin repknut och släppa på kommandot "loss!" Kom ihåg att alltid belöna valpen när den gör rätt. Du bör träna lite men ofta, tills valpen släpper leksaken omedelbart på ditt kommando.

Lek är bara början

När du har lärt valpen grundlydnad kan du gå vidare till mer avancerad träning, t.ex. på en brukshundsklubb. Veterinären kan säkert ge dig tips om hundklubbar i närheten, samt bra litteratur för dressyr.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter