Fördelarna med att adoptera ett husdjur

Skriven av Dr. Emma Milne
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Som många andra barn tjatade jag på mina föräldrar om att få adoptera en valp eller en kattunge. Efter flera års tjatande fick min pappa en lista över oönskade hundar och valpar från det lokala adoptionscentret och vi välkomnade Penny in i våra liv. Hon var en busig blandras som var sex månader gammal och hon blev min bästa vän i 16 år.

Många människor använder fortfarande orden "bortlämnad valp" och "bortlämnad kattunge", men jag tror att detta får människor att se husdjur som finns tillgängliga för adoption som något med defekter. Det är lätt att tro att om ett djur är oönskat måste det vara något fel på det. Vi måste komma ihåg att många djur hamnar på adoptionscenter på grund av mänskliga brister, inte på grund av djurets brister. Skilsmässa, dödsfall, penningproblem och många andra oförutsedda händelser kan tvinga människor att lämna ifrån sig djur och tyvärr finns det miljontals djur runt om i världen som letar efter ett hem och som skulle kunna bli underbara husdjur för en lycklig ägare. Att ta emot valpar och kattungar är bra för både dig och djuret, liksom att ta emot eller adoptera vuxna djur.

Fördelarna med adoption för dig och din familj.

Det finns många studier som visar att husdjur är bra för oss. Att ha husdjur sänker blodtrycket och hjälper oss att hantera stress bättre. För många av oss är det en av dagens höjdpunkter att komma hem till en hund eller katt och få ett orubbligt välkomnande. Du är aldrig ensam när du har ett husdjur i hemmet. Många av oss pratar med våra djur som om de vore en mänsklig vän. Det får oss att må bra och våra bekymmer lättas. Djur dömer oss inte som vissa mänskliga vänner gör!

Det finns också uppenbara hälsofördelar med motion, särskilt med att adoptera en hund. För flera år sedan var jag domare i tävlingen Hill's Pet Slimmer of the Year. Jag har alltid älskat att göra detta eftersom vi fick höra en del fantastiska historier, men en vinnare har för alltid fastnat i mitt minne. Det var en hel familj som var överviktiga och som inte hade tänkt på det förrän veterinären berättade att deras hund också var fet. De blev förskräckta och hela familjen började motionera för att hjälpa hunden att gå ner i vikt. Alla, även barnen, blev piggare, gladare och friskare. Vilken fantastisk historia.

Jag tror att det också finns en psykisk fördel i form av en trivselfaktor. Att ta emot ett djur är i grunden en bra sak att göra, och fördelarna med detta ska inte underskattas för vare sig dig eller husdjuret.

Saker att tänka på först och främst.

När du tar emot ett djur är det viktigt att du är säker på att du kan tillgodose husdjurets behov. Katter är mycket självständigare än hundar och passar därför bättre om du har långa arbetsdagar. Se till att du gör din research om tid, energi och pengar. Djur kostar mycket mer under sin livstid än vad de flesta tror. Var ärlig mot dig själv och gör ett ansvarsfullt val. Bra adoptionscenter hjälper dig att fatta dessa beslut, så välj ditt center med omsorg.

Det är också mycket viktigt att du tar hänsyn till socialisering och anpassning för hundar och katter. Detta är processen för hur de lär sig att hantera livet med människor och andra djur, och andra vardagliga saker som stöter på. Återigen bör bra adoptionscenter redan veta vilket stadium din hund eller katt befinner sig i och kan hjälpa dig med dessa saker efter att ditt husdjur har kommit hem.

Om du bestämmer dig för att du inte har tid eller resurser att engagera dig långsiktigt, kan du fundera på att ta emot ett husdjur som fosterhem. Det finns många ställen som erbjuder detta och som behöver personer som kan ta emot djur på kort sikt. Detta kan vara värdefullt och givande och ett bra sätt att få en försmak av hur det är att ha ett husdjur.

Adoptera istället för att köpa.

Många säger "adoptera istället för köp", jag vill också att du överväger att adoptera innan du bestämmer dig för att köpa. Många människor har en bestämd idé i huvudet om exakt vilket djur de vill ha, men vad har du att förlora på att bara titta? Innan du bestämmer dig för en valp eller kattunge kan du tillbringa några timmar på ditt lokala adoptionscenter. Du kanske upptäcker att du blir förälskad i ett djur som du aldrig hade förväntat dig. Du har absolut ingenting att förlora och kanske allt att vinna.

Kort om skribenten

Dr. Emma Milne

Dr Emma Milne examinerades som veterinär 1996. Hon arbetade i 12 år inom smådjurspraktik och i sju år som klinisk kostrådgivare. Hon är välkänd för sitt arbete med djurskydd och har skrivit tio böcker om sällskapsdjur.

Relaterade artiklar

 • Microchipping: The Facts

  The government has announced that as of April 2016, all dogs in the UK must be microchipped by law. Many owners don’t necessarily know how microchipping works though and this can lead to the system breaking down, so Hill’s has laid out the facts in one easy reference guide.
 • Att adoptera en hund eller katt: Vad du behöver veta

  Lär dig grunderna i att adoptera en hund eller katt, inklusive var du ska börja och vanliga frågor du bör ställa dig själv när du bestämmer vilken typ av husdjur som är bäst för dig.
 • Katt kontra hund: Vilket är det bästa valet för mig?

  Lär dig om viktiga skillnader mellan katter och hundar, till exempel kostnader och funderingar kring utrymmen. Dessa faktorer kan hjälpa dig att bestämma vilket husdjur som är bäst för dig.
 • Vad kostar det egentligen att adoptera en hund eller katt?

  Funderar du på att skaffa en ny hund eller katt men är tveksam om du har råd? Fortsätt att läsa för att ta reda på några av de kostnader du behöver överväga innan du adopterar.

Relaterade produkter