Tips för att lämna din nya hund ensam hemma

Publicerad av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Att välkomna en ny hund till familjen är en stor omställning. Förhoppningsvis är ditt nya tillskott nöjd med sin nya omgivning och sin familjs ständiga kärlek och uppmärksamhet.

Men när måndag morgon närmar sig smyger sig oron på. Jobb och skola kan tvinga dig att lämna din nya hund hemma i några timmar (om du inte tillhör de få lyckligt lottade som får ta med hunden till jobbet). Så hur kan du se till att din hund känner sig trygg och nöjd under tiden du är borta?

Burträna din hund

En bur kan (när den används på rätt sätt) vara det perfekta verktyget för att göra en hund rumsren, men den kan även bli din hunds favoritplats när den är ensam hemma – en fristad och den perfekta platsen för en tupplur. Trots att en bur kan vara ett bra alternativ under en del av arbetsdagen bör du vara försiktig med att inte använda den för mycket. Om din hund har varit i buren hela natten ska du inte lämna den där även under dagen. Burar kan vara ett bra verktyg, men om du märker att din hund undviker att tillbringa tid i buren när dörren är öppen, eller inte går in i buren frivilligt, bör du fundera över hur och varför du använder den.

Skaffa en "hundkamera"

Inomhuskameror som du kan kontrollera via din telefon är utmärkta verktyg för att hålla koll på din hund om du är orolig när den är ensam hemma. Det finns en mängd olika alternativ på marknaden som ger dig möjligheten att både se och höra din hund och som varnar dig vid aktivitet eller ljud så att du snabbt kan kontrollera vad som händer.

Skapa ett hundsäkrat rum

Om du måste lämna din hund hemma hela dagen kan du hundsäkra ett litet rum och spärra av det från resten av hemmet. Blue Cross förser en lista över flera punkter som djurägare bör ta hänsyn till när de hundsäkrar ett rum:

 • Koppla ur elapparater och göm sladdar och kablar.
 • Ta bort farliga kemikalier, t.ex. rengöringsmedel och mediciner.
 • Förvara livsmedel utom räckhåll.
 • Håll stolar och andra möbler på avstånd från bord eller arbetsytor för att förhindra klättring.

Gör dig av med allt din hund kan komma åt när du är borta och ta bort alla föremål som den kan tugga på eller svälja, t.ex. skor eller mynt.

Välj helst ett rum med ett golv som är lätt att rengöra, t.ex. klinkers. Skapa särskilda utrymmen för sömn och lek. Förse vatten och leksaker så att hunden inte blir uttråkad, och lägg ut tidningar eller valpskydd på golvet i händelse av en olycka. Om din nya hund är en valp är det vanligt att olyckor inträffar.

Vänja din nya hund vid att vara ensam

Låt hunden vara ensam i rummet i några minuter åt gången tills den vant sig vid tanken, och förläng sedan långsamt tiden den är ensam. När hunden börjar vänja sig vid rummet och du känner dig trygg med dess beteende kan du börja ge den tillgång till fler delar av hemmet när du inte är där. Bra tillfällen att testa detta är när du bara är borta i 30 till 60 minuter, exempelvis när du går och handlar. Om hunden uppför sig bra på en större yta under en kort tid kan du även gradvis förlänga tiden som den får röra sig fritt i huset när du är borta tills du uppnår en hel arbetsdag.

Ge hunden tillräckligt med sysselsättning

Se till att det finns gott om saker för att hålla din nya vovve nöjd och sysselsatt. Lämpliga leksaker kan hålla hunden sysselsatt under en del av dess vakna tid medan du är borta. Kontrollera att allt du lämnar hos hunden är säkert och att du har haft uppsikt över den under de första gångerna, så att du vet att den inte kommer att förstöra och svälja bitar av sakerna.

Ägaren och labradoren går I stan med suddig bakrund

Anlita en hundrastare

En promenad är mer än bara bra motion för din hund. En bra promenad kan också stimulera hunden genom att engagera alla dess sinnen, ge den chansen att träffa andra djur och människor samt snabba på rumsrenhetsprocessen. Dessutom gör en bra promenad din hund trött, vilket kan göra den mindre benägen att tugga eller ägna sig åt andra destruktiva beteenden medan den väntar på att du ska komma hem. Om du har barn hemma under sommaren och de är tillräckligt gamla för att rasta hunden är detta ett bra sätt att stärka deras band till den. Det är också ett bra sätt att få dem att gå ut och röra lite på sig på egen hand.

Ta din vovve till ett hunddagis

Ett bra hunddagis ger ett välbehövligt utlopp för hundars behov. De låter ofta hundarna springa fritt, erbjuder aktiviteter och lekar och har personal som kan ge din hund massor av kärlek och uppmärksamhet. Ett dagis kan också vara ett bra alternativ för familjer med hektiska liv, för pensionärer, eller andra personer som inte har tid eller möjlighet att ge sin hund den motion eller tid som den behöver.

Blue Cross rekommenderar att tänka på följande när du väljer hunddagis:

 • Har de professionell utbildning i hundbeteende, första hjälpen och andra viktiga aspekter vad gäller hundskötsel?
 • Är de korrekt licensierade och försäkrade? ? 
 • Var kommer din hund att leka, motionera och vila?
 • Hur många andra hundar kommer att finnas där och hur många personer kommer att övervaka dem?
 • Är de utrustade för att ta hand om eventuella speciella behov som din hund kan ha på grund av ålder, hälsa osv.?

Se till att läsa omdömen, eller fråga vänner och familj om bra dagisplatser. Besök även anläggningen och be om en rundtur innan du lämnar din hund där. Det fina med ett hunddagis är att du inte behöver ta hunden dit varje dag, vilket kan bli dyrt. En eller två dagar på ett dagis kan hjälpa din hund att få motion och ge den möjligheten att träffa andra hundar.

Ta lite ledigt

"Valp-ledighet" är ett nytt koncept som håller på att ta fart i Storbritannien, rapporterar The Independent. Prata med din chef och fråga om du kan ta ledigt i några dagar, arbeta hemifrån eller ta en extra halvtimme på lunchen så att du kan springa hem och rasta hunden under dagen. Att adoptera en ny valp (eller vilken hund som helst för den delen) är ett stort ansvar. Du bör endast skaffa hund när du vet att du och dina familjemedlemmar har tid att ägna er åt den, dess träning och utveckling.

Att välkomna ett nytt husdjur till familjen kräver mycket tid, kärlek och hängivenhet, och det är omöjligt att förklara för din lurviga vän att du måste gå till jobbet. Men genom att tänka igenom dina alternativ och utforma en plan kan du undvika stressen och skuldkänslorna du får när du måste lämna hunden ensam. Och om det är till någon tröst så gör det bara eran tid tillsammans ännu mer speciell.

Biografi om bidragsgivaren

Kara Murphy

Kara Murphy

är en frilansskribent och husdjursägare som bor i Erie, Pennsylvania. Hon har en goldendoodle som heter Maddie.

 

Granskad av Brana Bonder, B.S, M. S och dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Relaterade artiklar

 • Tid isär

  Tips and techniques for training your puppy to adjust well to being left alone for short periods of time.
 • Hjälp din valp socialisera

  Social anpassning. Det låter som ett invecklat och viktigt uttryck. Det är det också, när det gäller din valp som ska växa upp till en vänlig, vuxen hund som ska leva livet fullt ut.
 • Några grundregler

  Allteftersom valpen blir större, ökar behovet av självhävdelse. Valpar väljer ofta matplatsen som slagfält. Men det är ett misstag att låta dig styras av valpen. Du måste visa att du inte ger efter för alla krav.
 • Flockledaren - din valp eller du?

  Hundar är flockdjur som behöver en ledare. I det här sammanhanget är det du som är flockledaren. Genom att etablera vissa regler i ett tidigt skede, hjälper du valpen att känna sig trygg och skapar ett band mellan er. Du måste få valpen att förstå att du och din familj står högst i rangordningen. Du kan etablera rangordningen med hjälp av några enkla regler:

Relaterade produkter