Kan hundar äta broccoli? (och är det säkert?)

Publicerad av Christine O'Brien
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Innan du börjar dela dina grönsaker med din hund kanske du funderar på om hundar kan äta broccoli och om det är bra för dem?

Det korta svaret är ja: Broccoli är en säker och välsmakande godsak för våra hundvänner. Det kan till och med ha vissa hälsofördelar. Men det finns några saker du bör tänka på när du serverar denna grönsak till din hund.

Är broccoli bra för hundar?

Broccoli är supermat för människor på grund av det höga näringsvärdet, men även hundar kan ha nytta av broccoli på flera sätt.

Broccoli är full av fibrer som kan hjälpa till med matsmältningen och viktkontroll. Och den är full av vitaminer - bland annat A, B, C, D, E och K - vilket bidrar till att förbättra det allmänna hälsotillståndet. Broccoli innehåller även lutein, ett näringsämne som gynnar ögon- och hjärthälsa, och andra antioxidanter som dämpar inflammation.

Eftersom hundar är allätare kan grönsaker som broccoli vara ett hälsosamt tillägg till deras måltidsplan. Korsblommiga grönsaker har dock ett rykte om sig att orsaka gaser, så det kan göra din hund lite gasig i magen.

Vilka är problemen?

På tal om gaser i magen, denna biverkning av broccoli kan vara en anledning till oro. Överdriven gasbildning kan tyda på att din hund har problem med matsmältningen. Så om din hund fiser mycket ska du kontakta din veterinär för att utesluta något allvarligt.

Dessutom finns det tre andra saker att tänka på när du ger din hund broccoli

1. Kontroll av storleken på portionerna

Ordspråket "för mycket av det goda" gäller även för broccoli. Även om broccoli är okej för hundar att äta kan för mycket broccoli orsaka mag- och tarmbesvär hos din hund, enligt The World Small Animal Veterinary Association. De förklarar att den här grönsaken inte bör utgöra mer än 10 % av din hunds dagliga måltider för att undvika hälsokomplikationer. Broccoli innehåller isotiocyanat, en naturligt förekommande förening som tillsammans med fibrer och komplexa sockerarter kan orsaka lätta till extrema matsmältningsbesvär, t.ex gaser, magbesvär, diarré och förstoppning.

Jack russell terrier ligger på trägolv och gäspar med broccoli mellan tassarna.

2. Risk för kvävning

Broccolistjälkar är ätbara, men de kan utgöra en kvävningsrisk för hundar, särskilt för små hundar. För att förhindra kvävning ska du skära broccolin i bitar innan du ger den till din hund. Dessutom är det bra om du håller dig i närheten medan hunden äter sitt mellanmål för att hålla ett öga på eventuella tecken på en nödsituation.

3. Skadliga bakterier

Symtom på salmonellainfektion hos hundar är bland annat:

  • Diarré
  • Kräkningar
  • Feber
  • Uttorkning
  • Aptitlöshet
  • Ökad hjärtfrekvens
  • Orkeslöshet

Om din hund uppvisar något av dessa symtom efter att ha ätit broccoli ska du sluta ge hunden detta och kontakta veterinären omedelbart för att få information om olika behandlingsalternativ.

Så, kan hundar äta broccoli? Absolut, så länge det är med måtta. Broccoli ska betraktas som ett näringsrikt mellanmål, inte som en måltid. Servera denna grönsak tillsammans med ett välbalanserat hundfoder som är framtaget för just ditt husdjurs specifika näringsbehov.

Kort om författaren

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, filosofie doktor, är yrkesmedlem i Cat Writers' Association (CWA), STEAM-pedagog och en hängiven kattägare. Hon skriver om hundar och katter, utbildning, kvinnors hälsa och STEAM-relaterade frågor. Hitta och följ henne på Instagram och Twitter @brovelliobrien

 

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterade artiklar

Relaterade produkter