De första tre månaderna

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Dog image

 

Din nya valp: De första tre månaderna

Oavsett ras, utvecklas alla valpar på samma sätt: de går igenom samma stadier från valpstadiet till vuxen hund. Det är inte enbart intressant att känna till dessa stadier, det är också viktigt att du känner till hur valpen kan bete sig i olika stadier i livet.

Även om valpar följer samma utvecklingsmönster kan de olika stadierna inträffa tidigare eller senare. Rent generellt så växer små raser snabbare och når vuxenstadiet före ett års ålder. Större hundar kanske inte når vuxenstadiet förrän 18 månader.

 

Från noll till två veckor

Under sina första dagar, kommer valpen endast att dia och sova, precis som en bebis. Den kommer att kunna krypa och om den fryser kommer den att söka värme hos sina syskon eller mamma. Efter 10 till 14 dagar, kommer ögonen att öppnas, men synen är svag under de första veckorna.

 

Vecka tre

Valpens tänder kommer att växa fram och den kommer att börja att gå och dricka. Vid slutet av den tredje veckan kommer luktsinnet att börja utvecklas. Uppfödaren bör utsätta valpen för mild stress, men det är ingenting du ska oroa dig över. Genom att plocka upp valpen och hålla den i olika lägen utsätts valpen för mild stress. Detta kommer att vänja valpen vid att hanteras av människor och förbereder hunden för framtiden.

 

Från tre till 12 veckor: Social anpassning

Det här är en viktig tid för valpen: om valpen ska utvecklas till en glad, frisk och stabil hund, måste den få uppleva andra människor, andra hundar och omgivningen.

 

Stadie ett: Från tre till fem veckor: Valpen kommer att börja reagera på höga ljud, vilket är praktiskt för tiken, som kan morra när det är dags att sluta dia. Vid fyra veckor kommer hörsel, syn och luktsinne att fungera mer effektivt. Valpen kommer att kunna skälla, vifta på svansen och rumla runt med sina syskon. Valpen kommer också att börja äta fast föda och lämna sovplatsen för att göra sina toalettbehov. Vid fyra till fem veckors ålder kommer valpen att kunna jaga runt och leka. Den kommer också att kunna visa tänderna, morra och bära saker i munnen.

Stadie två: Från fem till åtta veckor: Valpens ansikte kommer att blir mer uttrycksfullt och ögonen och öronen kommer att bli mer koordinerade. Valpen kommer att leka med sina syskon och efter den sjunde veckan kommer den att vara redo för sitt nya hem. Vid slutet av den åttonde veckan, kommer valpen att vara nyfiken och vilja undersöka och utforska allting, men samtidigt kommer den att visa tecken på försiktighet.

Under den sista veckan innan du får hem valpen ska valpens sociala anpassning till människor, både vuxna och barn, utökas. Därför bör den få mindre tid tillsammans med sin hundfamilj och mer tid att få kontakt med människor 

De första två veckorna hemma hos dig och din familj kommer valpen att börja göra sig hemmastadd och den kommer att uppleva alla nya synintryck, ljud och dofter i sitt nya hem. Så fort valpen kommer in genom dörren ska du börja träna för att få den rumsren.

Stadie tre: Från åtta till 12 veckor: Din nya valp kommer att visa en stark vilja att vara till lags medan den kommer underfund med sin rang i den nya familjen. Du kommer att börja lära den att leka "människolekar" för att arbeta bort lekar med bit-tendenser.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter