Vegansk kattmat för köttätande katter?

Skriven av Jamie Drake
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Katter är naturens klassiska köttätare, och även om den vegetariska livsstilen är okej för dina familjemedlemmar är vegetarisk eller vegansk kattmat inget bra val för din katt.

Katter anses vara "obligatoriska köttätare" och är genetiskt "betingade" att jaga andra djur för att få sin näring. Veganer och vegetarianer kan balansera en vegetarisk kost och leva hälsosamt, men det är inte alltid fallet med katter. Om du matar din katt med vegetariska eller veganska rätter - eller om du överväger att göra det - ta en titt på följande text och se till att rådgöra med veterinären om din katts specifika behov.

Om du får välja...

De tama katternas förfäder var rovdjur som levde i vildmarken och födan bestod av ödlor, ormar, fåglar, gnagare och till och med vissa proteinhaltiga insekter. Även dagens mest tama huskatter är ofta mycket skickliga jägare - om de vill vara det.

När de jagar sin föda äter de upp rubb och stubb. Större delen av denna "fångst" smälts för att ge katten den energi den behöver varje dag, medan resten kräks upp i form av hårbollar som du kanske känner till alltför väl. Detta är viktigt, för även om kattens "naturliga" matvanor inte kommer till användning lika ofta som för de vilda släktingarna, är detta beteende det bästa sättet att hålla katten frisk om inte veterinären rekommenderar något annat. Med andra ord söker de flesta katter inte efter saker som spannmål och grönsaker eftersom deras kroppar inte är byggda för att överleva på sådant.

Vegetariskt och hälsosamt?

En katt är en mycket uppfinningsrik varelse. Om den normala köttbaserade födan inte finns tillgänglig kan katten (och den kommer att) anpassa sig till en vegetabilisk näringskälla om det är den enda måltiden som finns. Dock ger inte denna gröna kost i slutändan de aminosyror (byggstenar för musklerna) och näringsämnen som katter behöver för att leva ett fullvärdigt och hälsosamt liv - även om det är något som de skulle göra i en nödsituation.

Det har gjorts många studier om vegetarisk kost för katter och resultaten är inte helt tydliga. Vad som dock är klart är att det inte är lätt att balansera en vegetarisk kost. För att ett vegetariskt kattfoder ska uppfylla kattens behov krävs det fortfarande syntetiska aminosyror, så det är inte möjligt att ha ett genuint naturligt vegetariskt kattfoder som uppfyller kattens hela behov. Utöver denna problematik kan det leda till allvarliga hälsoproblem i framtiden. Till exempel är det allmänt känt att bristande näring kan förvärra redan existerande sjukdomar som exempelvis hjärt- och urinvägssjukdomar, diarré med mera, enligt PetMD. Det har också kopplats till hjärt- och ögonsjukdomar, utan att andra sjukdomar har uppmärksammats tidigare. Din katts hälsa är inte värd den potentiella risken.

Om du använder vegetariskt kattfoder

Det kan vara ganska dyrt att utfodra en katt med näringsmässigt bra balanserat vegetariskt kattfoder. Själva maten kanske inte är en stor kostnad för dig, men hur vet du att katten får den näring den behöver? Det finns inte mycket forskning som visar att en vegetarisk kost uppfyller din katts näringsbehov. Däremot finns det gott om forskning som tyder på att en kost som innehåller köttingredienser i rätt balans håller din katt frisk och välmående. Det är viktigt att leta efter matprodukter som har testats i kliniska försök för att visa att de är näringsmässigt rätt balanserade.

Därför samarbetar veterinärer som Dr. Armaiti May, DVM, CVA med människor som överväger att utfodra sina katter med vegetarisk kost. Dr. May rekommenderar att du också kontrollerar kattens urin för att se till att den mår bra av sin nya vegetariska eller veganska kattmat. Om du utfodrar med en bekant maträtt med vegetariskt kattfoder kan blod- och urinhalten användas för att mäta kattens allmänna hälsa, men det kan även vara mycket mer omfattande eftersom ultraljud av hjärtat och utvärdering av näthinnan kan behövas för att leta efter problem som är förknippade med bristfälligt vegetariskt kattfoder.

Är du själv vegetarian?

Detta är en svår diskussion för många vegetarianer och veganer. Många lever på premissen att inte skada andra levande varelser. Därför är det ofta en utmaning hur man ska kunna följa etiska regler och samtidigt utfodra katter med köttprodukter. Det finns inget enkelt svar på den här frågan. Även om det kan anses vara hälsosamt och naturligt att vara vegetarian för människor, är det verkligen inte det lättaste livet för en köttätande katt.

Så vad ska du då göra? Din hungriga kompis kan få en vegetarisk kost, men du ska ändå komplettera maten med syntetiska proteiner för att katten ska hålla sig frisk, och se alltid till att den klarar AAFCO:s utfodringstester för alla aktuella livsstadier. Det finns tyvärr inga bevis för att vegetariskt kattfoder är det sundaste valet. I själva verket är det meningen att katter ska äta kött, men genom att komplettera en kost bestående av endast grönsaker med lämpliga syntetiska ingredienser, kan de få tillräckligt med näring. Det kan dock ifrågasättas om denna kost är hälsosam och tillräcklig eftersom det finns bevis för att en obalanserad kost kan orsaka hälsoproblem hos katter. Du vill givetvis det bästa för dina håriga familjemedlemmar, men tills branschen förstår hur man balanserar en vegetarisk livsstil för katter är köttbaserad kost den säkraste och mest naturliga vägen att gå. Det är mycket viktigt att du pratar med din veterinär som kan ge de bästa rekommendationerna utifrån din katts näringsbehov.

Kort om skribenten

Jamie Drake Bio foto

Jamie Drake

Jamie är en sedan gammalt en sann djurvän och veterinärtekniker. Hon bor i Pennsylvania och omger sig med många lurviga vänner som hundar, kaniner, alpackor och getter.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter