Vilken är den bästa kosten för en katt med hypertyreos?

minuters läsning

En balines ligger på golvet och tittar in i kameran med ögon och öron riktade framåt

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

En av de vanligaste sjukdomarna hos medelålders och äldre katter är hypertyreos, vilket innebär en överaktiv sköldkörtel. Sköldkörteln är en körtel som sitter i halsen framför luftstrupen. Den styr kattens ämnesomsättning, eller med andra ord hur snabbt kroppen producerar energi. Tänk dig att körteln är kroppens termostat som vrider upp värmen när det behövs.

Vid hypertyreos påskyndar sköldkörteln ämnesomsättningen trots att kattens kropp inte behöver någon extra energi. För att använda liknelsen med termostaten, så är det som om din termostat skulle skruva upp värmen en solig julidag!

När detta händer går kattens kropp på högvarv. De vanligaste tecknen på detta är rastlöshet, överdriven hunger, viktminskning trots att den äter hela tiden, och i vissa fall, aggressivitet. Katter med hypertyreos ser ofta ovårdade ut, med en pälsen i dåligt skick.

Högkvalitativ näring är viktigt för en god hälsa under hela livet, men det är ännu viktigare när det gäller katter med hypertyreos. Detta beror på att:

 

  • Katten kan ha svårt att hålla en hälsosam vikt och bibehålla muskelmassan. För att få ut maximal näring från varje tugga måste fodret vara lättsmält och tillverkat av ingredienser av bästa kvalitet.

  • Det drabbar vanligtvis äldre katter. Medelålders och äldre katter har ofta andra hälsoproblem, exempelvis njursjukdomar, så deras foder kan behöva innehålla reglerade nivåer av protein, mineraler och andra näringsämnen för att ta hänsyn till detta. Proteinet i deras foder bör också komma från mycket högkvalitativa råvaror.

Se till att du ger ett högkvalitativt, komplett och balanserat foder som är lämpligt för din katts ålder. Om din katt även har andra hälsoproblem kan veterinären rekommendera ett dietfoder för att hantera andra medicinska problem. Tänk på att en katt som lider av hypertyreos kommer att behöva äta en större mängd än normalt, och nästan säkert mer än vad foderguiden anger för kattens vikt. Du kan eventuellt utfodra med ad lib (fri tillgång till mat) om din katt är hungrig hela tiden men fortsätter att gå ner i vikt. Alternativt kan du ge 4-6 måltider per dag för att säkerställa att den får i sig tillräckligt med mat. Foderautomater med timer är mycket användbara för detta om du inte kan vara hemma långa stunder under dagen.

Foder som ett behandlingsalternativ för hypertyreos hos katter

Katter med en överaktiv sköldkörtel riskerar undernäring, högt blodtryck, skador på näthinnan och organskador, t.ex. hjärtsjukdomar, så du bör alltid ha kontroll över problemet. Det finns flera behandlingsalternativ tillgängliga, inklusive medicinering, kirurgi, radioaktivt jod och en särskild dietkost - alla med sina egna för- och nackdelar. 

Du kanske blir förvånad över att val av foder kan vara ett behandlingsalternativ, men det finns en specifik dietkost för att kontrollera hypertyreos. Förutom att det här fodret är mycket lättsmält, komplett och balanserat innehåller det reducerade nivåer av jod. Sköldkörteln behöver jod för att fungera, så att sänka nivåerna kan bromsa överproduktionen av sköldkörtelhormon och lösa din katts symptom efter bara några veckor. Fodret löser dock inte det underliggande sköldkörtelproblemet, så din katt måste fortsätta att äta fodret livet ut. Du och din veterinär kan diskutera alternativen och hen kan hjälpa dig att välja det som passar bäst för din katts livsstil, andra medicinska tillstånd och din ekonomi.

Sammanfattningsvis

Om din katt har diagnostiserats med hypertyreos, fråga veterinären om olika behandlingsalternativ och om det foder som den för närvarande äter är idealt. Glöm inte att öka kattens foderransoner tills vikten har stabiliserats och sköldkörteln är under kontroll. Överväg foder som ett behandlingsalternativ och fråga veterinären om dietkost om du tror att det skulle passa din katt bättre. Kom dock ihåg att du aldrig ska byta till en dietkost för din katt utan att först diskutera det med veterinären.

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA