Överkänslig tarm (IBS) hos katter: Symptom, orsaker och behandlingar

minuters läsning

En grå katt ligger i en ovanlig ställning på en soffans armstöd. Den har skarpa blå ögon och en liten bit av tungan sticker ut ur munnen

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Lider din katt av tillfälliga anfall av plötslig diarré eller smärta när den försöker uträtta sina behov? I så fall kan din katt lida av överkänslig tarm, vilket även kallas IBS (Irritable Bowel Syndrome). Detta förväxlas ibland med inflammatorisk tarmsjukdom (IBD), men det är inte samma sak. IBS uppkommer vanligtvis på grund av stress hos katter och orsakar akuta symptom, medan IBD avser en rad olika problem som orsakar kronisk inflammation i tarmen, eller kronisk enteropati, som det numera kallas.

Vad orsakar IBS hos katter och vilka är tecknen?

IBS hos katter uppstår vanligtvis vid stressande situationer, t.ex. ett besök, en ny katt, en ny bebis eller en resa till katthemmet. Eftersom tarmarna är i uppror kan det dessutom vara ganska obehagligt. Du kanske märker att din katt verkar nedstämd eller slö, eller att den verkar ha ont när den försöker uträtta sina behov. Katten kan även kräkas. Du kan se slem eller blod i avföringen. Katten kan gå i och ut ur kattlådan betydligt oftare än vanligt. Om den uträttar sina behov utomhus kanske du bara märker att den går in och ut oftare än vanligt. De kan också sluta äta sin mat.

Vilken typ av behandling finns för IBS och vad ska du utfodra din katt som lider av IBS med?

Veterinären kan ge katten medicin för att dämpa illamående och lindra kolikartad smärta och symptom på IBS. Det är viktigt att din katt fortsätter att äta om det är möjligt eftersom tarmen läker mycket snabbare om den fortsätter att äta. Veterinären kommer sannolikt att vilja sätta din katt på en diet som gynnar mag-tarmkanalen så att den får i sig tillräckligt med näring även om den inte äter lika mycket som vanligt. Dessa produkter är lättsmälta och innehåller ingredienser av hög kvalitet och ofta näringsämnen med fettsyror så som omega 3, vilket minskar inflammationen. De har också en bra blandning av prebiotiska fibrer som ger näring åt mikrobiomet och håller tarmarna friska. När besvären har lagt sig kan din katt återgå till sin normala kost. Din veterinär kan ge dig råd om vad som är bäst att göra.

I grund och botten är det bästa sättet att bekämpa IBS hos katter att ta itu med orsakerna till att stressen uppstår. Om det var en engångsföreteelse, som några högljudda besökare eller ett kattpensionatsbesök, kanske du inte behöver göra så mycket. Men om det finns konflikter mellan katter i hemmet kan det bli ett återkommande problem.

Katter kan verka som de mest avslappnade och lugna varelserna på planeten, men katter kan faktiskt lida av stress utan att visa några tydliga tecken. De är rovdjur, men de är också byten för större djur, så de är mycket vaksamma på faror och älskar att ha flyktmöjligheter hela tiden. De lever i en tredimensionell miljö, så de söker sig till höga platser som bokhyllor och bänkskivor för att känna sig säkra. 

Katter är till sin natur solitära djur. De kan leva tillsammans i vissa situationer, men många katter delar sitt hem eller sin trädgård med en eller flera andra katter som de inte gillar och det kan vara väldigt jobbigt för dem. Andra katter är ett hot mot deras värdefulla resurser - mat, vatten, kattlådor och dig! Inomhuslivet är också en stressfaktor för många katter på grund av frustrationen över att inte få vara utomhus och ströva omkring.

De vanligaste tecknen på stress är:

  • Överdriven putsning och kraftigt håravfall, särskilt på magen och runt bakbenen (men kolla alltid först om det kan vara loppor!).

     

  • Urinvägsproblem. Stressrelaterad cystit är ett vanligt problem hos katter. Du kanske märker att din katt går till kattlådan men bara kissar några droppar åt gången. Uppsök alltid veterinären om du tror att din katt kan ha detta eftersom det kan vara mycket allvarligt. 

  • Kissa på ovanliga platser. Om en av dina katter blir mobbad och inte får tillgång till trädgården eller kattlådan, kan den börja utföra sina behov på andra ställen i bostaden.

Att minska stress i hemmet

Det finns några relativt enkla förändringar som du kan göra hemma för att hjälpa din katt, särskilt om du har fler än en katt:

  • Prata med veterinären om hur kattens kost ska se ut på lång sikt. Det finns vissa foder som har naturliga tillsatser som bevisligen minskar oro och hjälper stressade katter. Våtfoder är alltid en bra idé (även om det inte är nödvändigt) eftersom vattenintaget är särskilt viktigt om det också finns stressrelaterade problem med urinblåsan.

  • Ha alltid en kattlåda mer än antalet katter i hemmet. Dessa bör finnas på flera ställen i hemmet så att de alltid är åtkomliga.

  • Detsamma gäller för mat- och vattenskålar. Även dessa bör placeras ut på olika ställen i bostaden. Det kan vara obekvämt för dig, men det är mycket bättre för dina katter. På så sätt kan alla dina katter äta och dricka, utan att behöva konfronteras med andra katter.

  • Feromonspridare kan också vara till stor hjälp. Fråga din veterinär om dessa produkter.

  • Titta över ditt hem och försök hitta ställen där dina katter kan tänkas korsa varandras vägar. Att ha hyllor och möbler så att katterna kan "ta den höga vägen" i trånga passager kan göra stor skillnad.

Som alltid ska du prata med din veterinär om du är osäker på vad som pågår. Vi är alltid glada att kunna hjälpa till och ju tidigare desto bättre.

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA