Att fostra en valp: En vägledning

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Barbara Shannon har fostrat hundar från räddningsorganisationer under flera år och hon faller för var och en av dem. Men hennes favoriter? De ohyfsade och busiga valparna.

"Det kan vara en hel del arbete, men det är så roligt att se dem växa upp och utveckla sina personligheter", säger Shannon, som bor i Erie, Pennsylvania. "Det krävs mycket tid och kärlek, men det är en fantastisk upplevelse."

Om du är en förstagångsförälder och undrar om att fostra en valp är något för dig, så ska du veta att det kan vara en utmaning, men det är också en väldigt givande upplevelse.

Small brown and white puppy laying on a lap.

Varför djurhem lämnar valpar till fosterhem

Att rekrytera volontärer för att fostra hundar i sina hem tills de kan adopteras hjälper djurhemmen på många sätt. Vissa räddningsorganisationer har ingen fysisk byggnad för att inkvartera hundarna, medan andra kanske har fullbelagt och inte har plats för alla djur i nöd. Ett fosterarrangemang kan gynna hundar genom att låta dem anpassa sig i ett hem för första gången eller att skilja dem från stressen av att bo med andra djur.

En av de organisationer Shannon har fostrat valpar för är The Humane Society of Northwest Pennsylvania, i Erie, Pennsylvania. Djurhemmets chef Nicole Bawol säger att de prioriterar fosterhemsplacering av dräktiga hundar och mycket unga djur.

"Djurhemmet kan vara en bullrig och stressig miljö", säger Bawol. "Vi har också hundar som kommer och går hela tiden, vilket öppnar för sjukdomar, och valpar — precis som spädbarn — är mer mottagliga för smittor."

Bawol säger att en annan anledning till att djurhemmet prioriterar fosterhemsplaceing av hundvalpar och kattungar är vikten av socialisering. Exempelvis tog djurhemmet nyligen emot valpar som hade beslagtagits från ett hem efter en utredning om djurplågeri. De fyra månader gamla hundarna var undersocialiserade och uppvisade ett aggressivt beteende, men kunde återanpassas när de bodde i en säker miljö, säger hon.

"Det är vid sådana tillfällen man verkligen ser kraften i att fostra — du kan ta ett mycket skyggt husdjur och placera det i ett hem med kapacitet och på bara några veckor kan de blomstra", säger hon.

Vad du kan förvänta dig som fosterförälder till en valp

Om du vill lära dig om hur det är att fostra en valp, hjälper det att vara en erfaren hundförälder som är villig att ta tag i situationen och ha grundläggande kunskaper om hälsotillstånd att se upp för. Räkna med att uppoffra tid för utfodring, promenader och lekstunder, och kalkylera med mer tid för aktiviteter än vad det hade tagit med din egen hund, om din tillfälliga valp behöver extra hjälp med både beteende och hälsoundersökningar.

Att ta hand om valpar — speciellt de som kommer från en svår bakgrund — kan vara en tidskrävande uppgift. Shannon är pensionär, så hon kan vara hemma med hundarna hon fostrar större delen av dagen. Senast fostrade hon en hundmamma som kom med sina två veckor gamla valpar.

"De var friska, så mitt främsta jobb var att hjälpa hundmamman de första veckorna så gott jag kunde", säger hon. Men så fort valparna var äldre och självständigare behövde hennes hem vara valpsäkrat.

"Valpar tuggar på vad som helst, säger hon. "Så det är viktigt att ha en säker miljö för dem."

Efter sju veckor i hennes hem återvände valparna till djurhemmet och med hjälp av sociala medier tog det inte mer än några timmar att få dem adopterade.

"Vi har i allmänhet inte svårt att få valpar adopterade, särskilt de små raserna som adopteras nästan omedelbart", säger Bawol.

Kostnaden för att vara fosterförälder

De flesta djurhemmen ger lite ekonomisk hjälp till fosterfamiljer. Exempelvis så betalar många av djurhemmen för all vård hos veterinären. Andra djurhem står för mycket mer. Exempelvis djurhemmet i Erie där Bawol och Shannon arbetar, står för allt från foder och koppel, till leksaker och sovutrustning.

Som fosterförälder till valpar kan du förvänta dig:

 • Mycket tvätt: Du bör planera in att byta och tvätta sängkläder en gång om dagen när du har en hundmamma med valpar, säger Shannon.
 • Mycket tid och arbete: Även friska valpar behöver många timmar av tid och uppmärksamhet. Ibland kan en eller två valpar i en kull behöva särskild omsorg, som flaskmatning, vilket kan vara ännu mer tidskrävande, säger Bawol.
 • Att tillhandahålla säkra utrymmen: När valparna blir äldre och äventyrligare, behöver du stänga in dem av säkerhetsskäl när du antingen är iväg hemifrån eller på annat sätt sysslar med hushållsaktiviteter. Detta avspärrade utrymme kan vara ett särskilt "valprum" med en barngrind vid dörren eller någon typ av stor hundhage.

Men det viktigaste?

"Du behöver ha mycket kärlek och tid för att fostra en valp eller hund", säger Shannon.

Close-up of golden retriever puppy.

Krav för att bli fosterförälder

Varje djurhem och räddningsorganisation har olika regelverk för att godkänna fosterfamiljer, men de flesta kräver pappersexercis och åtminstone en grundläggande bakgrundskontroll. Vissa kräver mer.

Exempelvis Humane Society of Northwestern Pennsylvania, kräver att sökande fyller i ett formulär, passerar en bakgrundskontroll, går igenom en intervjuprocess och ett hembesök innan ett godkännande.

"Vissa människor tycker att vi är alldeles för stränga eftersom det här är ett volontärjobb, men vi har ansvar för dessa hundars välbefinnande och det tar vi på allvar", säger Bawol.

För Shannon är tiden och ansträngningen för att fostra valpar värt det — speciellt när hon får veta att hundarna har blivit adopterade.

"Naturligtvis är det alltid svårt att ta farväl", säger hon. "Jag måste bara påminna mig om att jag bara är ett steg på vägen till deras permanenta hem."

Så om du är intresserad av att fostra valpar eller hundar med särskilda behov, prata med ditt lokala djurhem för att se om de har ett program du kan engagera dig i. Hur lång tid du fostrar varierar på hundarnas behov och det kan ta flera månader innan det finns hundar som behöver ett fosterhem, så se till att du alltid är förberedd. Glädjen att fostra hundar är obeskrivlig och du kan njuta av att se dessa hundar växa upp som om det vore dina egen hundar.

Kort om skribenten

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy är en frilansskribent och husdjursägare som bor i Erie, Pennsylvania. Hon har en goldendoodle som heter Maddie.

Relaterade artiklar

 • Din valps identifiering

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Introducera halsband och koppel

  Dogs running Även om det kommer att dröja några veckor innan du kan gå ut med hunden i koppel (innan valpen är vaccinerad bör du alltid bära den när ni är utomhus för att undvika infektionsrisken) kan du börja vänja valpen vid att bära halsband när den har börjat anpassa sig till sin nya omgivning.
 • Tid isär

  Tips and techniques for training your puppy to adjust well to being left alone for short periods of time.
 • Hälsoproblem du inte kan vaccinera mot

  Dogs running Naturligtvis kan en fullt vaccinerad valp råka ut för vissa hälsoproblem då och då. Här är några vanliga sjukdomstillstånd:

Relaterade produkter