Katter och rinnande vatten

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

En del katter är väldigt kräsna med sitt vatten. Du ställer fram fräscht vatten åt dem hela dagen men så fort du sätter på kranen så kommer de springande för att dricka. Så vad är det som är så spännande med rinnande vatten?

Din katt kanske dricker från en skål men insisterar på att stänka vattnet med tassen. Hon kanske tippar ut vattnet så att hon kan dricka från golvet. Din katt kanske balanserar ostadigt på toalettsitsen så att hon kan dricka från toaletten. Och om du har en utekatt så kanske hon föredrar att dricka smutsigt regnvatten hellre än friskt vatten som du ställer fram.

Varför detta konstiga beteende?

Ingen vet med säkerhet varför katter kan vara så petiga med sitt vatten, men det finns en del teorier. Det kan finnas en instinktiv motvilja mot stående vatten. I det vilda skulle en katt vanligtvis bara dricka vatten som rör sig vilket förebygger att hon blir sjuk. Alternativt så kan det bero på att din katt har lärt sig att vatten tenderar att vara kallare om det kommer från kranen eller regn.

Det finns också en möjlighet att vatten enbart fungerar som en leksak för din katt. Att tippa vattenskålen eller att försöka fånga dropparna från kranen kanske är en rolig lek för din katt samtidigt som det släcker törsten.

Katter behover inte dricka stora mängder vatten, speciellt inte om de äter blötfoder från burk eller portionspåsar eftersom de innehåller mycket vatten. Likväl är det viktigt att se till att din katt har tillgång till friskt vatten hela tiden.

Dricka från en skål

Det finns en del saker du kan göra för att uppmuntra din katt att dricka från sin vattenskål.

Försök att flytta hennes vattenskål bort från hennes matskål. Din katt kan vara missnöjd över att ha sin mat- och vattenskål precis bredvid varandra.

Om du misstänker att din katt inte gillar temperaturen på vattnet kan du försöka ha i några isbitar i skålen.

Du kan försöka byta skålen helt och hållet. Olika typer av skålar ger olika smak på vattnet. Om din katt har en plastskål kan du försöka med en i metall, keramik eller till och med glas. Om din katt gillar att tippa skålen försök hitta en bredare skål med gummi under. Detta kommer att förstöra nöjet även för den mest envisa katt.

Det finns även vattenfontäner för katter som antingen ständigt håller vattnet rörligt eller som aktiveras när din katt närmar sig. Dessa kräver elektricitet för att fungera så du måste hitta en plats nära ett eluttag.

Du kan lämna kranen droppandes då och då så att din katt kan dricka. Din katt kommer att dricka från vilken källa som helst om hon är tillräckligt törstig och du kanske väljer att erbjuda kranvatten som en liten bonus ibland.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

  • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

    Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
  • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Lamm

    Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
  • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Tonfisk

    Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
  • INAKTIVA OCH MED TENDENS TILL ÖVERVIKT, KATTUNGAR (upp till 1 års ålder), NEUTERED CATS, VUXNA KATTER (1-7 års ålder)