Hur man tar hand om kattens trampdynor

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Din katts tassar är lika viktiga för den som dina händer och fötter är för dig. Som kattförälder är det viktigt att hjälpa din katt att behålla friska tassar. Den här snabbguiden om kattfotvård hjälper dig att hålla din lurviga väns trampdynor friska och rena.

Varför ta hand om kattens trampdynor?

Cat paw with blurred sleeping cat in background

Tänk en stund på hur katter använder sina tassar. De går över en mängd olika ytor i huset, inklusive smutsiga ytor som t.ex. kattlådan. Om de får gå utomhus kan de gå över grov och stenig mark, trampa på taggar och andra vassa föremål och trampa över varma eller kalla ytor, beroende på vädret. Katter som får vistas utomhus på vintern är också känsliga för att gå genom salt och andra avisningsmedel som kan vara skadliga för tassarna.

Någon gång under dagen kommer din katt att ta på sig uppgiften att rengöra sina egna tassar genom att slicka dem och eventuellt få i sig skadliga ämnen som de små tassarna kan ha samlat på sig i processen. Regelbunden tassvård med inspektioner och rengöring hjälper inte bara till att hålla kattens tassar rena och säkra att slicka på utan gör det också möjligt att ta hand om torra och spruckna tassar, skärsår och andra skador innan de kan bli infekterade.

Guide för vård av katttassar

Komma igång

Det är bra att inspektera kattens tassar regelbundet för att hålla dem friska, men du kan också leta efter tecken på att något kan vara fel på tassarna. Om du märker att din katt haltar eller inte trycker på en viss tass kan den ha något som fastnat i den eller ha skadat sin tass på något sätt. Tänk på att katter är bra på att dölja sin smärta, så du kan behöva vara uppmärksam. När en katt är skadad kan den dessutom vara mindre mottaglig för att du undersöker den så gör ditt bästa för att hålla den bekväm och lugn när du undersöker den.

Om din katt inte är van vid att få sina tassar hanterade kan du behöva vänja den vid tanken. Det kan vara bra om du redan från tidig ålder tar för vana att massera kattens tassar när du håller eller klappar dem. Detta hjälper dem inte bara att vänja sig vid att få sina tassar rörda och hanterade, utan hjälper dig också att upptäcka eventuella skräp som kan fastna mellan tårna och trampdynorna.

Inspektion av tassarna

När din katt tolererar att du tar hand om deras tassar kan du undersöka dem dagligen, särskilt när de kommer tillbaka från en utflykt. Titta efter skråmor, sår och främmande föremål. Om du hittar något som sitter fast i kattens tass kan du försöka ta bort det försiktigt med en pincett. Om det är djupt inbäddad bör du ringa din veterinär.

Rengöring av tassarna

Använd en mjuk trasa före eller efter inspektionen för att torka av kattens alla små trampdynor, samt runtom och mellan tårna. På så sätt rensas tårna från smuts, skräp och eventuella kemikalier eller främmande föremål.

 

Trimning av naglar

Gray cat lies on a checkered plaid and licks paws.

Använd en nagelsax eller en klippare för att trimma kattens klor. PDSA rekommenderar att du använder en sax eller en klippare som är särskilt utformad för kattklor, eftersom en mänsklig nagelklippare kan få din katts naglar att spricka.

Se till att bara klippa spetsarna och undvik den snabba delen av nageln (den del av nageln som innehåller känsliga nerver och ådror). Om du råkar skära dig i den snabba delen, använd lite styptikpulver för att stoppa blödningen. Om du inte har något styptikpulver till hands kan det vara en bra idé att köpa det i din lokala djuraffär om du skulle behöva det.

Behandling av torra kattpennor

Om din katts trampdynor blir torra, irriterade eller spruckna ska du kontakta din veterinär som kan rekommendera att du försöker återfukta dem med olivolja, kokosnöt eller annan olja av livsmedelskvalitet som katten inte kan slicka på. Du kanske vill stänga in dem i ett badrum medan oljan absorberas för att förhindra att de sprider den i hela huset. Om de behöver något mer kraftfullt kan du be din veterinär att rekommendera en bra fuktkräm för katter. Undvik krämer som är avsedda för människor eller andra djur eftersom de kan vara skadliga om de intas.

Ytterligare överväganden

En av de bästa sakerna du kan göra för din katts tassar är naturligtvis att hålla dem inomhus där det är mindre sannolikt att de skadas eller kommer i kontakt med extremt varma eller kalla ytor eller farliga kemikalier. Torr vinterluft kan torka ut din katts tassar så fundera på att använda en luftfuktare under de kalla månaderna. En klös kan också bidra till att hålla naglarna i gott skick, och dessutom kan du hålla mattan och möblerna skyddade från klöverns behov av att klösa.

Med allt det som ingår i att ta hand om katter är det lätt att glömma bort att ta hand om kattens tassar på rätt sätt. Om du gör det till en daglig vana att kontrollera och rengöra deras tassar är det lätt att hålla dem i gott skick.

Kort om skribenten

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus är en frilansskribent och bloggare som har skrivit om hälsa och livsstil för husdjur sedan 2014. Hennes kunder har inkluderat Hill's Pet Nutrition, American Kennel Club, Chewy med flera.


Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterade artiklar

 • Katt och spädbarn

  Hur kommer din katt att reagera till en nykomling i huset och hur kan du försäkra dig om att din katt och ditt spädbarn kommer överens? Veterinären och beteendevetaren Francesca Riccomini ger råd om hur du förbereder din katt på tillökning.
 • Träffa huskamraterna

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Att flytta med din katt

  Om det finns något stressigare än att flytta, så är det att flytta med din katt. Men genom noggrann planering kan det gå problemfritt.
 • Håll din kattunge nära hemmet

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet

Relaterade produkter