En guide till att klippa kattens klor

$authorText
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Som kattägare vet du hur viktigt det är att regelbundet sköta om katten, som att kamma pälsen och borsta tänderna, men finns kloklippning med på listan? Det borde det göra!

Förutom att dina möbler inte blir sönderrivna finns det andra skäl till att det är viktigt att klippa kattens klor, till exempel gör det mindre ont när den knådar dig med tassarna, eller mjölktrampar som det ibland kallas. ”Det räcker med att klippa av den yttersta spetsen på klorna så kommer denna kärleksfulla gest att bli något du kan njuta av, istället för att fasa inför”, förklarar Vetstreet. ”För katten kan klippta klor förebygga smärtsamma, trasiga klor som kan bli resultatet när en vass spets fastnar i mattan.” Med en bra kloklippning slipper du även ”klick-klick-klick”-ljudet som hörs när katten springer runt i hemmet.

Du bör helst börja klippa klorna när katten fortfarande är en liten kattunge. Den största fördelen med att börja när den är ung är, såklart, att katten blir van vid det och inte blir galen när du plockar fram klotången.

Oroa dig inte om katten är äldre – du har inte missat möjligheten att ge katten pedikyr. Den gillar det kanske inte, men det är värt ett försök.

Fluffy dark gray cat lying down with claws extended into carpet. The fur is gray fluffy

Vilka verktyg du behöver

Du kan köpa klotång för katt i din lokala djuraffär eller hos veterinären. Ett annat alternativ är att använda nagelsax för små barn, särskilt de som har ett stort handtag för ett enkelt handgrepp.

Se först till att katten får bekanta sig med klotången. Petcha föreslår att du lägger tången nära katten så att den kan nosa på den. Belöna katten om den reagerar lugnt. Sedan, ”när den har bekantat sig med tången kan du röra vid kattens tassar och tår med den, så att den vänjer sig vid att ha den vid sina tassar.” Om den är bekväm med klotången kommer katten att vara mindre benägen att springa och gömma sig i små, mörka utrymmen när du tar fram den.

Hur du klipper kattens klor samt rätt längd

 1. Välj en liten, säker plats med en dörr och bra belysning, t.ex. badrummet eller sovrummet.
 2. Ha verktygen redo i förväg: klotång och godbitar för efteråt, som belöning för att katten varit duktig.
 3. Sitt på golvet och håll fast katten i knäet så att katten har magen uppåt. Trösta den med lite smekningar på magen och lugnande ord. Om katten svarar bra på godbitar kan du ge den en för att hjälpa den att slappna av.
 4. Använd tumme och pekfinger för att försiktigt klämma på tassen så att klorna kommer fram.
 5. Klipp av den vassa toppen av klon i en enda snabb rörelse.

När du ska bestämma hur kort du ska klippa kattens klor ska du försöka att inte klippa för nära pulpan, som är den rosa del av klon där det finns blodkärl och nervtrådar. Det är om du klipper i pulpan som blödning och smärta uppstår. Om du ändå klipper i pulpan ger Princeton Veterinary Hospital rådet att gnida lite majsstärkelse eller mjöl på klon och applicera tryck för att hjälpa blodet att levra sig och stoppa blödningen. Om detta hänt är det bäst att ge upp för dagen och låta katten återhämta sig känslomässigt.

Tips för kloklippning och vad du ska undvika

Svep inte in katten i en handduk eftersom det kan göra den mer orolig.

Klipp inte klorna på alla fyra tassarna på en gång. Prova en tass om dagen tills katten vänjer sig vid processen. Det är okej att klippa bara en klo i taget. VCA Hospitals påpekar att ”Målet för katten är att förknippa hantering av tassarna och kloklippning med ett positivt resultat.” Att belöna det goda beteendet ger katten en känsla av stolthet och dig en känsla av att ha klarat av det.

När det är dags att söka klipphjälp

Om processen gör katten alldeles för orolig är det dags att boka tid hos veterinären eller en bra kattrimmare. Din karriär som kloklippare må vara över, men i slutändan har du gjort det som är bäst för både dig och din fyrfota vän.

Contributor Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien är författare, mamma och kattägare sedan länge, med två Russian Blue-katter som styr och ställer hemma. Hennes texter hittar du på Care.com, What to Expect och Fit Pregnancy där hon skriver om husdjur, graviditet och familjeliv. Hitta och följ henne på Instagram och Twitter @brovelliobrien.

RELATERADE ARTIKLAR

 • Katt och spädbarn

  Hur kommer din katt att reagera till en nykomling i huset och hur kan du försäkra dig om att din katt och ditt spädbarn kommer överens? Veterinären och beteendevetaren Francesca Riccomini ger råd om hur du förbereder din katt på tillökning.
 • Träffa huskamraterna

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Att flytta med din katt

  Om det finns något stressigare än att flytta, så är det att flytta med din katt. Men genom noggrann planering kan det gå problemfritt.
 • Håll din kattunge nära hemmet

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet

RELATERADE PRODUKTER