Norsk skogkatt – information och temperament

Norsk skogkatt är en stark och muskulös katt, som också är tillgiven och gillar att få beröm av sin matte och husse.


Norsk skogkatt i korthet
The Norwegian Forest Cat Breed

Skogisen är en stor ras och all päls gör att den ser ännu större ut.

Vikt:

Hane: stor: > 5 kg 

Hona: stor: > 5 kg

Ögonfärg:

blå, grön, guldbrun, olikfärgade ögon

Typiskt för rasen

Livslängd: 8–14 år

Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: högt, måttligt

Tendens till pälsfällning: hög

Päls

Längd: lång

Kännetecken: rak

Färger: vit, svart, blå, röd, creme, silver, guldbrun, cameo (en färg som går över till rosa-gul-vit), sköldpaddsfärgad, cremeblå, brun

Mönster: enfärgat, sköldpaddsfärgat, tvåfärgat, trefärgat/kalikå, tabby (ett marmorerat mönster), ticking (mönster där pälsen liknar en pumas eller en hares), smoke (silverfärgat i botten och mörkare i topparna), shaded

Mindre allergen: nej

Allmänna pälsvårdsbehov: höga

Godkänd som ras av

följande kattorganisationer:

CFA (Cat Fanciers' Association), ACFA (American Cat Fanciers' Association), FIFe (Fédération Internationale Féline) TICA (The International Cat Association) 

Förekomst: sällsynt

Den norska skogkatten är stor, har kraftig benstomme och päls med tjock underull. Den är muskulös och ser ut som den jägare den brukade vara.

Den har ett trekantigt huvud som sitter på en tjock, muskulös nacke. Öronen är medelstora och hakan är kraftig men något rundad. Skogisens bakben är något högre än frambenen. Benen är väldigt muskulösa. Tassarna ser lite för stora ut – de är stora och runda samt har päls mellan tårna.

Eftersom den norska skogkatten har så mycket päls ser den större ut än den är. Pälsen är både tjock och lång. Pälsen gav ett naturligt skydd för rasen när den faktiskt levde i skogen. Den är silkeslen och längden varierar mycket beroende på årstid. Pälsen på svansen är också lång och ser yvig ut.

Temperament:

Den norska skogkatten är en snäll och kärleksfull katt. Den uppskattar beröm och älskar att umgås med sin matte eller husse. Den norska skogkatten är tillgiven och fäster sig vid sin husse och matte när den väl har accepterat dem som sin egen familj.

Skogisen har aldrig glömt sitt arv. Den är fortfarande än jägare i själ och hjärta. Den älskar att jaga efter leksaker som om de vore riktiga. Skogkatten är territoriell och patrullerar flera gånger om dagen för att försäkra sig om att allt är bra.

Att leva med:

Den norska skogkatten brukar kontrollera sitt foderintag bra. Den ökar sin motion och minskar intaget när den känner att det behövs. Om den får tillräckligt med lekstunder och utrymme att springa och ströva, behöver den vanligtvis inte följa en speciell kostplan.

Eftersom skogisen är territoriell, tycker den om att ha eget utrymme. Den tycker om att springa, gömma sig och anfalla sina leksaker. Det bör finnas platser högt upp och utrymme att springa på.

Skogisen måste borstas dagligen för att hålla pälsen fri från tovor, särskilt under pälsfällningsperioden. Denna borstning kan ingå i lekstunden men den tycker vanligtvis om att bli borstad. I likhet med alla katter som har tjock päls, kan det vara bra att ge ett medel eller foder mot hårbollar när den vanliga pälsfällningen sker.

Foder- & nutritionsbehov:

Vilket foder passar bäst till Norsk skogkatt? Den Norska skogkatten kännetecknas av att vara stor med kraftig benstruktur och tjock päls, men den tjocka pälsen kan också orsaka problem med hårbollar. Därför kan man med fördel ge Norska Skogkatter ett foder som är utvecklat specifikt för att avhjälpa problem med hårbollar. Hill's Science Plan Hairball Indoor innehåller en fiberteknologi som medverkar till att förhindra utvecklingen av hårbollar hos vuxna katter, vilket bidrar till en enklare och mer hälsosam livsstil. Läs mer här. En annan viktig faktor som bidrar till din katts hälsa är vätskeintaget. Många katter får inte i sig den vätska de behöver, vilket kan orsaka bl.a. urinvägsbesvär. Det finns flera saker du kan göra för att din katt ska få i sig mer vätska, det kan t.ex. vara en bra idé att servera vatten i en bred skål, så att din katts morrhår inte går emot kanten, eller erbjuda vatten via en vattenfontän. Utöver att göra det enklare för din katt att dricka vatten kan du också smyga in lite extra vätska med hjälp av fodret. Våtfoder av hög kvalitet är lika viktig för din katts hälsa som torrfoder. Hill’s foder är tillverkat med ett optimerat urval av naturliga ingredienser för att ge katter precis vad de behöver i alla livsstadier. Vill du läsa mer om våra kattfoder kan du trycka här.

Historik:

I legenden kryssar en katt bland träden i skogen, ena stunden synlig och sedan osynlig som genom ett trollslag. Ibland är allt man ser den långa, tjocka svansen hos denna magiska katt. Den vet vad som händer när människan inte gör det. Den vet till och med vad som finns i människans själ. Denna vackra katt med den underbara, ovanliga svansen är den norska skogkatten. 

Legenden om den norska skogkatten är lika vacker som själva rasen. Uppfödarna i Norge började att utveckla denna magiska skogkatt till en ras som skulle bli accepterad på utställningar. Den norska skogkatten visades första gången på en kattutställning i Norge före andra världskriget.

Det tog ett tag för den norska skogkatten att ta sig till USA, där den inhemska skogkatten Maine coon redan hade blivit mycket populär. En grupp uppfödare engagerade sig för att behålla den norska skogkatten på utställningarna, vilket gjorde att rasen blev välkänd och mycket omtyckt i USA.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel