Vikminskningsmål & hur din hund kan hjälpa till

Publicerad av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Övervikt eller fetma är idag ett stort problem för både människor och djur. Cirka 40 % av alla katter och hundar i Europa bedöms vara överviktiga eller feta. Med ett stressigt liv är det lätt hänt att vi också går upp i vikt. Foder som är utformat för viktminskning eller viktkontroll kan underlätta en viktminskningsplan för din hund, men motion är också mycket viktigt för er båda.

Har du ett personligt mål för din viktminskning? I så fall har du förmodligen hört att det bästa sättet att hålla sig till sin hälsoplan är att ha en viktminskningskompis. Din hund kan vara det perfekta valet för en träningspartner, särskilt om hunden själv skulle behöva gå ner lite i vikt. Till att börja med, är du inte säker på hur en frisk hund ska se ut? Läs vidare för allt du behöver veta om att träna tillsammans med din hund.

Tecken på att din hund är överviktig

Om du har märkt att din hund har varit mindre aktiv på sistone kan det vara ett tecken på att den håller på att bli överviktig eller saknar energi. Andra tecken på en lite för tjock vovve är andfåddhet, att man måste lossa på halsbandet och att man inte längre ser en tydlig "midja" nedanför revbenen. Du bör dock alltid prata med din veterinär om vad en hälsosam vikt är för din hund. Förlita dig inte på att internet eller en vän säger till dig att din hund behöver gå ner i vikt.

Det kan finnas många orsaker till att en hund blir överviktig. Vissa hälsotillstånd, t.ex. hjärtsjukdomar, kan också kännetecknas av bristande förmåga att orka motionera, konstaterar PDSA. Med detta i åtanke ska du alltid prata med din veterinär innan du börjar med en viktminskningsplan. Det kan vara farligt att ge ett sjukt djur dietkost och när det gäller alla hälsoproblem gäller att ju tidigare de diagnostiseras, desto bättre. Oavsett orsak, så är det veterinären som bäst avgör vilken åtgärd som är lämpligast.

Om din hund har en hälsosam vikt eller bara börjar bli lite knubbig är det nu du ska agera! När din hund blir överviktig eller fet kan vissa av de relaterade hälsoproblemen vara oåterkalleliga, och det är alltid lättare att förhindra viktökning än att gå ner i vikt.

PDSA uppskattar att nästan hälften av alla hundar i Storbritannien är överviktiga, vilket gör att de riskerar att drabbas av hälsoproblem som t.ex:

  • Ledproblem.
  • Problem med andningen. 
  • Hudproblem. 
  • Njursjukdom.
  • Hjärtsjukdom.
  • Diabetes.
  • Kortare förväntad livslängd.

Men den goda nyheten är att du kan hjälpa din fluffiga kompis att leva ett längre och lyckligare liv genom att skapa en regelbunden träningsrutin. Kom ihåg att ett eller två kilo övervikt kanske inte känns så mycket för dig, men för mindre hundar kan det vara detsamma som 10 kilo för dig. Det är bäst att inte räkna hundens vikt i kilo, utan snarare vad den har för kroppskonditionspoäng. Detta är ett mer exakt sätt att avgöra om din hund är överviktig och tar hänsyn till skillnader mellan olika hundraser. Be din veterinär eller djursjukskötare att visa dig hur du bedömer hundens kroppskondition.

Även om din hund inte ser överviktig ut eller fortfarande verkar vara ganska aktiv, är det en bra idé att bekräfta att den har en hälsosam vikt innan du börjar med ett träningsprogram för er båda. Du och din veterinär kan också se över vilken typ av foder du ger din hund, hur mycket och hur ofta du utfodrar hunden.

Hitta sätt för din hund att hänga med på din egen viktminskning

Att inkludera hunden i dina aktiviteter för viktminskning kan bidra till att öka din egen motivation att nå dina hälsomål. Den extra ansträngning som krävs för att skapa en hundvänlig träningsrutin kan också få dig att planera din träning i förväg eftersom du måste hitta platser och aktiviteter som gör att du och din hund kan vara aktiva tillsammans. Att schemalägga träning kan göra det till en mer naturlig del av ditt liv och öka sannolikheten för att du kommer att fortsätta träna. Med tiden kommer din hund att lära sig din träningsrutin och ge dig en knuff när det är dags att börja förbränna kalorier.

Fördelarna med att träna tillsammans med sin hund

Net Doctor och andra hälso- och träningsexperter framhåller fördelarna med att hålla motivationen uppe med en träningspartner, men den kompisen behöver inte vara en människa! Att tillbringa tid med sin hund har många fördelar långt bortom midjemåttet. Hundar har ett så bra inflytande på oss att de fungerar som terapi- och assistanshundar för människor inom ett brett spektrum av fysiska och psykiska hälsobehov, t.ex. ångest, posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) och rehabilitering efter operation, enligt Patient.info. Oavsett om din hund är en arbetshund eller enbart ett sällskapsdjur är den din livslånga partner. Att hålla fokus på att gå ner i vikt och äta bättre så att du kan vara en mer energisk och hälsosam hundägare kan vara en enorm personlig drivkraft.

En chihuahua går på spåret med sin ägare

Att jogga och träna är bara en annan form av lektid för din hund, och när du ökar lektiden kommer både du och din hund att förbränna kalorier. Men det finns även en annan fördel med att öka lektiden: nämligen lägre stressnivåer. Stress utlöser utsöndringen av hormonet kortisol, vilket är kopplat till överflödigt bukfett, konstaterar University College London. Att minska stress kan hjälpa dig att förebygga viktökning innan den ens har börjat.

Oavsett om du lägger till en extra promenad varje dag, skapar en hinderbana i trädgården för dig och din hund, eller bara hittar en lokal lekgrupp för hundar som ni kan vara med i tillsammans, kommer mer tid för lek som par sannolikt att leda till bättre allmänhälsa för både dig och din lurviga vän.

Ta hand om er

Prata alltid med din veterinär innan du börjar med en ny träningsrutin med din hund. Om din hund är otränad eller mycket överviktig kan du behöva öka aktivitetsnivån stegvis i långsam takt. Och kom ihåg att även om hundar älskar att springa så är det inte säkert att de gillar att springa kilometer efter kilometer på samma sätt som vi människor. Det är även mycket viktigt för hundar att stanna upp för att nosa och utforska. Extra promenader med fri, okopplad motion är mycket roligare. Och promenader är också ett bra sätt att förbränna kalorier.

När det kommer till att förbättra era matvanor, prata med din veterinär om hälsosamma mellanmål som är okej för både dig och din hund att äta tillsammans. Du och din hund bör dessutom öka vattenintaget och se till att ni får i er tillräckligt med vätska, speciellt vid varmt väder. Om stress eller tristess får dig att småäta, ge din hund en tuggleksak innan du går till kylen - och se om suget fortfarande finns kvar efter en timmes lek och bus med den.

Att bestämma sig för att gå ner i vikt och äta bättre (och få din hund att göra detsamma) kan vara överväldigande i början, men med din hund som viktminskningspartner blir det roligare och mer målmedvetet. Ha kul när ni promenerar, springer och samlar på er riktigt goda resultat!

Contributor Bio

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

 

Chrissie Klinger är en hund- och kattägare som bor tillsammans sina fyrbenta vänner, sina två barn och sin man. När hon inte undervisar, skriver eller bloggar älskar Chrissie att umgås med sin familj. Hennes strävan är att skriva artiklar som hjälper hund- och kattägare att leva ett mer aktivt och meningsfullt liv med sina hundar och katter.

 

Granskad av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA och Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

 

Relaterade artiklar

Relaterade produkter