Så här hanterar du din hund eller katts magbesvär  

Published by
Minuter läsning

Hjälp, min hund eller katt har magbesvär!

Många hundar och katter får då och då besvär med magen. Det är viktigt att du vet vad du kan förvänta dig, även om detaljerna inte är så angenäma.

Viktiga tecken att hålla utkik efter 
När du hör att din hund eller katt låter som om den ska kräkas kan du undvika olyckshändelser på mattan genom att snabbt hjälpa den till en plats som är lättare att torka ren. En hund eller en katt som gnäller vid dörren eller krafsar på dörren kan vara lös i magen och har då inte samma kontroll över tarmen som den brukar. En del hundar och katter kan verka rastlösa, traska runt och till med försöka gräva hål om de har ont i magen. De kan även rulla ihop sig och se eländiga ut. Andra tecken som du bör vara uppmärksam på är viktnedgång, aptitförändringar, gasbildning, bubblande mage eller ansträngning vid avföring.

Vilka är orsakerna? 
Oftast orsakas magbesvär av att din hund eller katt ätit för mycket, fått i sig skämd mat, ätit något som orsakat en allergisk reaktion eller ätit för fort. Med litet hjälp kan de flesta hundar och katter bli av med sina besvär ganska snabbt. Se till att fråga veterinären om råd på ett tidigt stadium.
Vissa hundar och katter kan dock ha mer långvariga besvär som aldrig riktigt verkar försvinna, eller ha besvär som blossar upp då och då. Om magbesvären är mer långvariga behöver du oftast gå till en veterinär som gör olika tester för att fastställa orsaken. För dagbok över hundens eller kattens problem, vilka symtom den visar och vad den åt dagarna innan den blev dålig, det hjälper veterinären att ställa diagnos. 

Våra bästa tips

 • Låt inte din hund eller katt ha tillgång till mat om den lider av kräkningar eller diarré och ge den bara små klunkar med vatten under första dygnet.
 • Kontakta din veterinär om hunden eller katten verkar sjuk, fortsätter att kräkas eller har blod i kräkningarna eller diarrén.
 • Om kräkningarna och diarrén upphör efter ett dygn kan du fråga veterinären om du kan ge små mängder av ett mycket lättsmält foder. Hill’s™ Prescription Diet™ i/d™ -fodren finns att köpa hos veterinären och rekommenderas ofta för hundar och katter.
 • Fortsätt att ge det rekommenderade fodret i omkring 5 dagar eller så länge som veterinären anger.
 • Blanda långsamt in lite av hundens eller kattens vanliga foder, öka sedan mängden gradvis och minska mängden Prescription Diet™ under loppet av 7 dagar tills hunden eller katten enbart får sitt vanliga foder igen.
 • Be alltid veterinären om råd om du är orolig för din hund eller katts hälsa.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Lamm

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
 • INAKTIVA OCH MED TENDENS TILL ÖVERVIKT, KATTUNGAR (upp till 1 års ålder), NEUTERED CATS, VUXNA KATTER (1-7 års ålder)