Hur du hanterar din katts oroliga mage

$authorText
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hjälp, min katt har ont i magen!

Har du märkt att din katt har blodigt bajs eller är sjuk hela tiden? Många husdjur lider av magbesvär då och då. Även om de specifika detaljerna ibland inte är så trevliga att läsa om är det viktigt att du vet vad du kan förvänta dig och hur du ska agera. Kräkningar och diarré är inte roligt för våra husdjur eller oss som ägare, men enstaka episoder av sjukdom eller rinnande, vattnigt bajs är en del av livet med våra husdjur.


Kolla upp tecknen

Om du hör att din katt låter som om den är på väg att bli sjuk ska du agera snabbt och placera lite tidningspapper eller en gammal skål eller bricka framför den. På så sätt undviker du att flytta dem om de är obekväma, samtidigt som du minimerar röran. På samma sätt kan en katt som krafsar på dörren för att bli utsläppt lida av slappa rörelser och kanske inte har samma kontroll över sina tarmar som den normalt har. Vissa katter kan verka rastlösa om de har ont i buken, eller så kan de bara rulla ihop sig och se olyckliga ut. Andra tecken att vara uppmärksam på är viktminskning, förändrad aptit, gaser, gurglande mage eller ansträngning vid rörelse.


Vad är orsaken?

För det mesta orsakas magbesvär av att katter äter något som de reagerar på, t.ex. en fågel eller en mus som de har fångat eller hårbollar. Med lite hjälp kommer de flesta katter över denna typ av magbesvär relativt snabbt, så rådfråga din veterinär i ett tidigt skede. Vissa husdjur har dock mer långvariga störningar som aldrig verkar gå över helt eller som blossar upp vid olika tidpunkter. En veterinär kommer vanligtvis att behöva utföra olika tester för att fastställa orsaken till magproblem som är mer långvariga. För dagbok över när katten får problem, vilka tecken den visar och vad den åt under dagarna före en episod för att underlätta fastställandet av en diagnos.

De bästa tipsen

 • Om din katt kräks ska du omedelbart ta bort tillgången till mat och se till att det finns tillgång till färskt vatten.
 • Om katten verkar må dåligt, fortsätter att kräkas eller har blod i kräkningen eller diarrén ska du kontakta din veterinär.
 • Fråga din veterinär om när du kan börja ge små mängder lättsmält kattmat. Terapeutiskt kattfoder, som finns tillgängligt hos veterinärer, rekommenderas ofta för husdjur efter magbesvär.
 • Fortsätt att ge det rekommenderade kattfodret i cirka 5 dagar eller enligt anvisningar från din veterinär.
 • Efter denna tid tillsätter du långsamt lite av kattens normala foder, ökar gradvis mängden och minskar mängden av det terapeutiska fodret under de kommande 7 dagarna, tills din katt får normalt foder.

Rådfråga alltid din veterinär om du är orolig för ditt husdjurs hälsa

Relaterade artiklar

 • Har min katt torr hud? – Tips och råd

  Lär dig att se tecknen på överdrivet torr hud hos katter, vad som kan orsaka din katts hudirritation och vad du kan göra för att lindra kattens torra hud.
 • Vad är orsaken till viktökning hos katter?

  154502253 Övervikt innebär en risk för att katten ska utveckla många allvarliga hälsoproblem. Viktökning innebär en ökning av kroppsfettet och uppstår vanligtvis när din katt äter för mycket och rör sig för lite.
 • Hypertyreos hos katter: varningstecken, hantering och behandling

  154502253 Hypertyreos är en vanlig endokrin sjukdom som oftast diagnostiseras hos katter över 10 år gamla. Obehandlad hypertyreos kan få allvarliga, ibland dödliga, konsekvenser för vitala organ som hjärta och njurar. Den goda nyheten är att sjukdomen är i hög grad behandlingsbar och kan kontrolleras med rätt veterinärvård.
 • Feline Aging & How it Affects Your Cat's Brain

  The impact of brain aging illnesses in senior cats can be significant not only on your cat, but on your entire family as well.

Relaterade produkter