Varför din hund ska motionera

Published by
min read

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Precis som människor lider hundar i allt större utsträckning av fetma. Organisationen Association for Pet Obesity Prevention uppskattar att 54 procent av alla hundar är överviktiga. Hundar som lägger på sig några extra kilon kan vara mer mottagliga för tillstånd som artrit. Därför är träning för hundar inte bara en rolig aktivitet för din fyrbenta vän, det är en nödvändighet att hålla din hund i god fysisk form.

Att motionera hunden gör dem också glada! Hundar som avreagerar sig regelbundet är mindre benägna att ägna sig åt destruktiva och pockande beteenden som att tugga, ständigt skälla och bita. De känner sig också mer sammansvetsade med dig, vilket gör bandet mellan hundägare och hund starkare.

Nu när du är tillräckligt motiverad för att få både dig och din fyrbenta fitnesskompis upp ur soffan, låt oss prata om rätt träning för din hund.

Olika behov i olika livsstadier

Long-haired black dashchund running in a park with all four paws in the air.

En valps motionsbehov jämfört med en äldre hund är uppenbarligen olika. En valp är ett livligt litet stycke med beundransvärd energi som kan leka till synes ändlösa lekar som att hämta, springa i cirklar i hundparken eller glatt jaga barnen runtomkring i trädgården en hel eftermiddag. En äldre hund å andra sidan, kanske föredrar promenader istället för de tokrusningar han brukade älska. Men en äldre hund behöver fortfarande motion. Precis som sina mänskliga motsvarigheter behöver äldre hundar träna för att underlätta rörligheten, bibehålla en hälsosam vikt och förbli mentalt stimulerade. Var medveten om hur fysisk aktivitet påverkar en åldrande hund efter träningen. Om din hund verkar lida av ledvärk eller artrit, prata med din veterinär om hur du minimerar obehag när du tränar hunden. Simning är till exempel en övning som ger din hund ett träningspass, samtidigt som ledvärk minimeras. Om du går ut på långa promenader måste du också ta med dig vatten för att de inte ska bli uttorkade och försöka stanna till under promenaden om han blir trött. Om du märker att han får kämpa, se till att stanna till och vila en stund.

Känn din hunds behov och begränsningar

Idén med hälsosam träning för hundar varierar mellan olika raser och storlekar på hundarna.  Dr. Marty Becker, VML, beskriver hur behov och förmågor skiljer sig från hund till hund. Ta hänsyn till dessa förslag nästa gång du tar ut din hund för att ha lite kul.

  • Hundar med platta nosar, som pekingeser och bulldoggar, har inte hög tolerans för träning och kan överhettas — eller till och med dö — om de överanstränger sig. Att promenera är ofta den bästa träningen för dem. På samma sätt är simning inte något som många trubbnosiga hundar bör ägna sig åt.
  • Hundar med långa ryggar och korta ben, som welsh corgi och taxar, är benägna att få ryggskador. Det betyder att fånga Frisbees® inte bör vara på din lista över roliga lekar om du har en av dessa raser. Andra skador är vanliga hos specifika raser, så ta hänsyn till din hunds stamtavla och fysiska egenskaper när du väljer en aktivitet.
  • Var också medveten om vilken typ av träning din hund kan njuta av. Retrievern till exempel, är utvecklad för att hämta och simma, så han eller hon kommer troligen att plaska ner i en sjö eller leka apport med dig i timmar. Vinthundar har däremot förädlats för korta och hastiga urladdningar. De älskar att springa, men efter en kort och intensiv träning är de troligtvis redo för en tupplur. Vallhundar är uppfödda till att driva flocken, ta med detta i beräkningen när du hittar på roliga övningar för din hund att ha glädje av.
  • Hur lång och tjock är din hunds päls? En hund med tjock päls, som en akita eller en schäfer, blir snabbare överhettad på sommaren än en hund med kort, tunn päls. En hund med en kort, tunn päls, som bostonterrier eller boxer, har dock lägre tolerans för kallt väder.

Är du inte säker på vilken typ av hundträning som är bäst?  Prevention Magazine erbjuder en användbar guide om olika träningsbehov för olika hundraser.

Val av mat är också viktigt

Precis som hos människor kan den typ av mat som hunden äter påverka deras energinivå. Hill's® mat kan också hjälpa hundar med specifika hälsoproblem som kan påverka deras förmåga att träna. Prata med din veterinär om vilken mat som är rätt för hundarna genom alla deras livsstadier.

Du ska också se till att din hund håller en hälsosam vikt när den åldras. Att vara fet eller överviktig kan förvärra fysiska problem och rent av förkorta en hunds livslängd. Om din hund behöver bli av med några kilon, överväg då foder som innehåller färre kalorier och är utformad för viktkontroll.

Vatten är också viktigt när ni motionerar. Se till att din hund dricker mycket vatten innan all fysisk aktivitet. Brist på vatten kan leda till överhettning mycket snabbare och orsaka stora hälsoproblem.

Börja långsamt och bygg sedan upp

Om du börjar med en ny träningsplan för din hund, var noga med att inte överdriva träningen. Precis som sina familjemedlemmar behöver hundar tid för att bygga upp uthållighet. Du bör också rådgöra med din veterinär innan du påbörjar en ny träningsplan för att se om han eller hon har några råd om hur du kommer igång och vilken typ av måltidsplan din hund ska ha. Var också uppmärksam på hur din hund känner sig och agerar under och efter träning. Tänk till exempel på hur varmt det är ute och att betong och asfalt kan vara skrovligt eller bränna hundens tassar.

Fördelarna med träning för hundar är både omedelbara och långvariga. Din lurviga kompis är viktig för dig och att hålla dem i fysisk form hjälper dem att leva ett långt, lyckligt och hälsosamt liv. Sätt nu på kopplet, ta med dig lite vatten och en hundbajspåse och kom igång!

Kort om skribenten

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy är frilansskribent i Erie, Pennsylvania. Hon har en goldendoodle som heter Maddie.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter