Hundprat

Published by
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Dog imageDet viktigaste du kan göra för din hund är förmodligen att lära dig något om dess psykologi. Att förstå hundpsykologi gör det lättare att leva lyckligt och harmoniskt tillsammans med din hund. Vi förväntar oss inte att du ska bli expert på hundpsykologi, och det är inte heller nödvändigt. Men lite förståelse räcker långt, och om du behöver hjälp och råd innan ett litet problem blir ett stort problem, bör du först vända dig till din veterinär.

Att läsa av din hunds kroppsspråk

Hundar har alltid kommunicerat med varandra med hjälp av kroppsspråk. Det omfattar ansiktsuttryck, kroppshållning, ljud och dofter. Hundar använder munnen, ögonen, öronen och svansen för att uttrycka känslor. En av anledningarna till att de är så bra husdjur är deras sätt att kommunicera med människor. Din hund kommer att se dig som en förlängning av sin egen hundfamilj och kommer att tolka ditt humör och dina avsikter mycket snabbt. Om du lär dig att tolka kroppsspråket kan du också tolka din hunds avsikter.

Stor hund: Om din hund känner sig modig eller aggressiv försöker den göra sig själv större genom att sträcka på sig, med öron och svans som pekar rakt uppåt. Den kommer också att skjuta fram bröstet och resa håren på nacken och ryggen (resa ragg). Den kan också morra och vifta långsamt med svansen.

Liten hund: Å andra sidan kommer en undergiven hund att försöka göra sig själv liten och bete sig som en valp, eftersom en vuxen hund kan ”skälla ut” en valp men inte attackera den. Underkastelsen kommer därför att ske i form av en sidledes hukande ställning nära marken, med svansen låg men viftande. Den kan också försöka slicka den dominanta hundens eller människans ansikte och kan till och med rulla runt på rygg.

Din hunds svans är en historia för sig. De flesta av oss vet att svansviftande är ett tecken på vänlighet och glädje. Överdriven svansviftning kan dock, som vi har nämnt, ses hos undergivna hundar och hos hundar med mycket korta svansar. Men svansen kan också ge uttryck åt andra humör. Om den viftas långsamt och stelt är det ett uttryck för ilska, och om den är klämd mellan bakbenen betyder det att din hund är rädd. En orolig eller nervös hund kan hänga med svansen och vifta med den på ett styvt sätt.

Den normala svanspositionen hos en hund varierar från ras till ras, men generellt sett är en svans som hålls högre än 45 grader ett uttryck för vakenhet och intresse.

Att läsa av hundens ansikte: Din hunds ansikte berättar mycket om dess humör; om den är rädd eller orolig, uppspelt eller lekfull.

Spetsade öron antyder vakenhet eller lyssnande, medan platta öron däremot kan antyda glädje eller rädsla. För att kunna läsa av din hunds humör på rätt sätt måste du leta efter andra tecken i kroppsspråket. Om hundens ögon är halvt slutna är det ett tecken på glädje eller underkastelse, och om de är vidöppna är det ett tecken på aggressivitet.

Låt oss titta in i hundens ögon: I det vilda stirrar hundar på varandra tills en av dem backar eller utmanar den andra. Du ska aldrig försöka stirra på din hund, särskilt inte om den är nervös, men regelbunden ögonkontakt stärker er relation och lugnar den.

Är det ett leende? Undergivna hundar och vissa raser som labradorer öppnar ofta munnen i ett slags snett "flin" och det är faktiskt ett tecken på vänskaplighet. Men när hunden spänner läpparna och drar dem bakåt för att visa tänderna är den aggressiv, det går inte att ta miste på.

Lek, tack: Om din hund vill leka lyfter den en tass eller böjer sig ner och skäller för att få uppmärksamhet. Den kan ge dig en leksak eller slå sig i lag med en annan hund för att få den att delta i en jakt.

Ditt kroppsspråk: Om du vill förbättra kommunikationen med din hund kan du förbättra ditt eget kroppsspråk. Att huka med armarna utbredda är till exempel ett tecken på välkomnande. Men om du står lutad över hunden och stirrar på den uppfattas det som ett hot. Din hund kommer att titta på dig för att läsa dina kroppssignaler mer än att lyssna på dig, och lär sig snabbt vad du känner även utan att du pratar.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter