Tiffany – information och temperament

En lagom och tillgiven katt utan några ytterligheter som föredrar sällskap framför att vara ensam. Också känd som chantilly.


Tiffany i korthet
The Tiffany Cat Breed

Chantillyn bör borstas dagligen för att ta bort lös underull och undvika att tovor uppkommer.

Vikt:

Hane: medelstor: 3–5 kg 

Hona: medelstor: 3–5 kg

Ögonfärg:

guldbrun

Typiskt för rasen

Livslängd: 7–12 år

Socialt behov/uppmärksamhetsbehov: måttligt

Tendens till pälsfällning: hög

Päls

Längd: medellång

Kännetecken: silkeslen

Färger: svart, blå, chokladbrun, lila, silver, champagne, platina, fawn (ljust gulbrun)

Mönster: enfärgat

Mindre allergen: nej

Allmänna pälsvårdsbehov: måttliga, höga

Godkänd som ras av

följande kattorganisationer: 

ACFA (American Can Fanciers' Association) 

Förekomst: sällsyntChantilly är en medelstor katt. Det är en lagom katt utan några ytterligheter. Huvudet är en bred modifierad kil med höga kindben. Öronen sitter brett isär och är medelstora med långt hår som kommer ut från insidan.

Chantillyns ögon är något ovala och snedställda. Dess ögonfärg är guldbrun och blir intensivare ju äldre den blir.

Trots att den kallas långhårig är pälsen halvlång med lite eller ingen underull. Pälsen gör att den ser ut som en långhårig katt, men utan den draperande effekten hos en del långhåriga raser. Pälsen bör vara mjuk och silkeslen.

Temperament:

Chantillyn är en trogen vän och föredrar sällskap framför att vara lämnad ensam. Trots att chantillyn inte är krävande, "kvittrar" och "pratar" den som om den för ett samtal. Denna ras är tillgiven och har ett vänligt temperament.

Att leva med:

Man behöver hålla koll på vad chantillyn äter, så att den inte blir överviktig eller ur form. Den halvlånga pälsen kan lätt dölja början till en kalaskula.

Chantillyn bör ges utrymme att springa och leka. Omväxlande motion bör också vara en daglig rutin. Dessa katter dras mycket till människor och tycker om att leka med dem.

Fastän chantillyn har lite eller ingen underull bör de ändå bli borstad dagligen för att avlägsna de lösa håren i pälsen. Även denna typ av päls kan fort få tovor och trassla sig om den inte sköts om ordentligt.

Historik:

Man tänker ofta på den vackra chantillyn som en halvlånghårig burma, fast det är den inte. Rasen startade men ett chokladbrunt kattpar av okänt ursprung. Idag är utkorsning av flera andra raser tillåtet, men utkorsning av burma är strängt förbjudet.

Den första kullen chantillykatter föddes år 1969 i New York. Rasen var så framgångsrik att ytterligare avelsprogram för Chantilly snart startade i Florida och Kanada.

Till en början registrerades chantillyn under benämningen "utländsk långhår" men uppfödarna tyckte att namnet inte passade som rasnamn. Så rasen blev sedan kallad tiffany och registrerades under det namnet. Men i det engelska registret GCCF finns det redan en ras som är en korsning mellan en persisk chinchilla och en burma och kallas "tiffanie". För att undvika förväxling fick denna katt ett nytt namn – chantilly och kallas nu vanligtvis "chantilly/tiffany".

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel