Hur man ser om katten har en hudåkomma

minuters läsning

En orangefärgad katt står och tittar upp mot en skål med våtfoder som hålls av ägaren

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

En av de saker vi älskar med våra katter är att de är så renliga varelser. De ägnar timmar varje dag åt att hålla sin päls och hud i toppskick. Faktum är att de flesta katter ägnar mellan en tredjedel och hälften av sin vakna tid till att putsa sig. Så om saker och ting går fel och din katt utvecklar ett hudproblem, vilka är då de tydliga kännetecknen?

Det finns många saker som kan få din katts hud att klia eller bli inflammerad och kännas obehaglig. Några av de vanligaste orsakerna är:

 • Parasiter så som loppor och kvalster.

 • Miljöallergier (atopisk dermatit).

 • Hudinfektioner.

 • Foderallergier.

 • Reaktioner vid kontakt med kemikalier.

 • Bölder och skador efter slagsmål.

Du kan läsa mer om några av dessa här.

Tecken på hudsjukdom hos katter

Hudsjukdomar orsakar ofta klåda och inflammation, så många av tecknen på hudproblem beror på dessa problem och hur din katt reagerar på den. Vissa tecken är mycket tydliga, medan andra kan vara mer subtila.

 1. Överdriven putsning. Som sagt ägnar katter flera timmar om dagen åt att putsa sig, men om det börjar kännas som om din katt inte gör mycket annat än att putsa sig är det sannolikt något annat som är på gång. Du kanske också märker att din katt bara går omkring eller gör något annat och sedan helt plötsligt börjar putsa sig, som om den blivit skrämd av något. Detta är ett klassiskt tecken på klåda hos katter.

 2. Kliande eller ryckningar i huden. Ett av de mer uppenbara tecknen är om din katt kliar sig mycket eller om du märker att huden rycker hela tiden, det kan vara ett tecken på att den upplever klåda.

   

 3. Hårbollar. Katter är ganska privata varelser och är också aktiva en del av den tid som vi sover, så du kanske inte märker att putsningen blir alltmer överdriven. Hårbollar kan dock vara en följd av överdriven putsning, särskilt om din katt är långhårig. Om du plötsligt märker att din katt stöter upp mer än vanligt ska du kontakta veterinären.

 4. Håravfall. Eftersom katter har tungor med små hullingar, som en liten hårborste, kan överdriven putsning orsaka omfattande håravfall. Detta kan ske dels genom att pälsen rycks ut, men oftast beror det på det konstanta putsandet vilket gör att hårstråna bryts av nära roten. Du kommer att se kala fläckar, men om du tittar noga kan det fortfarande finnas hårtoppar kvar. Detta kommer att vara annorlunda om din katt har ett faktiskt problem med håravfall - till exempel om håret har slutat växa eller av någon anledning tappas vid roten - eftersom huden då kommer att vara kal.

   

 5. Rodnad eller inflammation. Eftersom de flesta av våra katter har päls kanske du inte lägger märke till den inflammerade, rodnade huden om det inte drabbar hårlösa områden som insidan av öronen eller magen. Om du är orolig kan du dela pälsen och se om det finns ställen på huden som är rödare än andra.

 6. Tecken på parasiter. Loppor är en vanlig orsak till hudproblem, särskilt hos allergiska katter. Leta efter parasiterna, smuts från loppor (detta är avföring full av blod som ser ut som smutsfläckar men blir rött om det fuktas på silkespapper) och sårskorpor, särskilt kring svansroten och öronen/nacken.

 7. Bölder. Katter är till sin natur solitära djur och ser vanligtvis andra katter som ett hot. Bölder är ett vanligt resultat av slagsmål. De sitter ofta i ansiktet och på huvudet eller nära bakdelen. De är infektions- och varfickor som gradvis byggs upp som en finne och som sedan spricker. Bölder ser först ut som mjuka svullnader, men kan läcka var och orsaka håravfall när de växer till.

 8. Sårkorpor. Även dessa kan vara väl dolda, men om din katt gillar att bli klappad kan du känna skorv eller sårskorpor i pälsen.

Alla dessa tecken innebär att din katt kan ha en hudåkomma eller ett underliggande medicinskt problem. Om du har några funderingar, oavsett hur små de är, tveka inte att prata med din veterinär. Detta kan aldrig ses som slöseri med tid. Vi föredrar alltid att ta det säkra före det osäkra och ju tidigare du tar itu med ett medicinskt problem, desto bättre.

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA