Lek med din katt på en budget: 7 lekar som är helt gratis

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Att leka är nödvändigt för din katts hälsa. En stimulerande miljö håller katten aktiv både mentalt och fysiskt.

Kattleksaker behöver inte kosta pengar. Faktum är att praktiskt taget vad som helst kan vara en billig leksak för din fyrbenta vän. Katten kan finna nöje i att leka med pappkartonger och isbitar.

För att känna sann glädje behöver katten dig att leka med! Använd din fantasi med saker du hittar hemma och skapa lekar för dig och din katt som ni kan leka tillsammans, utan att det kostar ett öre.

Här kommer sju idéer på hur du kommer igång med att leka med din katt:

1. Kurragömma under filten

Katter älskar att “jaga”. Ge den något att jaga genom att dra din hand under en filt. Katten kommer kasta sig över den på nolltid. Om klorna är ute kanske inte en tunn filt är tillräckligt för att skydda dina fingrar från rivsår. Om det behövs kan du använda ett gosedjur eller något annat för att skydda dina fingrar ifrån ditt vildsinta rovdjur.

2. Kasta ihopskrynklade pappersbitar


Återvinn inte den där skräpposten ännu. Skrynkla ihop den och kasta framför din katt. Då kommer katten troligtvis slåss med posten över golvet, jaga den och smälla iväg den igen. Du kanske blir förvånad om katten börjar “leka apport” och hämta tillbaka pappret till dig för att kasta det igen, och igen, och igen.katt med intensiva gula ögon.

3. Låt din katt “läsa” tidningen

Precis som med filten kan du flytta ett objekt under tidningspappret (en sked, penna eller matpinne). Katten kommer inte kunna motstå att försöka fånga det. Du kan också kupa pappret och låta katten gömma sig under medans du går förbi och drar ett band eller en tråd. Attack!

4. Påsleken

Det är något med en skrynklig brun papperspåse som kan underhålla en katt i dagar. Gör leken interaktiv genom att skrapa på sidan medans hon är inne. Hon kommer att följa alla skuggor och ljud hon hör. Det är alltid en bra idé att göra hål på båda sidor av påsen så att katten inte riskerar att fastna om den får påsen över sig.

5. Skoj med rör!

Denna lek kräver lite ansträngning till att göra själv, men du kan göra det! Ta en liten låda, t.ex. en skokartong eller en servettlåda med locket borttaget. Addera (tomma) toarullar så att de står vertikalt i lådan. Du behöver ungefär en handfull toarullar för att fylla den. (Använd en limpistol för att limma ihop rullarna, annars kommer de spridas över hela huset. Om du är okej med det kan du skippa detta steg!). Nu är det upp till dig: du kan klippa små hål på andra sidan boxen och sticka en leksak genom olika hål som katten ska försöka fånga (tänk "whack-a-mole"-spelet) eller så kan du lägga godbitar i rören och blockera dem med små ihopskrynklade pappersbitar eller tyg och låta din katt jobba för att få ut dem.

6. Ice, Ice Baby

Spela ishockey med din katt. Sätt dig på ett kakel- eller linoleumgolv och slå en isbit fram och tillbaka med din katt. Den första som gör mål vinner!

7. Gör-det-själv kattkoja

Du kan självklart bara ge din katt en tom låda för timmar av ändlöst nöje. Återanvänd en pappkartong istället för att återvinna den och klipp ut ett par hår som passar kattens storlek på varje sida. Fast varför bara en låda? Stapla flera lådor och dra en filt över toppen för att skapa det ultimata kattfortet.

Katter kan hitta på sitt eget skoj. Följ kattens ledning så kommer du på massor av lekar att leka genom att använda saker som finns i ditt hus, utan att ens behöva ta upp plånboken. Sätt igång och lek!

P.S. Var noga med att städa upp trådar, band och liknande objekt när ni har lekt klart. Vissa katter har uppmärksammats äta trådar och liknande saker som kan leda till att den behöver sjukvård.

Contributor Bio

Kara Murphy

Kara Murphy

 

Kara Murphy är en frilansande skribent i Erie, Pa. Hon har en goldendoodle som heter Maddie, som alltid måste nosa på exakt samma plats i grannens trädgård under promenader.

 

Relaterade artiklar

 • Kostöverväganden för dräktiga och digivande katter

  Cat eating stew Rätt utfodring av din katt är avgörande under dräktighet och digivande. Undernäring kan resultera i låg födelsevikt hos kattungarna och utsätta dem för risk för flera hälsotillstånd, vilket leder till sänkt överlevnad.1 Målet är optimal nutrition för både modern och hennes kattungar.
 • Fri från hårbollar

  Katter är väldigt renliga djur och kattungen lägger ned omkring 5 timmar om dagen på sin egen pälsvård. När den gör det, får den lösa pälsstrån i munnen.
 • Anledningar till varför din katt kräks efter att ha ätit

  Kattägare ger ibland ett nytt kattfoder skulden när deras katt omedelbart kräks efter att ha ätit. Sambandet verkar logiskt, men andra faktorer kan peka på en annan orsak som rotar sig i beteende.
 • Födoämnen som är farliga eller giftiga för katter

  När det gäller din katt vill du vara säker på att hon får det bästa kattfodret för att uppfylla sina näringsbehov. Ibland kan du känna dig frestad att ge henne matrester och speciella godsaker, men kom ihåg att viss mat kan vara giftig för henne.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten Kattungefoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten with Tuna är sammansatt för att stödja ett starkt immunförsvar och ge god tarmhälsa, med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala nivåer av DHA från fiskolja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Light Adult with Tuna bidrar till att bevara idealvikten. Sammansatt med kliniskt bevisade antioxidanter och höga nivåer L-karnitin som hjälper till att omvandla fett till energi. Lämpligt för daglig utfodring.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Mature Adult/Senior 7+ with Chicken bidrar till att bevara funktionen hos njurar och vitala organ. Sammansatt av kliniskt bevisade antioxidanter, omega 3-fettsyror och minskad fosfor.