Avlägsna dåligt beteende  

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Sprejning

Markering med urin är ett naturligt kattbeteende och ett sätt att lämna information. Men vardagsrummet är kanske inte det bästa stället!

Innan du försöker lösa problemet ska du ta reda på om det är handlar om markering eller bara urinering. Katten hukar när den kissar, och står när den markerar. Små skvättar med urin pumpas ut på lodräta ytor.

 

Lösningar

Låt veterinären undersöka kattungen så att du kan utesluta urinvägsinfektion. Denna behandlingsbara men potentiellt farliga åkomma kan göra att katten kissar utanför lådan och därför misstas som markering.

Stressade katter markerar ofta. Fundera på om någon händelse kan ha stressat kattungen. Det kan vara "stora" händelser som en ny bebis eller ett husdjur, eller en flytt, eller "små" saker som en ommöblering i kattungens favoritrum.

 

Vad kan du göra för att kattungen ska känna sig trygg igen?

Bestraffa aldrig kattungen om den markerar. Katter förstår inte bestraffning och eftersom markering ofta är stressrelaterat gör du bara problemet värre.

Det är viktigt att rengöra den nedsmutsade ytan ordentligt. En kvarvarande doft kan uppmuntra kattungen att gå dit igen och "fylla på"!

Tänk på att vissa rengöringsmedel som innehåller ammoniak och klorin inte är lämpliga. Dessa kemikalier finns i katturin och kan därför uppmuntra katten att markera på samma ställe igen.

Rengör nedsmutsade ytor med en utspädd blandning av vatten och biologiskt tvättmedel. Torka rent och låt ytan torka. Kontrollera först att ytan tål lösningsmedel och spreja på rengöringssprit. Låt ytan torka innan du släpper in katten i rummet igen.

 

Kastrering

Kastrering av hankatter hjälper mot urinmarkering i 80 % av alla fall, oftast med omedelbar effekt.

Ihållande problem

I de flesta fall kan urinmarkering inomhus snabbt avhjälpas. Om problemen trots allt kvarstår, bör du tala med veterinären som kan skriva ut medicin eller råda dig att söka hjälp hos en djurpsykolog.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter