Katt kontra hund: Vilket är det bästa valet för mig?

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Katter och hundar som lever tillsammans betyder inte nödvändigtvis tidens ände. Dessa två arter kan faktiskt komma ganska bra överens trots sina betydande skillnader. Men hur påverkar dessa skillnader din relation med din hund eller katt eller ditt beslut om att skaffa en fyrbent vän, om du bara kan välja en? Här är svaret på katt kontra hund-dilemmat, som hjälper dig med frågan "Vilket är det bästa husdjuret för mig?"

Hundar är flockdjur

Two black and silver miniature schnauzer dogs chewing on the same stick.I naturen bildar hundar flockar där varje medlem samarbetar för att hitta mat och skydd, säger Veterinarians.com. Flocken har vanligtvis en "alfahund" som de andra hundarna ser som sin ledare. Familjehundar har en inbyggd flockinstinkt som i allmänhet gör dem sociala, vänliga och glada över att tillhöra en familj, eller till och med en enda person som kan förse dem med mat och ledarskap. Hundar följer instinktivt flocken, vilket gör att de frivilligt går med på äventyr som att resa eller att flytta. Den här flockmentaliteten gör också att det är väldigt svårt för hundar att bli lämnade ensamma, särskilt under långa stunder. Hundar har behov av närhet och uppmärksamhet. Att ha en hund kan jämföras med att ha ett litet barn.

Katter är ensamjägare

Däremot är kattdjur, med undantag för lejon, ensamma nattjägare i det vilda. Till skillnad från hundar kan katter hoppa och klättra, vilket hjälper dem i jakten och gör det lättare för dem att fly från fara. Deras vassa, infällbara klor ger en klar fördel när det kommer till att fånga byten och försvara sig själva från större rovdjur. På grund av detta har katter inget behov av samarbete för att ta hand om sig själva. Det gör dem också revirbundna.

För tamkatter, innebär dessa instinkter att dem i högre grad är mer oberoende än hundar. Detta oberoende kan få dem att verka reserverade. De sover ofta under dagen och gillar att ströva omkring i huset under natten. Katter gillar inte bara sitt eget utrymme, de har en benägenhet att markera sitt revir genom att urinera utanför kattlådan, speciellt innan de är steriliserade eller kastrerade. Detta revirtänkande gör att stora förändringar som att flytta eller helt enkelt möblera om kan ge upphov till stress. Medan katters oberoende natur generellt hjälper dem att hantera att bli lämnade ensamma bättre än hundar, är det viktigt att komma ihåg att alla katter är olika. Vissa raser är mer sällskapliga än andra. Katter är kapabla till att utveckla extremt starka band till sina ägare. När en katts favoritperson försvinner kan den utveckla separationsångest, särskilt om katten lämnas över från ägare till ägare. Katter är också mycket intelligenta varelser, även om de har en jägarmentalitet kodad i sitt DNA vet de också vem som matar och leker med dem. Medan katter kanske inte är lika kärleksfulla som hundar till en början, kan de utvecklas till att bli en kelig spinnmaskin vid filmkvällar med sina människoföräldrar. Katter lever oftare längre än hundar, vilket ibland kan vara en faktor att tänka på när man letar efter en livslång fyrbent vän.

Träna ditt husdjur: Katt kontra hund

The gray cat with green eyes lies on a sofa. Gray cat with green eyes. Gray cat. Striped not purebred kitten. Small predator. Small cat.När det kommer till katt kontra hundträning, är hundar i allmänhet lättast att träna. En hunds flockmentalitet gör den redo att följa en ledare och hunden är i allmänhet lydigare till sin natur. Vanligtvis är hundträning en metod att lära ut och förstärka kommandon, vilket hjälper dig att kommunicera med din hund. Hundar är så ivriga att behaga att de med glädje gör det du ber dem om. Men alla hundar är olika, vissa raser har en attityd och inlärningsförmåga som gör dem mer lättränade än andra.

Katter kan tränas, men inte lika grundligt som hundar. Det krävs mycket tålamod och konsekvent träning för att komma förbi deras egensinniga natur. Med katter är det bäst att fokusera träningen på att sätta gränser.

När det gäller träning inomhus har katter en fördel framför hundar. Katter använder kattlådan instinktivt. Du kanske bara behöver visa dem var lådan finns en enda gång. Om en katt har svårt att begripa hur den ska använda kattlådan eller glömmer bort det senare, är detta ofta tecken på ett underliggande hälsoproblem och du bör rådfråga din veterinär.

Hundar å andra sidan kan vara mycket mer besvärliga att potträna, särskilt valpar. Att lära dem var de kan gå och var det inte är okej kräver vanligtvis mycket repetition och positiv förstärkning.

Fundera på utrymmet

Hundar kan vara helt nöjda med att leva i en liten lägenhet, men de behöver fortfarande sina utomhusaktiviteter. Om du lever ett aktivt liv och kan ta din hund på promenader eller släppa ut den i trädgården för att leka och springa runt kan en hund passa dig bra. Bor du i en liten lägenhet kan en katt vara ett utmärkt sällskap. Katter får i allmänhet sin motion av att leka (ett utmärkt tillfälle att knyta vänskapsband mellan dig och din katt) och genom deras naturliga jaktinstinkt kommer de att jaga sitt villebråd (leksaker i det här fallet) och hoppa högt upp i träd (klösträd). På grund av detta behöver katter vanligtvis inte stora områden att ströva omkring på. I ett stort hus kan du faktiskt tappa bort din katt en stund eftersom de kan vara suveräna på att leka kurragömma.

Kostnader

Även kostnader bör tas med i beräkningen i valet av att skaffa sig ett husdjur. Hundar brukar vara dyrare att ta hand om än en katt i fråga om mat, leksaker, träning, kurser, hunddagis och veterinärkostnader. Eftersom katter är oberoende till sin natur, har de lärt sig att ta hand om sig själva och i allmänhet bara förlita sig på sin människovän när det gäller mat. Även lekstimulans kan vara enkel och kostnadseffektiv, exempelvis en ficklampa eller en fjäder på en pinne.

Vilket är det bästa husdjuret för mig?

Katter och hundar är inte de enda med olika personligheter och karaktärsdrag. Enligt Psychology Today, skiljer sig katt- och hundägare också väsentligt inom dessa områden. Majoriteten av personer som endast håller sig till katter tenderar att vara mer introverta, mindre sällskapliga och självständigare, medan hundägare är mer sociala, lagspelare och öppnare för nya erfarenheter.

Oavsett om din personlighet stämmer bäst överens med den typiska hundpersonen eller den typiska kattpersonen är det viktigt att komma ihåg att en hund sannolikt kommer att behöva mer av din tid och uppmärksamhet än en katt. Om du letar efter en följeslagare som alltid finns vid din sida, kan en hund vara det bästa valet. Katter kan vara ganska tillgivna och uppmärksamma, men bara till en viss gräns. De har en benägenhet att lättare bli uttråkade och överstimulerade än hundar och när det händer vill de smita undan en stund. Så om du föredrar ett husdjur som sällskap, men som inte är särskilt behövande, överväg i så fall en katt.

Återigen, allt detta är generaliseringar. Kom ihåg att katter och hundar inte bara är olika arter, utan de är också individer inom gruppen och några av dessa generaliseringar gäller kanske inte för enskilda hundar och katter. Faktorer som ärftlighet, ras, läggning och djurets historia spelar roll för hur vänlig, sällskaplig och mottaglig han eller hon kommer att vara. Oavsett på vilken sida du står i katt kontra hundfrågan, är det viktigt att du prövar ditt val av husdjur innan du välkomnar honom eller henne till ditt permanenta hem. Pröva tanken på hunden eller katten som en kompis eller familjemedlem för att se vilket sällskap du föredrar. Se sedan till att spendera lite tid på ditt lokala djurhem innan du tar det slutgiltiga beslutet. Du kanske kommer fram till att det inte är arten som får dig att bestämma dig, utan faktiskt bandet du skapar med något av djuren. Oavsett vilken art du väljer, med tillräcklig kärlek och tillgivenhet kommer du säkert att hitta en evig vän.

Kort om skribenten

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus är husdjursägare och frilansande husdjursbloggare som skrev den här artikeln under vakande ögon från två kissar som insisterar på att kela hela tiden. Även när hon skriver.

 

Relaterade artiklar

 • Microchipping: The Facts

  The government has announced that as of April 2016, all dogs in the UK must be microchipped by law. Many owners don’t necessarily know how microchipping works though and this can lead to the system breaking down, so Hill’s has laid out the facts in one easy reference guide.
 • Att adoptera en hund eller katt: Vad du behöver veta

  Lär dig grunderna i att adoptera en hund eller katt, inklusive var du ska börja och vanliga frågor du bör ställa dig själv när du bestämmer vilken typ av husdjur som är bäst för dig.
 • Fördelarna med att adoptera ett husdjur

  Upptäck Fördelarna med adoption hund för dig och din familj.
 • Vad kostar det egentligen att adoptera en hund eller katt?

  Funderar du på att skaffa en ny hund eller katt men är tveksam om du har råd? Fortsätt att läsa för att ta reda på några av de kostnader du behöver överväga innan du adopterar.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>