Hur man väljer rätt hundskötare

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Börjar din nyligen adopterade hund likna Shaggy Dog mer och mer? Om så är fallet kan det vara dags att leta efter en hundfrisör. Hundvård innebär ofta att din hund får vara i flera timmar hos någon som kommer att använda verktyg som saxar och klippare, så det är viktigt att du gör din hemläxa och hittar en hundfrisör som du kan lita på. Här är några tips om hur du hittar rätt groomer för ditt husdjur.

Behöver jag en professionell hundskötare?

Apricot poodle getting his hair cut at the groomer.poodle-gets-haircutApricot poodle getting his hair cut at the groomer.Om du verkligen behöver professionell hundvård beror till stor del på vilken typ av hund du har och hur bekväm du är med att sköta den själv. Som ett minimum behöver hundar regelbundet badas, borstas eller kammas, rensas i öronen och naglarna trimmas, vilket är relativt enkelt att göra själv hemma. Om du har en långhårig ras som behöver trimmas regelbundet eller om din hund har en tjock päls som är benägen att bli matt, kan du kanske ändå sköta din hund själv. Tänk på att du förutom specialverktyg, som t.ex. en djurklippare och avmaskningsborstar, också behöver mycket tid och tålamod, och kanske en partner som kan hjälpa dig att hålla ditt husdjur stilla. Om du saknar något av detta är det förmodligen bäst att låta en professionell person sköta den mer avancerade skötseln, t.ex. hårklippning och mattröjning. Annars kan du riskera att skada din hund av misstag och göra den rädd för att bli putsad.

Att välja en hundskötare

PetMD rekommenderar att du följer dessa steg när du väljer en pålitlig groomer:

 1. Fråga runt. Det enklaste sättet att hitta en hundfrisör som du kan lita på är att be om rekommendationer. Du kan fråga dina vänner och familjemedlemmar, arbetskamrater och bekanta, liksom din veterinär, hundtränare eller andra yrkesmän som arbetar med husdjur som du känner.
 2. Avgränsa din lista. Kontrollera med Better Business Bureau för att se om det finns några klagomål mot någon av hundskötarna på din rekommendationslista. Du kan också kolla på National Dog Groomers Association of America för att se vilka hundfrisörer som är medlemmar. Det finns också gott om recensionssidor på nätet där du kan läsa vad andra tycker om frisören när de har tagit med sin egen hund.
 3. Intervjua potentiella hundskötare. När du har begränsat din lista kan du ringa upp de återstående skötarna. Fråga om priser och tjänster som de erbjuder, eventuella regler eller restriktioner för att ta emot nya kunder, öppettider och eventuella specifika frågor som rör din hunds behov. Det är också en bra idé att fråga om de ger hundarna toalett- och lekpauser och att be om referenser från befintliga kunder. Du bör också fråga om du får besöka anläggningen innan du tar in din hund. Om de inte vill göra det bör du nog stryka dem från listan. En välrenommerad groomer bör välkomna en rundtur i anläggningen.
 4. Besök anläggningen. Var uppmärksam på aspekter som hur rena och väl upplysta groomingutrymmena är, om det finns gott om utrymme i burarna så att hundarna kan röra sig bekvämt, hur vänlig personalen är och hur skonsamma de är mot sina fyrbenta kunder. När du är där kan du kontrollera att husdjur som lämnas under en fön övervakas regelbundet för att förhindra att de blir överhettade, och fråga om vilken typ av register som frisören för. Helst ska de inte bara föra register över trimning, utan också över medicinska uppgifter, vaccinationsuppgifter och kontaktuppgifter i nödsituationer.

Alternativa tjänster för hundskötsel

Traditionella salonger är inte det enda alternativet att överväga. Mobila groomers kommer hem till dig och ger ditt husdjur en personlig grooming. Om din hund har särskilda behov kan du behöva leta efter en specialiserad hundfrisör som kan tillgodose hans behov.

Veterinarians give a husky ear drops while sitting on lab table.veterinarians-giving-husky-ear-medicineVeterinarians give a husky ear drops while sitting on lab table.De flesta veterinärer erbjuder rutintjänster som nagelklippning, tandrengöring och öron- och ögonkontroller, medan vissa veterinärkliniker också har börjat erbjuda ett komplett utbud av groomingtjänster som inkluderar bad, borstning, borttagning av mattor, klippning och styling. Vanliga groomers har inte tillstånd att ge din hund lugnande medel, så om din hund blir väldigt orolig under en grooming kan en veterinär vara det bästa alternativet. En annan fördel med att gå via din veterinärklinik är att om hundskötaren hittar något misstänkt, t.ex. en knöl eller cysta, kan veterinären undersöka det direkt.

Mobila groomers är små groominganläggningar som drivs från en skåpbil eller släpvagn. De innehåller vanligtvis alla verktyg och all utrustning som du hittar på en vanlig salong, men är utformade för att arbeta med en hund i taget, på din uppfart. En stor fördel med mobila groomers, förutom bekvämlighetsfaktorn, är att groomern kan ge din hund exklusiv uppmärksamhet i en lugn miljö som inte innebär att den behöver tillbringa tid i en bur eller att den måste hantera skrämmande ljud eller andra hundar. Detta kan vara ett bra alternativ för äldre hundar eller hundar som hatar att gå till frisören men som inte har något emot att bli putsade. Vetstreet noterar att mobila hundskötare tenderar att ta ut högre priser än traditionella salonger.

Specialiserade groomers tar vanligtvis hand om hundar med särskilda behov, t.ex. hundar med fysiska handikapp eller äldre hundar som är känsliga för temperatur, har ledproblem eller rörlighetsproblem som gör det svårt att stå eller sitta upp under långa perioder. De har specialiserade bord och utrustning som är utformade för att göra det bekvämare för ditt husdjur. Vissa groomers har också specialiserat sig på valpgranskning och erbjuder speciella minigrooming-sessioner som är utformade för att socialisera din valp och få den att vänja sig vid tanken på att bli putsad.

Även om du är välinformerad kan det vara lite nervöst att ta med hunden till frisören för första gången. Men om du tar hänsyn till din hunds behov och temperament och gör din hemläxa för att hitta en hundfrisör som har ett gott rykte, kan du slappna av och känna dig trygg med ditt val. Ju oftare du tar din hund till frisören, desto mer lär du dig också om vilka instruktioner du ska ge frisören. Till exempel om du inte vill klippa den för kort eller om du vill ha en fluffig svans. Och när din valp är putsad och putsad har du en hund som ser ren ut.

Kort om skribenten

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus är en husdjursägare, husdjursbloggare och författare från Tulsa, Oklahoma, där hon vanligtvis skriver övervakad av en skara pälsälsklingar.

 

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>