Förväntningar vid besök på ett djurhem

Publicerad av Erin Ollila
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Om du funderar på att adoptera hos ett djurhem kan du ha många frågor: Hur kommer processen att se ut? Kan jag ta hem mitt husdjur nästa dag? Kommer det att finnas en screeningperiod? Det är normalt att känna sig orolig och förväntansfull inför att ta hem ett husdjur, och att ställa frågor är ett bra sätt att förbereda sig inför processen. Att besöka ett djurhem borde vara en lycklig stund, och det blir det om du vet vad du kan förvänta dig.

Förberedelser inför det stora besöket

Först och främst måste du förstå att adoptera ett djur är inte som att köpa något på internet. Ja, ditt lokala djurhem kanske listar profilerna för de aktuella djuren på sin hemsida, men att hålla en hemsida uppdaterad tar tid, något som många djurhem kanske inte alltid har. Satsa inte på en specifik hund eller katt som du hittar på nätet. Gå i stället dit personligen för att få en känsla för alla de djur som söker ett hem.En katt med gröna ögon tittar ut från en bur

Om det finns många djurhem i ditt område kan du be om rekommendationer från vänner och familjemedlemmar som nyligen adopterat. Om inte, ring eller mejla för att boka ett möte där du, och kanske till och med hela familjen, kan besöka djuren och se om det uppstår en speciell koppling till någon av dem. Lita dock inte på att telefonsamtalet eller e-postmeddelandet är en garanti för ditt besök. Djurhemmen är ofta bemannade med frivilliga och de har mycket att göra. Om djurhemmets öppettider anges på nätet eller på en skylt, åk dit personligen för att träffa husdjuren själv.

Se till att förbereda ditt hem innan du kommer på besök ifall du blir förälskad i en pälsig vän och har möjligheten att ta hem det samma kväll. Men du får aldrig fatta ett snabbt beslut när det gäller att adoptera ett husdjur. Det är oftast bäst att sova en dag eller två på det. De flesta djurhem tillåter dig att hålla ett husdjur kvar eftersom de vet att det är ett stort beslut att adoptera ett djur. Se till att hund- eller kattsäkra huset så att ditt husdjur och dina personliga tillhörigheter är säkra från början. Du behöver också förnödenheter såsom mat, halsband, koppel, kattströ och andra saker som hjälper både ditt nya husdjur och din familj att hantera övergången på ett bra sätt. När du har allt du behöver är du redo att personligen besöka djurhemmet.

Hur ser processen ut?

Om du inte har identifierat något särskilt djur som du vill se, innebär det första steget i besöket på djurhemmet att du går igenom kennelområdet för att se djuren. När du ser en hund eller katt som du tycker är intressant tar personalen på djurhemmet ut dem ur deras bur och förflyttar dig till en plats där du och djuret kan lära känna varandra. Om du vill träffa ett visst djur, tala om det för personen i receptionen, så presenterar de dig för djuret direkt. Om du inte 100 procent säker på vad du söker kan du prata med personalen om ditt hushåll och varför du har valt att adoptera. De kan hjälpa dig att hitta husdjur som passar dina behov och din personlighet.

Det finns en god chans att du blir förälskad. Du har blivit förvarnad!

Om det inte finns någon koppling mellan dig och djuret ska du inte känna dig ledsen - särskilt inte om du gick dit för att leta efter en hund eller katt som du hittade på nätet. Den viktigaste delen av en adoption på ett djurhem är att hitta rätt djur, inte vilket djur som helst. Om det här djuret inte passar din familj behöver du inte oroa dig. De kommer att hitta sitt permanenta hem så småningom. Om så är fallet, tar en anställd eller volontär från djurhemmet djuret tillbaka till kenneln och ger dig möjlighet att träffa andra djur.

Eller kanske klickar du direkt med det första djuret du möter. I så fall, grattis! Din familj har just utökats, och den här hunden eller katten kommer alltid att ha en speciell plats i ditt hjärta. Det första du ska göra är att berätta för en anställd att du vill gå vidare med en adoption från djurhemmet.

Beroende på anläggningen kan de låta dig fortsätta leka med djuret medan de påbörjar den administrativa processen, eller så kan du tillfälligt skiljas från ditt nya husdjur medan du går till kontoret för att fylla i pappersarbetet.

Alla adoptioner kräver fotolegitimation, en ansökan och en avgift innan djuret kan få komma hem. Avgiften kan variera mellan 500 kr och 2500 kr beroende på djurhemmet, så ring i förväg för att bekräfta priset om du behöver budgetera för utgiften i förväg. Glöm inte att be om ett intyg om kastrering och en detaljerad lista över vaccinationer och annan medicinsk historia, om det finns tillgängligt. Du behöver det här för att få licens i din stad, och din veterinär vill också ha den här informationen i registret.

I de flesta fall är du nu redo att ta hem ditt djur. Det finns dock många djurhem som låter personer vänta en viss tid efter besöket innan de ger dem djuret. Även om det inte är vanligt, kan vissa begära ett hembesök. Det kan vara tråkigt att förvänta sig att få ta med sig ett husdjur efter en resa till djurhemmet. Om det är viktigt för dig, ring för mer information innan du besöker djurhemmet.

Räkna med att vara hos djurhemmet i minst en timme, och om du tar med dig familjemedlemmar, särskilt barn, kan det ta längre tid.

Vad (eller vem) ska du ta med dig?

På tal om familj, bör du ta med dig någon när du adopterar ett djur på ett djurhem? Svaret varierar från person till person och från familj till familj. Om du är singel behöver du inte ta med dig någon som godkänner ditt beslut, om du inte vill ha sällskap och moraliskt stöd. Om ni är ett par bör ni båda vara närvarande, särskilt eftersom hunden eller katten behöver se er båda som sin ledare.

En familj gör situationen svårare. Om du tar med små barn till ett djurhem för att träffa djur, men inte känner dig bekväm med att ta med dig ett djur hem, kan dina barn känna sig besvikna - särskilt om de kände en stark relation till ett djur. På samma sätt har små barn mycket energi, vilket kan störa den miljö där man lär känna varandra. Även om djuret inte visar några tecken på aggression är det omöjligt att veta om katten eller hunden har en historia av aggression mot barn.

Men det finns även så många goda skäl att ha hela familjen där. För det första kommer det här husdjuret inte bara att tillhöra dig. Din nya lurviga vän kommer in i en hel familj och du vill försäkra dig om att alla är nöjda med valet och känner en koppling till det kärleksfulla djuret. Barn i alla åldrar kommer att känna sig speciella när de får vara med och välja och ge sin åsikt. Slutligen kommer du att känna dig tryggare när du ser hunden eller katten interagera med dina barn, eftersom du vet att deras relation har börjat bra.

Viktiga frågor om adoptionsprocessen

Det finns många frågor som du bör ställa till personalen på djurhemmet innan du adopterar ett djur. Ta först reda på det nuvarande och tidigare hälsotillståndet. Har det någonsin funnits några fysiska problem? Ta i så fall reda på om djuret behöver äta en särskild diet eller ta några mediciner. Du vill också veta djurets ålder, vilket hjälper dig att välja den bästa maten och godiset. Glöm slutligen inte att även ställa frågor om beteende. Du måste veta om djuret har några dominans- eller aggressionsproblem, särskilt om det finns barn i hemmet. Ta också reda på om det nya djuret är bra på att leka med andra djur om du har ett annat husdjur i huset.

Personalen på djurhemmet kommer också att ha frågor som du ska besvara. Deras mål är att se till att djuret placeras i en säker och kärleksfull miljö. De vill inte att hunden eller katten ska skickas runt i olika hem och återvända till djurhemmet efter en kortare tid. Ta det inte som att de grillar dig. Alla frågor som de ställer är viktiga för att hjälpa dem att avgöra om du är den rätta för djuret i fråga. Eftersom djur inte kan prata agerar personalen på djurhemmet som djurföreträdare för att se till att katterna och hundarna kommer till hälsosamma familjer.

Att besöka ett djurhem och adoptera ett djur är en mycket stor sak. Grattis till denna betydelsefulla händelse!

Kort om författaren

Erin Ollila

Erin Ollila tror på ordens kraft och hur ett budskap kan upplysa - och till och med förändra - målgruppen. Hennes texter finns överallt på internet och i tryckt form, bland annat intervjuer, spökskrivna texter, blogginlägg och kreativ facklitteratur. Erin är en SEO-nörd och intresserad av allt som har med sociala medier att göra. Hon har en masterexamen (M.F.A) vid Fairfield University i kreativt skrivande. Kontakta henne på Twitter @ReinventingErin eller läs mer om henne på http://erinollila.com.

 

Relaterade artiklar

 • Microchipping: The Facts

  The government has announced that as of April 2016, all dogs in the UK must be microchipped by law. Many owners don’t necessarily know how microchipping works though and this can lead to the system breaking down, so Hill’s has laid out the facts in one easy reference guide.
 • Att adoptera en hund eller katt: Vad du behöver veta

  Lär dig grunderna i att adoptera en hund eller katt, inklusive var du ska börja och vanliga frågor du bör ställa dig själv när du bestämmer vilken typ av husdjur som är bäst för dig.
 • Katt kontra hund: Vilket är det bästa valet för mig?

  Lär dig om viktiga skillnader mellan katter och hundar, till exempel kostnader och funderingar kring utrymmen. Dessa faktorer kan hjälpa dig att bestämma vilket husdjur som är bäst för dig.
 • Fördelarna med att adoptera ett husdjur

  Upptäck Fördelarna med adoption hund för dig och din familj.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Lamm

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
  Buy Now »