Allt om kattloppor

Skriven av Kara Murphy
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Om du har märkt att din katt kliar sig mer än vanligt kan det betyda att den har små parasiter, så kallade kattloppor. Du kanske undrar hur din katt blev angripen och hur man blir av med loppor. Läs vidare för att få svar på dessa frågor och mer information om kattloppor.

Hur fick min katt loppor?

Enligt British Pest Control Association kan loppor hoppa mer än 100 gånger sin egen kroppslängd. Vissa har till och med visat sig hoppa 200 gånger sin längd! Denna hoppförmåga hjälper dessa icke-flygande parasiter att lätt förflytta sig från marken till sin nya värd, eller från värd till värd.

Djur som ofta finns i din trädgård, t.ex. rävar, möss och ekorrar, bär ofta på loppor och typen av loppor varierar mellan de olika arterna. De kan lämna loppor eller larver i din trädgård och en del av dessa loppor kan äntra ditt hem genom att hoppa på dig eller ett husdjur och följa med in i hemmet. Loppor kan lätt hoppa mellan både katter och hundar, oavsett art.

Din katt kan till och med ha lockat till sig en loppa genom att sitta lugnt och stilla i sitt favoritfönster.

Striped cat in red collar scratches ear.

Hur du märker att din katt har loppor

Enligt RSPCA kan bara ett par loppor (en hona och en hane) leda till ett stort angrepp på kort tid, då en enda hona kan lägga upp till femtio ägg om dagen. Det tydligaste tecknet på ett loppangrepp är att katten tvångsmässigt kliar sig på kroppen eller gnager på huden. Enligt PDSA kan du även märka:

 • Kala fläckar eller sträv/spretig päls.
 • Öm eller irriterad hud.
 • Utslag eller bett.

Om du misstänker att din katt har loppor kan du ställa den på ett vitt papper eller en vit handduk och dra en fin kam genom pälsen. Om den har loppor kommer du sannolikt att se små svarta prickar (avföring) som blir röda om du fuktar pappret. Man kan se loppor med blotta ögat och därför är det möjligt att du även ser några loppor på den vita bakgrunden.

Vilka hälsoproblem orsakar loppor?

Kattloppor kan vara mer än bara irriterande och är ibland orsaken till andra allvarliga hälsoproblem. Loppor kan exempelvis överföra bandmaskar. Om din katt fortfarande är en liten kattunge eller lopporna är många kan blodsugningen från lopporna även leda till blodbrist.

Behandling och förebyggande av loppor

Är du redo att sätta ut skylten "inga lediga platser" för dessa små snyltare? Den första åtgärden är att ringa veterinären för att få råd och behandlingsalternativ. Din veterinär kan också föreslå att testa din katt för bandmask och andra sjukdomar.

Du måste inte bara behandla din katt, utan även göra dig av med alla skadedjur i hemmet genom att noggrant dammsuga och tvätta för att förhindra att de angrips på nytt. Din veterinär kan ge dig rekommendationer om hur du behandlar hemmet för att effektivt göra det fritt från alla skadedjur.

Du kan förhindra att loppor kommer tillbaka genom att använda ett beprövat lopp- och fästingsavvisande medel som även är avsett för inomhuskatter. PDSA rekommenderar att använda en receptbelagd produkt från din veterinär och varnar för att andra produkter som köps "från hyllorna" i livsmedelsaffärerna och djuraffärerna ofta innehåller mindre effektiva ingredienser. De varnar också för att använda loppbehandlingar för hundar eller hushållssprayer mot loppor på din katt.

Din veterinär kommer förmodligen råda dig att behandla katten under hela året. Beroende på vilket land du bor i kan loppor vara ett allvarligt problem året runt (t.ex. i Medelhavsområdet och afrikanska länder), ett sommarproblem (i mildare klimat) eller inget problem alls (norra Norden). Kom ihåg att loppor gläds åt den globala uppvärmningen. Du kanske tror att du har världens renaste katt, men loppor kan drabba alla husdjur. Håll därför ett vaksamt öga på din katt för att säkerställa att den är glad, frisk och fri från klåda.

Kort om skribenten

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy är en frilansskribent och husdjursägare som bor i Erie i Pennsylvania. Hon har en goldendoodle som heter Maddie.


Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterade artiklar

 • Katt och spädbarn

  Hur kommer din katt att reagera till en nykomling i huset och hur kan du försäkra dig om att din katt och ditt spädbarn kommer överens? Veterinären och beteendevetaren Francesca Riccomini ger råd om hur du förbereder din katt på tillökning.
 • Träffa huskamraterna

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Att flytta med din katt

  Om det finns något stressigare än att flytta, så är det att flytta med din katt. Men genom noggrann planering kan det gå problemfritt.
 • Håll din kattunge nära hemmet

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Lamm

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
  Buy Now »
 • INAKTIVA OCH MED TENDENS TILL ÖVERVIKT, KATTUNGAR (upp till 1 års ålder), NEUTERED CATS, VUXNA KATTER (1-7 års ålder)
  Buy Now »