Varför skriker min kattunge? (och hur man hjälper den att sluta)

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Grattis till att du blivit förälder till en kattunge! Nu när din nya kattunge har kommit hem kan du märka att den ger ifrån sig ljud som låter som skrik. Att höra kattungar skrika är verkligen ett sorgligt ljud. Läs vidare för att ta reda på varför kattungar skriker och hur du kan hjälpa en skrikande kattunge.

Varför kattungar skriker

Precis som ett människobarn kommunicerar din kattunge med dig i form av ljud. En skrikande kattunge förmedlar att den behöver något direkt. Eftersom detta är ett effektivt sätt att få din uppmärksamhet på kommer din katt att fortsätta med detta beteende hela livet.

Small kitten, in a basket, lets out a small meow.

Vanligtvis skriker en annars frisk kattunge för att den vill ha en eller flera av följande saker:

  • Mat

  • Värme

  • Tillgivenhet

  • Lektid

  • Känslomässig komfort

En uttråkad kattunge är (potentiellt) en busig kattunge, så håll den sysselsatt! Om du leker med din kattunge varje dag och ger den stimulans kommer den att vara psykiskt och fysiskt nöjd.

Hur man lugnar en skrikande kattunge

Genom att känna till kattungens utvecklings- och näringsbehov under de första månaderna är det lättare att identifiera varför den skriker. Här följer några vanliga orsaker till att kattungar i olika åldrar skriker och hur du kan lugna dem.

Nyfödd till 8 veckor

Nyfödda kattungar är döva och blinda. Cats Protection menar att är det normalt att höra kattungar skrika eller gnälla de första veckorna, då de talar om för sina mödrar att de är hungriga eller oroliga. Kattungar stannar vanligtvis hos sin mamma tills de är 8 veckor gamla för att amma och gosa. Avvänjningen börjar vanligtvis vid ca 4 veckors ålder och pågår i 2-4 veckor. Under avvänjningen kan kattungen skrika för att den är hungrig och för att mamman inte är i närheten för att ge den mat. Om du har en kattunge som är yngre än 8 veckor gammal och dess mamma inte finns där för att hjälpa till, måste du ta över.

Hur du kan hjälpa till: Om du måste ge din kattunge flaskmat rekommenderar PDSA att du endast ger den mjölkersättning som är speciellt utformad för kattungar. Annan mjölk, såsom komjölk, har inte samma balans av näringsämnen och kan faktiskt vara skadligt för din kattunge. När du inte matar den bör en kattunge på upp till 4 veckor gammal ligga i en kattbur eller annan säker behållare med gott om filtar eller handdukar för att hålla den varm. Du kan även skaffa en värmekudde som är speciellt utformad för kattungar.

8 veckor till 6 månader

Kattungens mjölktänder börjar komma fram efter ca 3 veckor och ersätts av vuxentänder vid 3 månaders ålder. Enligt PDSA kan tandsprickning orsaka visst obehag, men de flesta katter besväras inte av tandsprickningen. De flesta kattungar lindrar obehaget genom att tugga på saker, men de kan också skrika mer än normalt. Om skrikandet åtföljs av rött, svullet tandkött med flytningar eller om din kattunge klöser mycket i munnen ska du kontakta din veterinär omedelbart – kattungen kan behöva behandling.

Hur du kan hjälpa till: Ge din kattunge kattsäkra tuggleksaker att tugga på. Du kan använda en kall, våt tvättlapp för att försiktigt torka kattungens tandkött. Fördelen med detta är att kattungen vänjer sig vid att du petar i dess mun, vilket gör det lättare att borsta dess tänder senare. Gör upplevelsen så bekväm som möjligt så att din kattunge inte förknippar dina fingrar i dess mun med smärta eller obehag.

Din kattunge lär sig snabbt att det är du som ger den mat och därför kan den börja skrika när det är matdags, när du öppnar skåpet där maten förvaras eller till och med om du går in i rummet där maten förvaras. Vissa människor älskar att prata med sina katter och kan föra hela samtal med dem, medan andra föredrar en tystare kattunge.

Hur du kan hjälpa till: Om du gillar en pratsam katt behöver du inte göra så mycket. Men om du föredrar att kontrollera din kattunges ljud kan du utnyttja faktumet att den lär sig nya saker väldigt lätt och lära den att komma när du skakar matpaketet, eller att nöjt gå och sätta sig i kattburen.

6 månader till vuxen ålder

När din tonårskatt börjar närma sig vuxen ålder fortsätter dess kropp och hjärna att växa och utvecklas. När din katt börjar bli vuxen är det viktigt att se över dess kattlåda. Om du märker att din kattunge skriker före, under eller efter att den har gått i kattlådan kan det bero på att den har ont när den kissar eller bajsar. 

Hur du kan hjälpa till: Om din katt eller kattunge visar tecken på att den har svårt att gå i kattlådan ska du börja med att gå till veterinären för att undersöka den. Att skapa en säker, ren och bekväm plats där din katt kan gå på toaletten rekommenderas dock för alla katter, även de som inte har några problem. Överväg om kattlådan är tillräckligt stor för din katt och om den gillar kattsanden. Kattlådan ska vara ungefär 1,5 gånger så lång som din katt och vara lätt för katten att gå i och ur. Se till att skopa ur den dagligen och hålla området rent och städat.

När du ska ringa veterinären

Tala med din veterinär eller en jourhavande akutveterinär om din kattunge inte slutar skrika eller om du märker ytterligare tecken på distress, t.ex. diarré, kräkningar, slöhet, minskad aptit eller överdriven putsning.

Kattungens gnäll och skrik kommer att förändras när den växer upp till en livlig ungkatt. Håll kommunikationen vid liv genom att lyssna, svara och visa katten mycket kärlek.

Kort om skribenten

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, Ph.D., är en författare, forskare, STEAM-pedagog, professionell medlem i Cat Writers' Association (CWA) och en hängiven djurförälder. Hitta och följ henne och hennes katter på Instagram och Twitter via @brovelliobrien


Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA och dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Relaterade artiklar

Relaterade produkter