Förstå din katts beteende

Publicerad av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Katter är bra på att låta dig veta när de vill ha något, antingen med sina läten eller med kroppen. Men vad är det egentligen din katt försöker säga? Läs vidare för att lära dig mer om din katts beteende.

Vad säger katter genom att jama?

När kattungen växer upp kommer det lilla "jamandet" att ersättas av ett mer vuxet och tydligt "jamande". Intressant nog har katter genom att de blev tama lärt sig att "prata" med människor. Jamandet är praktiskt taget aldrig riktat mot andra katter, bara mot oss människor. Så lyssna noga, katten pratar med dig!

Lågfrekventa jamanden betyder vanligtvis att din katt är obekväm eller missnöjd av någon anledning. Högfrekventa, kvittrande jamanden betyder att katten är glad, och om den fortsätter att upprepa detta söker den din uppmärksamhet av någon anledning. Så småningom kommer du att känna igen när din kattunge försöker säga "mata mig", "älska mig" eller "jag har fått nog av att bli klappad nu!”

Vad betyder det när den spinner?

När katten spinner är det vanligtvis ett tecken på tillfredsställelse, även om detta inte alltid är fallet. En katt som är sjuk eller orolig spinner ibland som ett sätt att lugna sig själv. Men för det mesta när din kattunge spinner högljutt, samtidigt som den gnider sig mot dig eller sitter i ditt knä, är det ett tecken på tillgivenhet eller en uppmaning om något, t.ex. mat.

Varför din katt väser och morrar

Om du hör dessa ljud har du en rädd eller arg liten kattunge. Dessa ljud åtföljs vanligtvis av kroppsställningar och uttryck som att puffa upp pälsen eller dra tillbaka öronen och den försöker låta så läskig som möjligt för att skydda sig själv. Du hör dem vanligtvis väsa och knorra under spända möten med andra djur, men de kan också använda dessa ljud för att kommunicera att de är missnöjda med något som du gör mot dem.

Varför gnuggar katter ansiktet mot dig?

När din katt gnider ansiktet mot dig utsöndrar den feromoner från kinderna som ett sätt att säga "Min!" Feromoner är kemiska meddelanden som produceras från hela kroppen och som kan kommunicera olika saker, t.ex. ägande, varning eller sexuell status.Ansiktsgnuggning är ett gott tecken eftersom din kattunge visar att den gillar dig och känner sig bekväm i ditt sällskap.

Kattens kroppsspråk genom svansen

Kattens svans är en utmärkt indikator på hur den mår. En glad kattunge håller svansen rakt upp, men om den är rädd stoppar den in den mellan benen eller sträcker ut den. En svans som sveper fram och tillbaka hos en fullvuxen katt visar irritation eller otålighet. Om katten är riktigt upprörd rör sig svansen snabbt från sida till sida, detta är ett tydligt hotfullt beteende. En skälvande svans är ett säkert tecken på kattungens upprymdhet och nyfikenhet. Om du klappar en katt och svansen börjar rycka eller svänga från sida till sida är det bäst att ta bort handen eftersom det ofta är ett tecken på att den har fått nog. Se till att dina barn också känner till dessa tecken eftersom det ofta slutar med att barn blir rivna eller bitna om de missar denna diskreta kommunikation från kattens sida. Alltför ofta får katten skulden när vi helt enkelt inte märkte vad den försökte säga oss.

Din kattunges öron kan också ge dig ledtrådar. Uppåtpekande öron är ett tecken på intresse för vad som händer runt omkring den. Om öronen hålls upprätta och vinklas framåt är katten avslappnad och vänligt inställd. Men när en katt pressar ner öronen mot huvudet är det ett tecken på rädsla eller aggression. Om öronen pekar åt sidorna kan det också vara ett tecken på spänning och vaksamhet.

Vad det betyder när din kattunge trampar med tassarna och "knådar" så som man gör med deg

Det är vanligt att se en katt knåda utrymmet där den är på väg att lägga sig ner eller när den sitter i ditt knä eller på bröstet. Den här rörelsen signalerar tillfredsställelse och är en påminnelse om den tid då kattungen diade sin mamma och då brukade knåda spenen för att öka mjölkflödet.

Din katts vanor: mer och mer nyfiken

Det råder ingen tvekan om att katter har några mycket märkliga vanor. Har du någonsin brett ut en tidning på bordet och försökt läsa den när din katt är i närheten? Den hoppar upp på bordet och slår sig ner mitt på tidningen och utmanar dig att flytta den! Du får inte byta ut tidningen mot något annat, och det går inte att locka katten till en mysig kudde eller stol i stället. Varför då? För genom att sitta på tidningen har den din fulla uppmärksamhet.

Granskad av Dr. Emma Milne BVSc FRCVS och Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Relaterade artiklar

Relaterade produkter