Förstå din kattunge

Published by
Minuter läsning

Lär dig läsa kattungen

Katter är duktiga på att tala om vad de vill, genom kroppsspråk och läten. Det kommer inte att dröja länge innan du förstår vad katten försöker säga dig.

Jamning

Kattungen kommer att jama mindre när den blir äldre, men du kommer att blir bättre på att tolka de mer vuxna jamningarna. Lågmälda jamningar innebär ofta att katten är missnöjd av någon anledning. "Pipigare" jamningar betyder att katten är glad, och vid upprepade jamningar söker den din uppmärksamhet av någon anledning. Du kommer att lära dig när din katt säger: "släpp mig", "mata mig", "älska mig"!

Konstigt nog är jamande sällan riktat till andra katter - oftast till människor. Då är det bäst att du lyssnar, katten pratar med dig!

Katten spinner

När katten spinner innebär det oftast att den är nöjd och belåten, men inte alltid. En sjuk eller ängslig katt kan spinna för att få lite tröst. I regel så innebär en spinnande katt som gnider sig mot dig att katten visar sin kärlek eller vill ha någonting (mat kanske?).

Spotta och fräs

Om katten spottar och fräser är kattungen skrämd. Den kommer att blåsa upp sig själv och låta farlig för att skydda sig själv. Det är ett vanligt läte vid spända möten med andra djur.

Gnidning

När katten gnider kinden mot dig släpper den ut feromoner. Feromoner är "må-bra"-hormoner som släpps ut från körtlar i kinderna. Det är ett bra tecken, eftersom det betyder att katten trivs i ditt sällskap och att den visar sin uppskattning.

Svansföring

Kattens svans kan säga mycket om kattens sinnesstämning. En glad kattunge håller svansen rakt upp, medan en skrämd kattunge gömmer svansen mellan benen. Bred och långsam svansviftning hos en fullvuxen katt är ett tecken på irritation eller trytande tålamod. När katten är uppspelt viftar den snabbt på svansen i sidled. Det är ett tecken på hotfullt beteende. Ryckningar i svansen ett tecken på kattungens nyfikenhet.

Spetsade öron är ett tecken på att kattungen är uppmärksam på omgivningen. Med öronen uppåt är katten lugn och avspänd. När öronen fälls bakåt är det ett tecken på aggression, och det håller öronen ur vägen om det skulle bli bråk.

Knåd med tassarna

Det är vanligt att katter "knådar" platsen där de tänker lägga sig. Denna rörelse indikerar vällust och är ett beteende från när den diade och knådade kattmammans bröst för att öka mjölkflödet.

Kattens vanor: konstiga beteenden

De flesta kan hålla med om att katter ofta har märkliga vanor. Har du någonsin försökt läsa tidningen när katten är i närheten? Den hoppar upp på bordet och lägger sig tvärs över tidningen i ren trots. Du kommer inte att kunna locka bort katten från tidningen, det spelar ingen roll hur många andra mysiga platser det finns. Varför? Liggandes på tidningen får katten all din uppmärksamhet.

Om katten rullar över på rygg och sträcker på sig, visar den underlägsenhet och att den litar på dig. Men den ber samtidigt om uppmärksamhet. När katten hoppar ned i knäet på dig och kurar ihop, finns det inga tvivel längre om vem som verkligen bestämmer ...

Relaterade artiklar

Relaterade produkter