Förstå din kattunge

Published by
Minuter läsning

Lär dig läsa kattungen

Katter är duktiga på att tala om vad de vill, genom kroppsspråk och läten. Det kommer inte att dröja länge innan du förstår vad katten försöker säga dig.

Jamning

Kattungen kommer att jama mindre när den blir äldre, men du kommer att blir bättre på att tolka de mer vuxna jamningarna. Lågmälda jamningar innebär ofta att katten är missnöjd av någon anledning. "Pipigare" jamningar betyder att katten är glad, och vid upprepade jamningar söker den din uppmärksamhet av någon anledning. Du kommer att lära dig när din katt säger: "släpp mig", "mata mig", "älska mig"!

Konstigt nog är jamande sällan riktat till andra katter - oftast till människor. Då är det bäst att du lyssnar, katten pratar med dig!

Katten spinner

När katten spinner innebär det oftast att den är nöjd och belåten, men inte alltid. En sjuk eller ängslig katt kan spinna för att få lite tröst. I regel så innebär en spinnande katt som gnider sig mot dig att katten visar sin kärlek eller vill ha någonting (mat kanske?).

Spotta och fräs

Om katten spottar och fräser är kattungen skrämd. Den kommer att blåsa upp sig själv och låta farlig för att skydda sig själv. Det är ett vanligt läte vid spända möten med andra djur.

Gnidning

När katten gnider kinden mot dig släpper den ut feromoner. Feromoner är "må-bra"-hormoner som släpps ut från körtlar i kinderna. Det är ett bra tecken, eftersom det betyder att katten trivs i ditt sällskap och att den visar sin uppskattning.

Svansföring

Kattens svans kan säga mycket om kattens sinnesstämning. En glad kattunge håller svansen rakt upp, medan en skrämd kattunge gömmer svansen mellan benen. Bred och långsam svansviftning hos en fullvuxen katt är ett tecken på irritation eller trytande tålamod. När katten är uppspelt viftar den snabbt på svansen i sidled. Det är ett tecken på hotfullt beteende. Ryckningar i svansen ett tecken på kattungens nyfikenhet.

Spetsade öron är ett tecken på att kattungen är uppmärksam på omgivningen. Med öronen uppåt är katten lugn och avspänd. När öronen fälls bakåt är det ett tecken på aggression, och det håller öronen ur vägen om det skulle bli bråk.

Knåd med tassarna

Det är vanligt att katter "knådar" platsen där de tänker lägga sig. Denna rörelse indikerar vällust och är ett beteende från när den diade och knådade kattmammans bröst för att öka mjölkflödet.

Kattens vanor: konstiga beteenden

De flesta kan hålla med om att katter ofta har märkliga vanor. Har du någonsin försökt läsa tidningen när katten är i närheten? Den hoppar upp på bordet och lägger sig tvärs över tidningen i ren trots. Du kommer inte att kunna locka bort katten från tidningen, det spelar ingen roll hur många andra mysiga platser det finns. Varför? Liggandes på tidningen får katten all din uppmärksamhet.

Om katten rullar över på rygg och sträcker på sig, visar den underlägsenhet och att den litar på dig. Men den ber samtidigt om uppmärksamhet. När katten hoppar ned i knäet på dig och kurar ihop, finns det inga tvivel längre om vem som verkligen bestämmer ...

Relaterade artiklar

 • Uträtta behov inomhus | Hill's Pet

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Tecken på åldrande hos äldre katter

  Din katt har erbjudit dig oräkneliga timmar av kärlek, skratt och sällskap genom åren. Nu när den blir äldre är det dags för dig att betala tillbaka all din katts ovillkorliga kärlek med extra uppmärksamhet och omsorg för att se till att kattens sista år blir lyckliga.
 • Lär dig grunderna om din katts hälsa

  När du skaffar en katt eller kattunge eller funderar på att ta hem en katt är en mycket viktig del av förloppet att du först forskar ordentligt
 • Döljer din katt sin smärta? Känn igen tecken och symtom.

  Det kan vara lätt att missa tecknen på att din katt är sjuk. Alla liknar inte förkylningar som människor då och då drabbas av. Katter har en tendens att dölja sin smärta, vilket gör det svårt att ta hand om dem ordentligt när de behöver det som mest.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten Kattungefoder Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten Chicken är sammansatt för att stödja ett starkt immunförsvar och ge god tarmhälsa, med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala nivåer av DHA från fiskolja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten 1st Nutrition Mousse med Kyckling & Kalkon

  DRÄKTIGHET OCH DIGIVNING, KATTUNGAR (upp till 1 års ålder), KATTUNGAR (upp till 1 års ålder), KATTUNGAR (upp till 1 års ålder), KATTUNGAR (upp till 1 års ålder), KATTUNGAR (upp till 1 års ålder), KATTUNGAR (upp till 1 års ålder)
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sterilised Cat Young Adult Kattfoder med Kyckling

  Kastrerade katter löper tre gånger större risk att bli överviktiga och drabbas av urinvägsproblem. <BR>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Young Adult Sterilised Cat är skräddarsytt för att tillgodose behoven hos kastrerade katter. Sammansatt med kliniskt bevisade antioxidanter och en unik viktminskningsformel.<BR><BR><B>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sterilised Cat Young Adult Kattfoder med Tonfisk

  Kastrerade katter löper tre gånger större risk att bli överviktiga och drabbas av urinvägsproblem. <BR>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Young Adult Sterilised Cat är skräddarsytt för att tillgodose behoven hos kastrerade katter. Sammansatt med kliniskt bevisade antioxidanter och en unik viktminskningsformel.<BR><BR><B>