Kattbajs: En omfattande guide

Published by
Minuter läsning

Som kattägare är det kanske inte din favoritaktivitet att städa ur kattlådan (om det är det, har vi massor med kattlådor här åt dig!). Men visste du att en av de viktigaste sakerna du kan göra för att hålla din katt frisk är att kontrollera bajset för att se till att det har normal färg och form?

De flesta katter bajsar minst en gång om dagen och kattens avföring är en utmärkt indikator på hur katten mår. Det kan tala om för dig om katten har förstoppning eller en underliggande sjukdom, eller om fodret inte var bra för den.

Genom att lära dig hur ”bra bajs” ser ut blir det lättare att känna igen när kattens avföring inte verkar normal.

Friskt kattbajs eller inte: Vad du bör titta efter

Friskt bajs är vanligen formbart (som modellera: inte för mjukt, inte för hårt) och ser ut som en liten rulle. Friskt bajs har mörkbrun färg, men inte för mörkt, eftersom svart bajs kan betyda blod i avföringen. Bajs som är för ljust kan också vara ett tecken på ett mer allvarligt problem såsom en leversjukdom, eftersom det kan vara ett tecken på att gallgången är blockerad, enligt PetWave.

Små, hårda bollar av bajs anses onormalt och inte friskt, eftersom de kan vara ett tecken på förstoppning. Detta är ett allvarligt problem för katter för det kan vara ett tecken på problematiska hälsoproblem såsom neurologiska eller ämnesomsättningsrelaterade besvär eller tarmobstruktion, noterar International Cat Care. Enligt Wag! kan förstoppning hos en katt även tyda på att den är uttorkad. Du bör absolut ringa veterinären om kattens bajs består av små, hårda bollar.

Gray cat sleeping on the edge of a brown leather sofa.

Du bör också hålla koll på mjuk eller flytande avföring som inte har någon tydlig form. Diarré hos katter kan ha en mängd olika orsaker, från bakterieinfektioner till tarmparasiter och foderintolerans. Om du inte tittar noga kan du ta fel på flytande avföring och tro att det är urin. Se till att du alltid tittar ordentligt på det du plockar upp, eller använd ett par engångshandskar för att testa konsistensen.

Du behöver inte få panik över allt ovanligt kattbajs, men det kräver noggrann observation. Katten kan ha diarré i en dag eller två efter en förändring av fodret eller en stressig bilresa, noterar Cornell Feline Health Center, Men om den här typen av avföring kvarstår i mer än två dagar eller förekommer tillsammans med ”dålig aptit, trötthet eller kräkning” ska du genast gå till veterinären med katten, säger dr Richard Goldstein vid Cornell. Det är bättre att vara på den säkra sidan.

Förbereda avföringsprov från katten

Vid den årliga hälsokontrollen ber veterinären eventuellt om ett avföringsprov så att labbet kan köra tester på provet. Prov ska helst samlas in i godkända plastbehållare som du kan få från veterinären. Du kan hämta en behållare hos veterinären före ditt besök, eller köpa en online eller i en djurbutik. Men kom ihåg: Labbet behöver ett färskt prov, så det är viktigt att du inte samlar in provet från kattlådan förrän den dag som du ska lämna det hos veterinären. När du plockat upp avföringen och lagt det i den godkända plastbehållaren ska du om möjligt sätta in det i kylskåpet och se till att anteckna datum och tid för insamling, så att veterinären har rätt information.

Flera katter, flera kontroller

Om du har mer än en katt behöver du inte nödvändigtvis samla in ett prov från varje enskild katt, om inte veterinären specifikt bett om det. Men om du hittar blodig avföring behöver du nog övervaka kattlådan för att fastställa vilken katt som har hälsoproblem. Om en av katterna är sjuk kan de andra såklart också vara det. Om du upptäcker ett allvarligt problem hos en katt kan du försöka isolera katterna med egna kattlådor tills du kan ta dem till veterinären.

Tro det eller ej, men kattens avföring kan berätta mycket om hur den mår. Genom att ta med avföringskontroll i din dagliga rutin för att tömma lådan kan du hjälpa till att hålla katten i toppform och ge den en ren och hälsosam miljö.

Contributor Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien är författare, mamma och kattägare sedan länge, med två Russian Blue-katter som styr och ställer hemma. Hennes texter hittar du på Care.com, What to Expect och Fit Pregnancy där hon skriver om husdjur, graviditet och familjeliv. Hitta och följ henne på Instagram och Twitter @brovelliobrien.