Kattbajs: En omfattande guide

Publicerad av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Som kattförälder är det kanske inte din favoritsyssla att rengöra kattlådan (om det är så har vi massor av kattlådor för dig här!). Men att kontrollera att kattbajset har normal färg och form är ett av sätten att upptäcka tecken på eventuella hälsoproblem.

De flesta katter bajsar minst en gång om dagen, och avföring är en bra indikator på din katts hälsotillstånd. Denkan berätta för dig om de upplever stress eller en underliggande sjukdom, eller om deras kattmat inte är bra för dem.

Genom att bekanta dig med hur "bra avföring" ser ut kan du se till att du är rustad för att känna igen när avföringen inte verkar normal. Naturligtvis har många av oss djurägare inga kattlådor och ser praktiskt taget aldrig våra katters bajs eftersom de går ut för att gå på toaletten. Om så är fallet kan du ändå hålla utkik efter förändringar i hur ofta din katt går ut eller om du märker mjuk eller rinnande avföring runt bakdelen. Om du någonsin misstänker problem kan du ta en kattlåda och se efter själv.

Hälsosamt vs. Ohälsosamt kattbajs: Vad man ska leta efter

Hälsosamt bajs är i allmänhet formbart (som modellera: inte för mjukt, inte för hårt). Detta anses vara den bästa standarden och är ett tecken på att din katt har normal avföring. Hälsosam avföring är mörkbrun, men inte för mörk, eftersom svartaktig avföring kan betyda att det finns blod i avföringen. För ljust bajs kan också tyda på ett allvarligare problem som leversjukdom, eftersom det kan vara ett tecken på att gallgången är blockerad, enligt Merck MSD Veterinary Manual.

Små, hårda bajsbollar anses vara onormala och ohälsosamma eftersom de kan vara ett tecken på förstoppning. Detta är ett allvarligt problem för katter eftersom det kan tyda på problematiska hälsoproblem som neurologiska eller metaboliska tillstånd eller en kolonobstruktion, konstaterar International Cat Care (ICC). De tillägger att förstoppning också kan vara ett tecken på att din katt är uttorkad. Du bör definitivt ringa din veterinär om din katt har små, hårda avföringskulor.

Grå katt som sover på kanten av en brun skinnsoffa.

Du bör också hålla utkik efter mjuk eller vätskeliknande avföring som inte har någon urskiljbar form. Kattdiarré orsakas av en mängd olika saker, från virusinfektioner till tarmparasiter och foderallergi. Om du inte tittar noga kan du missta flytande avföring för urin. Se till att du alltid tittar noga på det du öser upp eller använd ett par engångshandskar för att testa konsistensen.

All ovanlig kattbajs behöver inte orsaka panik, men det kräver noggrann observation. PDSA säger att det är vanligt att katter får diarré efter ett foderbyte, till exempel. Men om denna typ av avföring kvarstår i mer än 24 timmar eller åtföljs av kräkningar, slöhet eller blodig avföring, rekommenderar de att du tar din katt till veterinären. Det är bättre att vara på den säkra sidan.


Förberedelse av avföringsprov från katt

Vid varje årligt besök kommer din veterinär att be om ett avföringsprov så att laboratoriet kan utföra tester på avföringssubstansen. Proverna tas bäst i godkända plastbehållare, som din veterinär tillhandahåller. Men du kan också hämta en behållare på kontoret före besöket, eller köpa en på nätet eller i en djuraffär. Kom bara ihåg att laboratoriet behöver ett färskt prov, så det är viktigt att du inte hämtar ditt prov från kattlådan förrän samma dag som du lämnar den till veterinären. När du har skopat upp avföringen i den godkända provbehållaren av plast, kyl om det är möjligt och se till att anteckna datum och tid för uppsamlingen så att veterinären har korrekt information.

Flera katter, flera kontroller

Om du har mer än en katt behöver du inte nödvändigtvis ta ett prov från varje enskilt djur om inte din veterinär specifikt ber dig att göra det. Om du hittar blodig avföring kan du dock behöva övervaka kattlådan för att avgöra vilken katt som kan ha ett hälsoproblem. Om en katt är sjuk kan naturligtvis de andra också vara det. Om du märker ett allvarligt problem med en katt, försök att isolera den med en egen kattlåda tills du kan ta den till veterinären.

Tro det eller ej, men din katts avföring kan berätta en hel del om hur den mår. Genom att införliva en avföringskontroll i din dagliga rutin för underhåll av kattlådan kan du hjälpa till att hålla dem i toppform och ge dem en ren och hälsosam miljö.


Biografi om bidragsgivaren

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien är författare, mamma och sedan länge kattförälder till två Russian Blue som bestämmer i hemmet. Hennes arbete publiceras även i Care.com, What to Expect och Fit Pregnancy, där hon skriver om husdjur, graviditet och familjeliv. Hitta och följ henne på Instagram och Twitter via @brovelliobrien.

 

Granskad av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA och Dr. Emma Milne