Lymfom hos katter: Vad du behöver veta

Publicerad av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Det bästa sättet att ta hand om din katts hälsa och välbefinnande är att förstå hur kattens kropp fungerar och vad du ska titta efter när den är sjuk. Här finns det du behöver veta om lymfom hos katter så att du kan vara en så välinformerad djurägare som möjligt.

Lymfom hos katter:

Lymfom hos katter är en cancer i lymfsystemet, som är en samling av lymfocyter (blodceller) och organ (lymfkörtlar etc.). Det kan påverka många system i kattens kropp och är den vanligaste orsaken till ryggmärgstumörer.

Enligt Royal Veterinary College är lymfom hos katter den vanligaste cancerformen hos katter. Det finns många typer av lymfom hos katter, men det vanligaste är tarmlymfom, även känt som gastrointestinalt lymfom (GI) eller alimentärt lymfom. En mängd olika faktorer avgör hur denna cancer kan påverka din katt.

Närbild av ett glatt indiskt ungt par, fru och man, som står i ett rum i hemmet och håller en söt katt sin händer.

Orsaker

Kattlymfom har kopplats samman med felint leukemivirus (FeLV) och i mindre utsträckning, felint immunosuppressivt virus (FIV). Katter som är mottagliga för kattleukemi utvecklar i allmänhet cancer i yngre åldrar. Eftersom många katter numera bor inomhus och det finns omfattande tester för och vaccinering mot FeLV är lymfom mindre vanligt hos yngre katter. Katter som inte är mottagliga för viruset tenderar att utveckla lymfom vid högre ålder.

Blue Cross säger att exponering för tobaksrök kan öka risken för lymfom hos katter. De förklarar att även om passiv rökning kan vara skadlig för alla husdjur så är katter särskilt sårbara. De andas inte bara in rök från luften, utan kan också få i sig giftiga partiklar från rök som har lagt sig på deras päls när de tvättar sig själva.

Typer av lymfom hos katter

Eftersom lymfsystemet samverkar med alla kroppens system kan lymfom påverka alla dessa organ. De vanligaste typerna av lymfom är:

 • Alimentära (matsmältningskanalen)
 • Mediastinal (bröstkorg)
 • Renal (njurar)
 • Nasal (nos)
 • Spinal (ryggrad)
 • Kutan (hud)
 • Multicentrisk (vilket innebär att flera organ påverkas, oftast mjälte och lever)

Tecken på lymfom hos katter

Tecken på lymfom hos katter beror på vilka organ som drabbas. Här är några av de tecken som du bör se upp för beroende på var lymfomet är lokaliserat:

 • Matsmältningsorganen: Kräkningar, diarré, förstoppning, aptitlöshet, viktnedgång, trötthet och blodig avföring.
 • Bröstkorg: Andning med öppen mun, hosta, aptitlöshet, viktminskning och uppstötningar.
 • Njurar: Ökat drickande och urinering, viktminskning och aptitlöshet.
 • Nosen: Kroniska nosflytningar, blodig nos, svullen nos, nysningar, aptitlöshet, ögonflytningar och högljud andning.
 • Ryggrad: Svaghet eller förlamning i bakbenen.
 • Hud: Klåda, håravfall och blödande hudtumörer.

Om du märker något av dessa tecken hos din katt ska du kontakta din veterinär: De kan diagnostisera din katts tillstånd och bestämma den bästa behandlingen.

Diagnos

Lymfom diagnostiseras med hjälp av en kombination av information. Om veterinären misstänker att din katt har lymfom frågar de dig om din katts bakgrund och livsstil. De kommer troligen att följa upp med en fysisk undersökning av din katt, laboratorietester (inklusive blodprov, urinanalyser och tester för FeLV och FIV) och bildundersökningar, såsom röntgenbilder och ultraljud.

De tester som veterinären rekommenderar varierar beroende på vilken typ av lymfom som misstänks. Om det till exempel finns en massa eller en svullen lymfkörtel kan de också ta en biopsi. Detta innebär att man tar ett litet prov av den drabbade vävnaden och undersöker om den innehåller cancerceller.

Röd tabbykatt på en veterinärklinik

Behandling

Behandlingen av lymfom hos katt syftar till att få cancern i remission (eliminera alla tecken och symtom) och maximera din katts livskvalitet så länge som möjligt. Eftersom lymfom vanligtvis är utbrett i kroppen, förklarar Blue Cross, så är kemoterapi det bästa alternativet i stället för kirurgi. Katter brukar reagera bra på denna behandling och upplever inte de obehagliga biverkningar som människor gör, t.ex. håravfall eller illamående.

Om kemoterapi inte är ett alternativ kan veterinären rekommendera strålning och i sällsynta fall kirurgi. Katter kan också få behandlingar som prednison (en steroid) för att lindra symtomen på cancer.

Prognos

Med kemoterapi kan många katter uppnå tillfällig lindring av de kliniska symtomen och bibehålla en god livskvalitet. Vissa katter kan få cancerremiss i upp till flera år beroende på deras individuella situation. Prognosen varierar dock beroende på typen av lymfom, om din katt är positiv för FeLV och/eller FIV och var cancern är lokaliserad. Katter som är FeLV- eller FIV-positiva har ofta sämre prognos.

Djurägare bör också rådgöra med sin veterinär om näringsbehov för katter med lymfom.

Förebyggande åtgärder

Det finns inget sätt att förebygga lymfom men du kan vidta åtgärder för att minska risken för att din katt ska utveckla det.

Håll din katt inomhus

Detta förhindrar att de kommer i kontakt med katter som är FeLV- eller FIV-positiva.

Testa för FIV och FeLV

Testa din katt när den är en kattunge om det är möjligt. Om du ska ta in en ny katt i hushållet bör du låta testa den innan du exponerar din nuvarande katt.

Vaccinera kattungar mot FeLV

Det finns för närvarande inget vaccin mot FIV, men du kan vaccinera din katt mot FeLV. Om din katt går utomhus ska du se till att hålla FeLV-vaccinet uppdaterat.

Håll din katts miljö rökfri

Passiv rökning är inte bra för någon och enligt Blue Cross gäller det även katter.

Besök din veterinär regelbundet

Tidig upptäckt är väldigt viktigt Låt din katt undersökas två gånger om året och begär årliga blodprov för katter som är 7 år och äldre.

Medicinska framsteg och bättre utbildning för djurägare fortsätter att förbättra oddsen för katter med cancer. Genom tidig upptäckt och genom att minimera riskfaktorerna vidtar du åtgärder för att hjälpa din katt att leva ett så bra liv som möjligt

Kort om skribenten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr Sarah Wooten tog examen 2002 vid UC Davis School of Veterinary Medicine, är certifierad veterinärjournalist och har 16 års erfarenhet av veterinärpraktik för smådjur. Hon är en välkänd internationell talare och skribent inom veterinär- och djurhälsovård och brinner för att hjälpa djurägare att lära sig att ta hand om sina pälsvänner på ett bättre sätt.