Katter och möss: Vad du ska göra om din katt fångar en mus

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Katter och möss har varit rivaler i tusentals år och maktkampen mellan dem visar inga tecken på att avta. Vad är det som katter finner så tilltalande med möss? Och vad gör du om din katt lämnar sin gnagartrofé på din kudde?

Enligt National Geographic kan människan ha börjat domesticera katter så länge sedan som för 4 000 år sedan. Någon måste vid något tillfälle ha lagt märke till att katten var bra på att fånga möss och insett fördelarna med att ha katter omkring sig (inte bara för deras söta sällskap). Katterna anställdes och betalades i form av mat och husrum av bönder och andra som behövde hjälp med att hålla gnagare borta. Det har varit en katt- och muslek ända sedan dess.

Varför katter dras till möss

Möss är helt enkelt ett lätt byte. Precis som fåglar (ett annat favoritbyte för kattdjur) är möss av den perfekta storleken för små tassar och gör inte mycket motstånd. Katter är jägare som älskar att förfölja sina byten och trötta ut dem. De lockas även av musens fladdrande, skuttande och oförutsägbara rörelser. En mus tillfredsställer kattens behov av köttprotein och dess lust att jaga.

Min katt åt en mus! Vad gör jag nu?

När en katt fångar en mus kan det bli en rejäl röra. Bär handskar för att skydda dig mot parasiter när du städar upp brottsplatsen. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man behandlar det drabbade området med desinfektionsmedel eller en blandning av blekmedel och vatten, och att man vid behov tvättar sängkläder i hett vatten.

Svart-vit katt tittar upp med två musleksaker sittande framför den.

Kan hälsoproblem uppstå?

Din katt kan bli sjuk av att äta en mus. Enligt Animal Medical Center kan möss smittas av spolmask, som sedan kan överföras till din katt. Möss kan också bära på den parasit som orsakar toxoplasmos, vilken kan överföras till katter och sedan även till människor via kattens avföring.

Enligt forskarna vid University of California, Davis, School of Veterinary Medicine uppvisar katter som drabbas av toxoplasmos inte några tecken på sjukdomen. Däremot kan din katts veterinär testa avföringen för att utesluta andra infektioner, som till exempel spolmask.

Det är också möjligt att människor inte heller visar tecken på toxoplasmos, men om din katt nyligen har jagat och du har oförklarliga symtom som feber, muskelvärk, ont i halsen eller synproblem, bör du kontakta din läkare omedelbart. Lyckligtvis kan toxoplasmos hos människor och katter behandlas.

På jakt

Det är mindre sannolikt att innekatter fångar en mus än utekatter, men det kan hända. Katten älskar att jaga, vilket är anledningen till att din kattunge ibland attackerar slumpmässiga föremål som pappersbuntar eller dina fötter.

Låt din katt få utlopp för sina rovdjursinstinkter med ett icke-levande byte. En musleksak är en beprövad ersättning, liksom en batteridriven mus som efterliknar den riktiga musens rörelser. Du kan även göra dina egna kattleksaker av föremål från ditt hem.

Katter och möss kommer kanske aldrig att leva tillsammans i harmoni, men du kan hjälpa till genom att hålla din katt inomhus, ge den leksaker och låta den leka. Och om din katt någonsin får tag i en mus är det alltid en bra idé att låta en veterinär undersöka den.

Kort om skribenten

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien är författare, mamma och kattägare sedan länge, och har två russian blue-katter som styr i hemmet. Hennes arbete publiceras även i Care.com, What to Expect och Fit Pregnancy, där hon skriver om husdjur, graviditet och familjeliv. Hitta och följ henne på Instagram och Twitter via @brovelliobrien.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter