Mättnadskänslans betydelse för din katts vikt och hälsa

Publicerad av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Oroar du dig för din överviktiga katt? En del tycker att de ser gulliga ut, men en mullig eller tjock katt kanske inte är så glad (eller frisk) som man skulle kunna tro. En möjlig orsak till viktproblem är att de äter kattmat som inte ger dem tillräcklig mättnadskänsla. Ordet "mättnad" betyder att man känner sig mätt eller nöjd, och det är en viktig känsla för både djur och människor. Om kattens mat inte stillar hungern kan det hända att den tigger efter något litet att äta mellan måltiderna. Men med en balanserad kost som fokuserar på att din katt ska känna sig mätt kan du hjälpa till att hålla kattens vikt och ändå få den att känna sig nöjd mellan måltiderna.

Varför vikten är viktig

Precis som människor väger allt fler katter mer än sin idealvikt, vilket kan leda till hälsoproblem. Enligt International Cat Care är överviktiga katter mer benägna att drabbas av långvariga sjukdomstillstånd som diabetes, urinvägssjukdomar och artrit. Så även om den knubbiga magen kan tyckas vara gullig, så är det faktiskt för kattens bästa att hålla en hälsosam vikt.

Det är normalt att känna sig orolig om din katt väger mer än den borde. Det första du ska göra är att konsultera en veterinär för att ta reda på om det finns en bakomliggande orsak till viktökningen. Det är mycket troligt att din katt helt enkelt äter för mycket mat och förbrukar för få kalorier. Om undersökningen inte visar någon bakomliggande orsak är det dags att överväga att ändra kosten, med fokus på kattens mättnadskänsla.

Skär inte bara ner på maten

När din katt känner sig mätt och nöjd efter måltiderna är det mindre troligt att den tigger mat utanför den dagliga utfodringen. Detta gör det mycket lättare för dig att kontrollera matintaget och gör er tid tillsammans så mycket trevligare.

Vissa kattägare oroar sig för att byta ut kattens foder om den inte gillar den nya maten och frestas att bara minska mängden mat. Detta är långt ifrån idealiskt. Din katt kommer inte bara att känna sig hungrig, utan du kan också komma att ge den för lite av andra viktiga näringsämnen som protein eller vitaminer och mineraler.

Kost som är specialutformat för säker och hälsosam viktminskning tar hänsyn till allt detta. Den kan innehålla mer fibrer för att hjälpa din katt att känna sig mätt, dessutom är den balanserad för att garantera att proportionerna av alla viktiga näringsämnen är de rätta. Vissa viktminskningsfoder kan till och med ändra kattens ämnesomsättning så att den förbränner fett i stället för att lagra fett.

Vad man ska ge katten

Det finns ett överväldigande utbud när det gäller foder till husdjur. Att hålla sig till väl ansedda och väletablerade varumärken hjälper dig att känna dig trygg, men det är fortfarande viktigt att se till att du har rätt sorts mat specifikt framtaget för viktminskning.

Involvera alltid en veterinär i en viktminskningsplan för din katt. Veterinären kan hjälpa dig att välja rätt foder, ge dig råd om mängden mat och följa kattens framsteg för att se till att den går ner i vikt i en säker och hälsosam takt.

Stormarknader, och till och med djuraffärer, kanske inte har de specifika viktminskningsfoder som katten behöver. När vikten har minskat kan du kanske byta tillbaka till ett varumärke från snabbköpet, men rådgör alltid med din veterinär innan du gör några förändringar.

Att ta sig tid att motionera

Närbild på en brun tabbykatt med gröna ögon.
Naturligtvis är det inte bara valet av foder som kan vara ett problem när det gäller kattens vikt. Precis som sina tvåbenta favoritvänner behöver katter motion. Dagens typiska inomhuskatter tillbringar helt enkelt inte tillräckligt med tid med att röra på sig för att förbränna de kalorier de får i sig. Förutom att ge din katt rätt mat som gör att den känner sig nöjd, se till att ägna lite tid åt att leka tillsammans varje dag.

Din katt kommer att räkna med att du hjälper den att hålla vikten, så du måste vara konsekvent när du lägger upp en plan och sedan håller dig till den. Genom att ge katten rätt mat och hitta tid varje dag för att röra på sig kan din överviktiga katt snart bli ett föredöme i fråga om hälsa och livsglädje. Din katt kommer att se bättre ut och må bättre, och det är dig den har att tacka för det.

Kort om skribenten

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy är frilansskribent i Erie, Pennsylvania, där hon har en katt som heter Olive.

 

Granskad av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA och Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Lamm

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
  Buy Now »
 • INAKTIVA OCH MED TENDENS TILL ÖVERVIKT, KATTUNGAR (upp till 1 års ålder), NEUTERED CATS, VUXNA KATTER (1-7 års ålder)
  Buy Now »