Är tomater farliga för hundar? Vad du behöver veta

Skriven av Angela Tague
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Det hände igen. Din hund har snott några bitar människoföda utan att du har sett det. Oavsett om ditt hund har ätit den sista pizzabiten som låg bredvid ugnen eller slickat i sig en skål full av salsa på soffbordet så undrar du säkert om tomater är säkra för din hund att äta.

Låt oss undersöka om hundar kan äta tomater och tomatbaserade produkter såsom pizzasås utan att bli sjuka. Och i så fall, vad är säkert för dem att prova?

Funny lovely pet standing near table with tasty pizza feeling hungry and waiting to be feeded, cute dog looking at delicious italian mozzarella with tomatoes and basil on restaurant terrace

Kan hundar äta tomater?

Pet Poison Helpline säger att tomater "i allmänhet är ganska säkra att ge hundar." Det är dock bara vissa delar av växten som en hund bör äta. De röda (orange eller gula på vissa tomatsorter) köttiga delarna som vi äter och lagar mat med när de är mogna är okej för din hund att äta.

Tveksamheten uppstår när din hund äter andra delar av tomatplantan, t.ex. blad, blommor, rankor, stjälkar eller gröna tomater. De innehåller tomatin, en kemikalie som kan göra din hund sjuk om den får i sig den.

Kennelklubben menar att om du ser din hund äta de gröna delarna av tomatplantan ska du ringa din veterinär så snart som möjligt om du upptäcker dessa tecken på förgiftning:

  • Upprörd mage (som kan inkludera kräkningar eller diarré)
  • Koordinationsproblem
  • Skakningar eller kramper
  • Muskelsvaghet

cooking, food and home concept - close up of male hand cutting tomato on cutting board at home

Hur din hund kan avnjuta tomater på ett säkert sätt

Mogna tomater klassificeras som icke giftiga för hundar men bör betraktas som godis, inte som en måltid. Att dela med sig av en nyplockad körsbärstomat från trädgården eller att erbjuda en tomatskiva när du lagar mat är därför okej för din hund. Se bara till att ta bort alla stjälkar och blad.

När det gäller den tidigare nämnda pizzan och salsan är det bäst att undvika att ge din hund livsmedel som innehåller flera ingredienser. Det kan till exempel finnas tärnad lök eller vitlök i salsan eller pizzasåsen och livsmedel från lökfamiljen (lök, purjolök, gräslök) är inte säkra att ge din hund enligt Vital Pet Club.

cute adorable photo of a smiley spaniel behind a fence in a garden with green bright grass in sunlightKan jag ha hund och odla tomater?

Ja! Om du gillar att odla ska du överväga att odla tomater i krukor på avstånd från de platser där hunden ofta leker utomhus. Vissa ställer tomatkrukor vid uteplatsen eller dörren som en del av sin inredning. Du kan även välja att hänga krukor med körsbärstomater och druvtomater högt ovanför hundens lekplats på ett staket eller en krok.

Du kan också placera ett litet staket runt trädgården. På så sätt avskräcks din hund från att sniffa på plantorna och smaka på de giftiga gröna delarna av tomatplantorna.

Så är tomater farliga för hundar? Trots att mogna tomater inte anses vara giftiga så bör din hund hållas borta från gröna stjälkar, blad och omogna tomater. Med detta i åtanke kan det vara en bättre att välja ett riskfritt godis och hindra ditt husdjur från att äta saker i trädgården.

Kort om skribenten

Angela Tague

Angela Tague

Angela Tague är en hundmamma och författare som bor i Mellanvästern. När hon inte stökar i köket, utforskar naturstigar med sin hund eller deltar i en yogaworkshop, skriver hon på heltid för flera livsstils- och teknikvarumärken. Du hittar henne på Twitter och LinkedIn @AngelaTague.

 

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA and Brana Bonder, B.S, M.S

Relaterade artiklar

Relaterade produkter