Vad du behöver veta när du adopterar en katt

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Om du funderar på att adoptera en katt, överväg då att adoptera från ett djurhem snarare än att köpa katten i en djuraffär eller hos en uppfödare. För det första, det är billigare. Adoptionsavgiften täcker vanligtvis kostnader för hälsokontroll, vaccinationer, sterilisering eller kastrering, vilket oftast görs innan katten är redo för adoption. Många djurhem bedömer också kattens karaktärsdrag, såsom temperament, innan de blir tillgängliga och de kan också hjälpa dig att välja en lämplig katt för ditt hushåll, personlighet och livsstil. Djurhemmen erbjuder också ett brett utbud av kattegenskaper, från unga till gamla, långhåriga till korthåriga, varierande färger, pälsmönster och temperament. Många djurhem har en mängd av renrasiga katter. Med så många katter att välja mellan kan ett katthem dock verka något överväldigande. Här är några riktlinjer som hjälper dig att begränsa ditt urval och få den bästa matchningen.

Fundera på din livsstil

A small tabby kitten lies on ground pawing at fuzzy cat toy.Innan du börjar din resa för att adoptera en katt är det bra om du bestämmer dig för vilka egenskaper du vill att din nya katt ska ha. För detta är det viktigt att fundera på din livsstil och personlighet. Arbetar du heltid, reser mycket eller deltar ofta i sociala sammanhang på kvällarna? Om det här låter som du, bör du antagligen välja en katt som är oberoende och inte så krånglig. En liten kelig kattunge kan känna sig ensam om dess människovän alltid är borta.

En mycket kärleksfull eller energisk katt är bra för en hemmasittare. De som har mycket fritid och är utrustade med tålamod kan hålla jämna steg med en bångstyrig kattunge som rusar runt i huset, sprider ut sina leksaker och med glimten i ögat attackerar dina fingrar. Om du letar efter en kattvän att dela soffan med efter en lång dag, fundera då på att adoptera en lugn och kärleksfull katt.

Tänk också på familjens sammansättning. Om du till exempel har små barn och andra husdjur, behöver du leta efter en lättsam och vänlig katt som är van att umgås med människor och andra djur. Det kan också vara bra att leta efter en äldre katt, såvida du inte kan ha dem under uppsikt hela tiden. Kattungar, även om de är supersöta, är också ömtåliga och oskyddade från små kramande händer eller otåliga äldre djur.

Kattegenskaper att leta efter

Du har ett antal beslut att fatta när det är dags att adoptera en katt. Här är de viktigaste sakerna att överväga:

 • Kattunge eller en vuxen katt. Kattungar är svåra att motstå och du kanske redan har siktat in dig på en. Kom bara ihåg att kattungar är extremt energiska och kräver mycket tid och tålamod. En kattunges temperament kan också vara svårt att förutsäga eftersom det kommer att förändras när kattungen mognar och växer till sig. Om du föredrar en katt med specifika karaktärsdrag är det bäst att välja en som redan är mogen. Äldre katter på djurhemmen brukar vara lugnare och har ofta den fördelen att de redan är rumsrena, socialiserade och vana vid att ingå i ett hushåll. Tänk också på att kattungar växer upp mycket snabbare än barn. De flesta kattungar mognar och blir vuxna inom ett år.
 • Temperament och personlighet. Föredrar du en katt som är vänlig och utåtriktad, eller en som håller sig mer för sig själv? Behöver katten komma bra överens med barn eller andra husdjur, eller kommer hon eller han att vara den enda katten? Vill du att katten ska vara energisk och lekfull, eller mer lugn och avslappnad? Vill du att katten ska vara pratsam eller föredrar du att den ska vara tyst? Dessa egenskaper har större betydelse för hur belåten du kommer att vara med din nya kattunge än ytliga drag som hur pälsen ser ut, så det är viktigt att bestämma dina preferenser innan du besöker djurhemmet. Lyckligtvis uppmuntrar djurhemmen dig till att umgås med katterna i ett färdigställt rum innan du adopterar. Det hjälper dig att på ett bättre sätt få reda på kattens temperament. Om katten är öppen och kan leka med leksaker är den förmodligen ganska utåtriktad. Om katten gömmer sig i hörnet tar det förmodligen lite tid för den att värma upp. Om katten är väldigt vänlig, spinner och låter dig klappa henne eller honom, är det sannolikt en bra kelkompis.
 • Långhårig eller korthårig. Långhåriga katter är vackra, men de kräver mycket kamning och underhåll. Om du inte har tid att ägna dig åt regelbunden kamning och reda ut kattens päls, är det troligen bäst att hålla sig till en korthårig sort. Långhåriga katter brukar också lämna efter sig fler och större hårtussar från kamningen. Var bara förberedd!
 • Pälsens färg. Oavsett hårlängd, katter fäller hår. Om du är en person som har ett elegant vitt eller ljusfärgat vardagsrum och önskar att ha det så, skulle förmodligen inte vara nöjd med en mörkfärgad katt. På samma sätt, om din garderob innehåller en massa svarta eller marinblåa kläder och du planerar att kela med din kattunge, bör du förmodligen hoppa över en ljusfärgad katt.
 • Ras.  Siamese cat with big, bright blue eyes sits staring up.Renrasiga katter, som siameser, har några förutsägbara kattegenskaper baserat på deras ras. Du kan till exempel vara säker på att en siames kommer att vara högludd och pratig, precis som att du kan vara säker på att en main coon kommer att vara vänlig och tillgiven. Innan du besöker djurhemmet är det en bra idé att undersöka olika kattraser och deras temperament.
  Tänk på att majoriteten av katter som faller under kategorin vanlig huskatt, är alla blandraser. Denna kategori inkluderar katter med tydliga pälsmönster, som tabbykatter, tuxedokatter, calicokatter och sköldpaddsmönstrade, även korthåriga och långhåriga sorter. Temperamentet hos dessa katter kan variera vilt. Även om två katter kan verka vara identiska på utsidan kan de ha väldigt olika personligheter. En fördel med deras blandade genpool är att blandraskatter är mindre benägna att ha genetiska sjukdomar som är vanligt hos raskatter, säger VCA Animal Hospitals.
 • Särskilda behov. Katter med särskilda behov inkluderar äldre katter med krämpor som är vanliga för åldrande, blinda, döva eller funktionshindrade katter, även dem med ett kroniskt hälsotillstånd. Om du vurmar för en sådan katt på djurhemmet är det viktigt att komma ihåg att katter med särskilda behov behöver mer av din tid och uppmärksamhet, dessutom kan de behöva regelbunden veterinärvård och mediciner som kan vara kostsamma. Innan du tar dig an en sådan utmaning måste du vara ärlig mot dig själv om det finns plats i både ditt schema och i din budget för att realistiskt kunna tillgodose vad katten behöver.

Att välja din katt

Många djurhem har adoptionsrådgivare som kan hjälpa dig att välja rätt katt. Om det inte finns några rådgivare kan du prata med personalen och volontärer som har spenderat tid med varje katt och lärt känna deras personligheter. Om du är själv kan det vara svårt att se kattens verkliga personlighet när du träffar henne eller honom första gången i djurhemsmiljö, eftersom det kan vara en stressande situation för katten och den kan anpassa sitt beteende därefter.

 Vetstreet rekommenderar att om du har ett hem med barn och andra husdjur, leta då efter en orädd, vänlig katt som springer fram till dig för att hälsa när du närmar dig och som spinner medan hon eller han gnuggar ansiktet mot ditt framsträckta finger. Katter som har anpassat sig bra i djurhemsmiljön och som går bra ihop med de andra katterna kommer troligtvis att anpassa sig väl till de andra husdjuren i ditt hem. I annat fall, om du har ett lugnt hem kan det passa bra för en skygg och reserverad katt som kan bli mer avslappnad och utåtriktad efter att ha tillbringat lite tid i ditt hem.

Att adoptera en djurhemskatt är en givande upplevelse. Inte bara ger det dig nöjet att ta hand om en ny kompis, det för också glädje med sig att veta att du har räddat en katt och att din adoption lämnar plats på djurhemmet för en annan katt i nöd. Att följa dessa riktlinjer kommer att hjälpa dig att hitta den bästa matchningen, både för dig och din nya kattunge.

Kort om skribenten

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus är husdjursägare och frilansande husdjursbloggare som skrev den här artikeln under vakande ögon från två kissar som insisterar på att kela hela tiden. Även när hon skriver.

 

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Lamm

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
 • INAKTIVA OCH MED TENDENS TILL ÖVERVIKT, KATTUNGAR (upp till 1 års ålder), NEUTERED CATS, VUXNA KATTER (1-7 års ålder)