Hoppar din katt? Så här håller du dess tassar på marken

Skriven av Kara Murphy
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

 

I din katts värld är ingenting förbjudet. De sätter sig gärna i lådor, under sängar och på ditt tangentbord. Allt är fritt spelrum för en katt som vill leka, vila, gömma sig eller bara utforska omgivningen. De anser att kattprivilegiet även sträcker sig till arbetsbänkar, bokhyllor och till och med kylskåpet. Kattens hoppförmåga är ju trots allt toppen.

Katter kan lätt nå höjder som är sex gånger högre än deras egen längd. En studie i Journal of Experimental Biology visade att katter är överlägsna hoppare tack vare längden på deras bakben och deras muskelmassa. Katter börjar hoppet i en mycket djup huk, lyfter frambenen och sträcker sedan ut bakbenen i "en explosiv förlängning".

Även om det inte råder något tvivel om att kattens hoppförmåga är imponerande kan det även vara irriterande (och farligt, då Blue Cross menar att katter, trots den populära myten, inte alltid landar på fötterna) att ha katter som ständigt hoppar till ställen i hemmet som du vill ska vara kattfria.

Hur kan djurföräldrar hålla katterna borta från möbler, hyllor, bänkskivor och andra förbjudna platser i hemmet?

Rensa hyllornaKatter är naturligt nyfikna. En penna, en nyckelknippa eller en prydnadssak kan fånga kattens uppmärksamhet och locka den till att hoppa upp och utforska denna "leksak". Genom att hålla hyllorna rena kan du också minska kattens intresse att utforska platser som du inte vill att den ska gå till. Detta kan också vara till fördel för dig eftersom katter är kända för att slå ner saker från hyllor och tyvärr är de inte särskilt bra på att hantera en skyffel och borste för att städa upp efter sig.A young ginger tabby cat on top of a kitchen cabinet.

Håll mat borta från köksbänken

Kattens luktsinne är bättre än ditt, så om den känner lukten av något gott kan den eventuellt hoppa upp och ta sig en tugga. Beroende på vad det är för mat kan detta vara farligt för katten. Genom att hålla ytorna fria från mat och smulor minimerar du risken för att katten hoppar upp unnar sig något gott från köksbänken. Om du märker att din katt är väldigt nyfiken på vad du gör till middag (och inte håller sig borta från arbetsytan medan du förbereder den) kan du alltid stänga in katten i ett annat rum tills köket är rent.

Rulla ned persiennerna

Katter gillar att hoppa upp på fönsterbrädor för att njuta av utsikten. Om det finns en fönsterbräda som du inte vill att din katt ska använda kan du bara rulla ned persiennerna för att stänga av kattens TV. Men se till att katten har minst en plats att titta ut på eftersom katter tycker om att se vad som händer i världen utanför.

Ge katten ett alternativ

En kattmöbel är perfekt för att ge din lurviga vän chansen att hoppa, motionera och utforska. Gör det hela mer intressant genom att rotera leksakerna, ge katten lådor att gömma sig i och hopknycklat papper att fajtas med. Var fantasifull! Klösträd är också perfekta för att stilla kattens behov av att hoppa och klättra. Se till att den du väljer är robust och inte vinglar eller faller om din katt gör energiska akrobatiska övningar. Det är viktigt att notera att du inte helt ska stoppa katten från att hoppa. Detta är ett medfött beteende som katten har ärvt från sina förfäder vildkatterna som brukade klättra upp i träd för att undkomma rovdjur och förfölja sina byten från höga höjder. Om du ger din katt en tillägnad plats för motion och hoppning kan du också hålla den borta från andra högt belägna platser i hemmet där den eventuellt inte är välkommen.

Använd dubbelhäftande tejp

Katter hatar känslan av dubbelhäftande tejp på tassarna och därför är detta ett bra avskräckningsmedel för en katt som fortsätter att hoppa upp på ett ställe du inte vill att den ska vara på.

Förstå kattens hoppbeteende

Det är sant att hoppning är en del av din katts DNA. De är skapta för att njuta av höga höjder där de känner sig säkra, men det är också bra att som kattförälder förstå kattens behov av att vilja gömma sig. Om du märker att din katt ofta hoppar högt upp eller drar sig undan till svåråtkomliga områden såsom skåp kan det bero på att den är stressad eller inte mår bra. Trots att katter är rovdjur, kan deras ringa storlek även göra dem till byten. Därför maskerar ofta sjuka eller skadade katter sina tecken på sjukdom eller gömmer sig för att hålla sig utom räckhåll för rovdjur. Om de känner sig rädda kan de också försöka fly från andra faror. Försök förstå vad katten är rädd för så att du kan hantera miljön och få den att kännas säkrare, så att katten kan återgå till sitt normala beteende.

Katter är naturliga hoppare, så du bör inte avbryta beteendet helt och hållet. Men med lite träning kan du lära din katt var den inte ska hoppa.

Kort om skribenten

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy är frilansskribent i Erie, Pennsylvania. Hon har en katt som heter Olive.

 

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA och dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Relaterade artiklar

 • Katt och spädbarn

  Hur kommer din katt att reagera till en nykomling i huset och hur kan du försäkra dig om att din katt och ditt spädbarn kommer överens? Veterinären och beteendevetaren Francesca Riccomini ger råd om hur du förbereder din katt på tillökning.
 • Hur man tränar en kattunge att använda kattlådan

  Lär dig hur du tränar din kattunge att gå i kattlådan med vår lättöverskådliga guide. För tips om hälsa och träning, besök Hill's Pet Sverige.
 • Kan man dressera katter?

  Om du vill dressera din kattunge måste du förstå hur den tänker och beter sig.
 • Using Positive Reinforcement when Training Your Kitten

  Food rewards, like a few kibbles of Science Diet® cat food should be given for using the litter box or scratching post, playing with toys and being relaxed when you handle her.

Relaterade produkter