Tonårsvalpar kan vara prövande

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Tonårsvalpen kan vara lika prövande och trotsig som en mänsklig tonåring.

Om du trodde att "tonårsproblem" bara gäller människor så får du tänka om! Valpar når tonåren vid omkring 6 månader och uppvisar ofta ett trotsigt beteende när de testar gränserna. Valpen kommer säkerligen att utmana ditt ledarskap och du kan märka att den plötsligt blir mindre tjänstvillig! Allt detta förstärks av hormonerna som utsöndras när valpen börjar bli könsmogen.

Hur ska tonåringen hanteras?

Tonårsvalpen behöver ständig repetition av allt den lärt sig hittills. Fortsätt att exponera valpen för nya miljöer, människor och andra hundar. Fortsätt att leka mycket och belöna positivt beteende. Var beredd på övermodiga och rebelliska upptåg! Valpen som tidigare alltid har följt med överallt, kan t.ex. plötsligt sluta komma på inkallning. Du måste vara bestämd men rättvis när du tillrättavisar din valp.

Tuggning

Ytterligare en aspekt hos tonårsvalpen som kan vara svår att styra över, är tuggning. Det här beteendet skiljer sig från tuggningen som sker när valpen precis har tappat alla sina små nål-liknande mjölktänder. Tuggning hos tonårsvalpen kan vara ett sätt att lindra obehaget medan vuxentänderna sätter sig i käkbenet, eller så kan det vara ett sätt för valpen att upptäcka och utforska sin miljö. Oavsett orsakerna, finns det två saker som du kan göra för att hjälpa dig (och dina ägodelar) överleva tonårens tuggningsfas. Först av allt ska du ge valpen egna föremål som den får tugga på, och sedan berömma den när den tuggar på dem. Det finns mängder av olika tuggisar på marknaden. För det andra, ska du inte lämna valpen obevakad där det finns värdefulla eller farliga föremål som den kan tänkas tugga på.

Slagsmål

Vid det här stadiet kan valpen hamna i slagsmål med andra hundar. Tonårsvalpar, i synnerhet hanhundar, blir ofta förföljda av äldre hundar (återigen hanhundar) som vill "sätta dem på plats". Detta beteende "triggas" ofta av den testosteronstinna valpens ohövliga "hundmanér". Beröm alltid valpen när den uppför sig väl med andra hundar. Om den träffar och hälsar på en obekant hund och uppför sig väl ska du överösa valpen med beröm och kanske även ge den lite hundgodis.

Tonårsutveckling

Olika raser mognar vid olika åldrar. I allmänhet tar det längre tid för stora raser att växa färdigt. Stora hundraser behöver också andra mängder med näringsämnen för skelettets utveckling jämfört med mindre raser. Hos vissa raser är skelettet inte färdigutvecklad förrän 18 månader. Vissa mindre raser kan vara färdigutvecklade vid 6-8 månader. Din veterinär kan om du vill ha koll på valpens tillväxt och göra en hälsoundersökning när den är i tonåren.

Vuxen ålder

Valpens unga vuxenstadie pågår vanligtvis från 8-18 månader. Det är en rolig och härlig tid eftersom valpen fortfarande har sin ungdom, fast är lite mer slipad!

Relaterade artiklar

Relaterade produkter