Tekniker för att träna sin kattunge

Published by
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Vi vet alla att hundar kan lära sig grundläggande kommandon, men hur är det med katter? Katter är inte sociala som hundar, så de uppskattar inte beröm på samma sätt som hundar gör. Men som du redan vet är katter mycket intelligenta djur, och de har förmågan att lära sig en mängd olika beteenden.

Grå katt som tuggar och drar i toalettpapper.

Hur man tränar en kattunge

Det är viktigt att börja träna sin kattunge så tidigt som möjligt så att den lär sig reglerna i hemmet när den växer upp. Du vill inte att din katt ska klättra upp för gardinerna, klösa på möblerna eller ständigt hoppa upp på köksbänken, eller hur? Träning av din kattunge hjälper till att hålla sinne och kropp aktiva, lär dem bra sociala färdigheter och beteenden, och stärker bandet mellan er.

Håll träningspassen korta eftersom kattungar inte kan koncentrera sig så länge och blir lätt uttråkade. Fokusera på ett kommando i taget under träningspasset så att du inte förvirrar kattungen. Öva på kommandona på många olika ställen i huset så att din kattunge vänjer sig vid att reagera på dina kommandon i olika miljöer.

Den enklaste formen av träning är att få din kattunge att upphöra med oönskade beteenden. Ha många olika leksaker, och om din kattunge börjar göra något som den inte får, rikta uppmärksamheten mot en leksak istället. Att ha leksaker att leka med håller kattungen mentalt och fysiskt sysselsatt (och minskar risken för att den gör något den inte borde). Du kan också locka med kattmynta för att få den att leka ännu mer.

Vanliga beteendeproblem hos katter

Det finns några vanliga problematiska beteenden hos katter som kan hanteras genom träning, vilket kommer att göra mycket för att stärka bandet mellan dig och din kattunge.

 • Klösa på möbler.
 • Aggressivitet mot människor eller andra djur.
 • Rädsla för kattlådan och veterinärbesök.
 • Svårigheter att få i sig medicin.

Rätt sätt att träna din kattunge

En av de vanligaste träningsteknikerna är positiv förstärkning, vilket är belöningsbaserad träning. Om du t.ex. vill lära din kattunge att sitta, håll en godisbit nära nosen, flytta den mot pannan (så att nosen pekar uppåt och förhoppningsvis rumpan nedåt) och ge den sedan godisbiten så snart rumpan nuddar marken. Efter tillräckligt många repetitioner kan du lägga till en verbal signal när kattungen sätter sig, exempelvis säg "sitt", och snart kommer kattungen att kunna utföra beteendet när du säger till. Du kan använda positiv förstärkning för att underlätta andra moment i träningen, som att lära kattungen att stå still vid borstning och att vänja sig vid att åka bil.

Om du har tur kommer din kattunge att vara villig och ivrig att lära sig. Det finns dock en risk att du blir ignorerad. Alla kattungar är olika och träningen kan verkligen sätta ditt tålamod på prov. Avsätt lite tid varje dag för att träna. Om du har andra katter i hemmet, kom ihåg att de alla har olika personligheter och kan tycka att olika sorters aktiviteter är givande.

Var medveten om att katter inte förstår eller reagerar bra på bestraffning. Bestraffning stressar kattungen och får den att springa iväg och gömma sig, vilket även kan leda till både beteende- och hälsoproblem. Att uppmuntra bra beteende med en belöning är mycket mer effektivt, och belöningen kan vara i form av att bli kliad på huvudet, leka med en speciell leksak och/eller en godbit. Denna belöningsbaserade träning lär din kattunge att associera bra beteende med positiva resultat.

Hur du hanterar oönskade beteenden hos din katt

Det kan finnas flera orsaker till att din katt är besvärlig. Den kan vara stressad över en ny förändring i hemmet, ha ett hälsoproblem eller helt enkelt inte förstå att beteendet är oönskat. Även om du kanske tror att din katt beter sig illa för att den är upprörd eller elak mot dig, så är det oftast inte så. Vi måste komma ihåg att det som många människor kallar "dåligt beteende", som att klia sig, faktiskt är ett normalt kattbeteende. Vi kan inte - och ska inte heller sträva efter - att ta bort många av dessa beteenden eftersom de är medfödda och viktiga för att katten ska må bra.

Att försöka styra om beteendet istället för att bestraffa är effektivare för att få kattungen på rätt spår igen. Att straffa kattungen kan få den att känna sig hotad av dig, vilket i slutändan kan leda till ännu mer stress och dåliga vanor, och kan skada er relation. Du kan styra den till saker som du vill att den ska göra. Om kattungen till exempel klöser på soffan kan du försiktigt flytta den till en klösbräda och belöna katten om den klöser på brädan istället. Kom också ihåg att alltid berömma din kattunge för bra beteenden. Ge en godbit för ett väl utfört arbete, så lär den sig att associera dessa handlingar med belöningar.

Om du misstänker att en kattunges oönskade beteende beror på ett medicinskt problem ska du alltid kontakta veterinären omgående. Små katter kan bli sjuka betydligt snabbare än fullvuxna katter.

Granskad av Dr. Emma Milne BVSc FRCVS och Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Relaterade artiklar

 • Katt och spädbarn

  Hur kommer din katt att reagera till en nykomling i huset och hur kan du försäkra dig om att din katt och ditt spädbarn kommer överens? Veterinären och beteendevetaren Francesca Riccomini ger råd om hur du förbereder din katt på tillökning.
 • Dela säng med din katt: åtgärder för framgång

  Din katts personlighet är förmodligen den viktigaste faktorn som avgör om det kommer att fungera att människa och katt sover tillsammans.
 • Steg för kommandoträning av din kattunge

  Även om katter har ett rykte om sig att vara självständiga, så betyder din kattunges nyfikenhet och intelligens att den kan lära sig några enkla kommandon.
 • Klickerträna din katt - för nybörjare

  Det kan vara lätt att anta att det inte går att träna katter, men katter kan faktiskt tränas om du använder rätt metoder.

Relaterade produkter