Så här vänjer du din katt vid transportburen

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Alla kattägare vet hur svårt det kan vara att få in katten i en transportbur.

Dessvärre upplevs transportburen som en signal för många katter att något obehagligt ska hända. Därför försvinner ofta katten när buren tas fram ur gömmorna.

Detta kan resultera i stress och frustration för både katt och ägare. Här kommer några tips på hur du kan få transportburen att gå från att vara något negativt till att upplevas som något positivt.

8 enkla steg till att få din katt att gå in i transportburen

Först ska du försäkra dig om att du har en bra och stabil transportbur i kraftig plast som du kan ta av locket på utan att det låter för mycket. Om du har flera katter ska de ha var sin transportbur.

Det finns många olika träningsmetoder för att vänja katten vid transportburen. Hill´s specialist på kattbeteende, Karina Dillon, beskriver här sin metod:

Varje steg ska få ta sin tid. Det är viktigt att du först går vidare till nästa steg när din katt känner sig trygg.

Karina rekommenderar att använda godbitar för att belöna katten. Det är viktigt att de godbitar du väljer är kattens favoriter. Så här gör du:

 1. Ställ transportburens botten mitt på golvet med en kudde i som din katt tycker om att ligga på.
 2. Lägg godbitar runtomkring transportburen och låt din katt vänja sig vid att vara i närheten av buren.
 3. Lägg godbitar i transportburens botten. Din katt ska själv välja att gå in i buren.
 4. Din katt ska känna sig trygg när den befinner sig i buren.
 5. Sätt på transportburens lock och lucka och lägg in godsaker i buren. Din katt ska få lov att undersöka buren och själv välja att gå in i den.
 6. Stäng luckan och ge katten godbitar i buren.
 7. Öppna luckan och låt katten gå in och ut som den vill. Belöna katten när den är inne i transportburen.
 8. Låt transportburen stå framme i fortsättningen så att den blir en naturlig del av hemmet. Kanske kommer din katt att använda den som en grotta.

Om du låter varje steg ta sin tid kommer det säkert att gå bra.

Lycka till

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten Kattungefoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten with Tuna är sammansatt för att stödja ett starkt immunförsvar och ge god tarmhälsa, med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala nivåer av DHA från fiskolja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Light Adult with Tuna bidrar till att bevara idealvikten. Sammansatt med kliniskt bevisade antioxidanter och höga nivåer L-karnitin som hjälper till att omvandla fett till energi. Lämpligt för daglig utfodring.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Mature Adult/Senior 7+ with Chicken bidrar till att bevara funktionen hos njurar och vitala organ. Sammansatt av kliniskt bevisade antioxidanter, omega 3-fettsyror och minskad fosfor.