Sjukdom och diarré: Är det en nödsituation för katten?

$authorText
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kräks din katt? Har du märkt någon förändring i färg eller konsistens på deras avföring? Sjukdom och diarré är ganska vanligt hos husdjur och kan orsakas av många olika saker. Ofta är det inget att oroa sig för - de kanske har ätit något osmakligt eller smittats av ett virus. Även om de flesta fall löser sig av sig själva måste vi vara försiktiga eftersom det ibland kan vara ett tecken på ett mer allvarligt tillstånd. Särskilt kräkningar kan orsaka snabb uttorkning. Här är några tips som kan hjälpa dig att avgöra om ditt husdjurs sjukdom eller diarré kräver veterinärvård.

Att vidta åtgärder

Det första åtgärden om din katt kräks är att sluta mata den och se till att det finns gott om färskt vatten. Om din katt fortsätter att kräkas i mer än 8 timmar eller kräks mycket ofta ska du kontakta veterinär. Det finns vanligtvis ingen anledning att vara restriktiv med mat om din katt har diarré. Mindre allvarlig diarré bör normalt gå över på 2-3 dagar. Det finns dock vissa omständigheter där du inte bör vänta i 24 timmar innan du pratar med din veterinär, om din katt är sjuk.

Ring din veterinär om

 • Din katt är mycket ung eller mycket gammal (eftersom de kan bli uttorkade mycket snabbt)
 • Din katt har befintliga hälsobesvär, t.ex. diabetes
 • Din katt går på mediciner. Be om råd om huruvida behandlingen kan eller bör avbrytas medan ditt husdjur är sjukt
 • Om du ser blod i kräkningar eller diarré eller om svart tjärliknande material utsöndras
 • Om din katt ser mycket olycklig ut, är deprimerad eller tandköttet känns torrt och klibbigt
 • Om din katts mage verkar ha stabiliserats efter 24 timmar och du behöver råd om vad du kan ge den för foder ska du tala med din veterinär. Veterinärer rekommenderar ofta ett specialfoder som Hill's Prescription Diet i/d, i stället för att omedelbart återgå till kattens normala foder.

Ett sista råd - ring din veterinär innan du tar din sjuka katt till kliniken. De kan be dig att vänta i ett annat väntrum om de misstänker att din katt kan vara smittsam för andra patienter.

Relaterade artiklar

 • Har min katt torr hud? – Tips och råd

  Lär dig att se tecknen på överdrivet torr hud hos katter, vad som kan orsaka din katts hudirritation och vad du kan göra för att lindra kattens torra hud.
 • Vad är orsaken till viktökning hos katter?

  154502253 Övervikt innebär en risk för att katten ska utveckla många allvarliga hälsoproblem. Viktökning innebär en ökning av kroppsfettet och uppstår vanligtvis när din katt äter för mycket och rör sig för lite.
 • Hypertyreos hos katter: varningstecken, hantering och behandling

  154502253 Hypertyreos är en vanlig endokrin sjukdom som oftast diagnostiseras hos katter över 10 år gamla. Obehandlad hypertyreos kan få allvarliga, ibland dödliga, konsekvenser för vitala organ som hjärta och njurar. Den goda nyheten är att sjukdomen är i hög grad behandlingsbar och kan kontrolleras med rätt veterinärvård.
 • Feline Aging & How it Affects Your Cat's Brain

  The impact of brain aging illnesses in senior cats can be significant not only on your cat, but on your entire family as well.

Relaterade produkter