Utfodra din kattunge: matnyttig information

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Utfodra din kattunge: matnyttig information

Kitten Image

När du tar hem din kattunge för första gången är det bäst att fortsätta ge det foder katten är van vid. Alla foder för kattungar är inte likadana - exempelvis har vissa mycket högre kvalitet på ingredienserna än andra. Därför kanske du vill byta ut din kattunges foder till ett foder som är rekommenderat av din veterinär. Detta behöver du göra över en period på 5-7 dagar; din veterinär kan rådgiva dig gällande detta. Blanda det nya fodret med det gamla, och öka gradvis mängden fram tills att endast det nya fodret finns i kattungens matskål.

Precis som man kan tänka sig så är en kattunges mage liten, så till att börja med behöver katten små men frekventa måltider. Detta betyder att du ska ställa fram färskt foder i en ren skål upp till 4 gånger per dag tills katten är 6 månader gammal.

Gör ett noggrant val

Ett “komplett” foder för kattungar tillgodoser alla vitaminer och mineraler din kattunge behöver i en form som är enkel att utfodra, antingen som torrfoder, eller våtfoder i burk eller portionspåse. Om du är osäker på vilket du ska köpa kan din veterinär ge dig råd gällande vilket foder som är bäst för din katt. Men oberoende vilket foder du än väljer så ska du följa utfodringsguiden på paketet, och vara försiktig med att inte övergöda din kattunge.

Törstiga kattungar

Tro det eller ej, kattungar dricker inte mjölk. För vissa katter kan komjölk faktiskt orsaka diarré. Om du vill ge din kattunge mjölk finns det speciellt formulerad kattmjölk tillgänglig. Trots det ska du försäkra dig om att alltid ha en skål med färskt, rent vatten tillgänglig för din kattunge. Om du misstänker att kattungen inte dricker tillräckligt kan det bero på att den känner smaken av kemikalier i vattnet, då kan du ge katten stilla flaskvatten. Vissa katter föredrar att dricka från strömmande vattenkällor, som fontäner eller droppande kranar, då kan du köpa en vattenfontän designad specifikt för katter. Glöm inte att om katten äter torrt, knaprigt foder, är det viktigt att du ger katten gott om vatten.

Oroa dig inte, att vara sjuk ibland är normalt

Om din kattunge har ett litet matsmältningsproblem, eller behöver hosta upp en hårboll, kommer den göra sig själv “sjuk” genom att äta gräs. Detta är naturligt och det finns inget att oroa sig över. Men om kräkningarna fortsätter och du upptäcker andra symptom ska du kontakta din veterinär.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter