Klickerträning: Hur det kan fungera för din valp

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Mästare och befälhavareCommands clickerCommands clicker

Din valp kommer att älska att göra dig nöjd; han kommer att njuta av ditt godkännande och kommer att visa upp sig för att få det! Men han kommer att förvänta sig att du ska ha ansvaret, så det kommer att bli väldigt roligt att lära honom att uppföra sig. När han väl har lärt sig några grundläggande kommandon blir det mycket lättare att kommunicera med valpen, vilket hjälper dig att bygga upp en relation med honom. Du kan till exempel se till att han alltid kommer när han blir kallad, går på hälarna och beter sig väl när han är ute.

Ett bra sätt att göra detta är att använda metoden "Clicker Training". Clicker Training utvecklades på 1940-talet som ett sätt att kommunicera med delfiner och valar, och principerna kan lätt överföras till hundar. Det är ett snällt, modernt och vetenskapligt sätt att göra det enkelt att träna husdjur.

Hur det fungerar

Principen för klickerträning är att associera "klick" med rätt beteende, belöna beteendet och se till att din valp förstår varför den fick belöningen.

Genom att använda klicket för att markera rätt beteende vet din valp exakt vad han gjorde för att bli belönad. Clicker Training bygger på positiv förstärkning - eller belöning - vilket innebär att bestraffning inte behövs.

Det bästa sättet att uppnå resultat är att träna din valp på ett enkelt sätt. Med klickerträning associerar din valp klickandet med ett gott beteende och förväntar sig belöningar när han lyckas. Börja med att ge godis och övergå sedan, allteftersom du gör framsteg med varje kommando, till att använda beröm och lite kramande som belöning.

Komma igång

Du kan få din valp att göra nästan vad som helst, från enkla kommandon som "sitt" och "stanna" till att hämta fjärrkontrollen eller hämta dina tofflor. Allt som krävs är lite tålamod.

När du börjar ska du hitta en plats utan distraktioner och ha torrfoder redo som belöning.

Börja med grunderna: säg valpens namn. Så fort han tittar på dig klickar du och ger honom en kaka som belöning. (Valpens öron är mycket känsliga, så var försiktig så att du inte håller klickaren för nära.)

Han kommer snart att förstå att när han hör sitt namn och ger dig sin fulla uppmärksamhet, kommer han att belönas med ett klick och en godbit. Använd detta som grundprincip för alla kommandon som du vill att han ska lära sig. Klicka alltid och belöna när han gör bra ifrån sig. När han väl har lärt sig det kan du börja med fler kommandon, som "sitta", "stanna" och "ner".

Lite i taget

Din valp kommer att se allt som en lek, så håll honom stimulerad genom att ändra det han lär sig. Det är också mycket lättare att göra det lite i taget i stället för att göra det i en enda stor session. Utför varje kommando i ungefär fem minuter och återkom till det när du kan.

Öva kommandona på många olika platser: i vardagsrummet, trädgården, hallen eller köket, till och med på promenader, så att han vänjer sig vid att svara på dig i alla möjliga situationer. Du kan använda klicktekniken för att hjälpa till med andra aspekter av din valps träning, t.ex. för att få den att stå stilla när den ska undersökas och för att vänja den vid att åka bil.

Din valp lär sig mycket snabbt och reagerar på kärlek och ömhet samt belöningar. Träning bidrar till att skapa ett varaktigt band mellan er två och du kommer att belönas med en glad, lydig och vältränad hund.

För information om andra aspekter av utbildningen, klicka här

Relaterade artiklar

 • Hjälp din valp socialisera

  Social anpassning. Det låter som ett invecklat och viktigt uttryck. Det är det också, när det gäller din valp som ska växa upp till en vänlig, vuxen hund som ska leva livet fullt ut.
 • Flockledaren - din valp eller du?

  Hundar är flockdjur som behöver en ledare. I det här sammanhanget är det du som är flockledaren. Genom att etablera vissa regler i ett tidigt skede, hjälper du valpen att känna sig trygg och skapar ett band mellan er. Du måste få valpen att förstå att du och din familj står högst i rangordningen. Du kan etablera rangordningen med hjälp av några enkla regler:
 • Tidig träning

  Ingen kan bortse från att små valpar är söta och goa, men om de ska utvecklas till sociala och glada hundar behöver de dresseras. Valpar lär sig mycket snabbt, och därför att det viktigt att lära den rätt beteende redan från början.
 • Lydnadsträning för valpar: hur man lyckas!

  Grattis – det är dags att hämta hem din nya hundvalp! Du vet säkert redan hur viktigt det är med socialisering och ett gott uppförande för en fyrbent familjevän, och du är redo att starta ett lydnadsträningsprogram med din valp redan från början.

Relaterade produkter