Flockledaren - din valp eller du?

Published by
Minuter läsning

Vem leder flocken?

Hundar är flockdjur som behöver en ledare. I det här sammanhanget är det du som är flockledaren. Genom att etablera vissa regler i ett tidigt skede, hjälper du valpen att känna sig trygg och skapar ett band mellan er. Du måste få valpen att förstå att du och din familj står högst i rangordningen. Du kan etablera rangordningen med hjälp av några enkla regler:

 

Bordsetikett

I naturligt tillstånd äter flockledaren alltid först. Valpen kommer att acceptera det, men du måste vara väldigt tydlig. Valpen ska inte äta samtidigt som familjen. Om du ger valpen matbitar från bordet kommer den tro att den har ett övertag. Detta mönster blir väldigt svårt att bryta. Det kan leda till besvärliga situationer, i synnerhet när du har gäster. För mer information se Grundregler.

 

Sovrumsregler

Flockledaren tar alltid den bästa sovplatsen och valpen måste få veta att sängen är en förbjuden zon. Om du börjar låta valpen sova i sängen, kommer du aldrig att kunna få den att sluta ligga där. Valpen kan dessutom börja behandla sängen som sitt eget revir.

 

Valpen är inte alltid universums mittpunkt

Valpen måste kunna respektera att flockledaren behöver tid för sig själv. Om du inte är tydlig med detta, kommer valpen tro att den måste följa med dig vad du än gör, oavsett om det är lämpligt eller inte. Vänj valpen vid att inte ständigt stå i rampljuset genom att avsätta lite tid - omkring en halvtimme - då du inte ger valpen någon uppmärksamhet alls. Det kan låta grymt, men valpen måste lära sig att den inte kan styra dig.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter