Resa med din valp

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Nuförtiden finns det hela andra förutsättningar för att kunna ta med din valp på semestern. Många hundtidningar har förteckningar över semesterställen som även tar emot hundar.

Du kan även ta med din hund utomlands tack vare det nya europeiska djurpasset Det innebär at hundar som bor i Sverige kan lämna landet och återvända från europeiska länder utan att behöva sitta i karantän. Det är veterinären som utfärdar djurpass och med alla vaccinationer (t.ex mot rabies) som skall tas samt blodprov som bevisar att hunden har fått tillräckligt skydd av vaccinerna kan det ta uppemot 7 månader innan det är klart att resa så det är viktigt att du har bra framförhållning. Olika länder har olika krav på vaccinationer så se till att kontrollera aktuella krav hos aktuella ambassader eller konsulat.


Det är också självklart att valpen ska ha fått alla vaccinationer och valpsprutor innan ni åker på semester vare sig det gäller inom Sverige eller utomlands. Kontakta din veterinär om du är osäker.


Förbered valpen för resan

Det är viktigt att valpen är frisk och kry när ni ska resa. Under långa resor kan hundar bli åksjuka och uppvisa stressymtom. Du kan fråga veterinären om medicin mot åksjuka eller lugnande medel om hunden har svårt att hantera långa resor.

Du måste också vänja valpen vid bilresor innan ni reser bort. När valpen har gjort sig hemmastadd i huset, kan du börja med att låta den få vistas i bilen eller få sova en stund där. När valpen har vant sig vid bilen, kan ni börja ta kortare bilturer och långsamt öka längden på turerna.

 

Innan ni ger er iväg

Valpen ska utfodras långt innan resan börjar. Om det inte finns någon möjlighet till det, kan det vara en idé att vänta med maten tills ni har nått resmålet. Se också till att valpen har ett halsband med din adress och alla telefonnummer.

Du bör också överväga att chip-märka valpen.

Chip-märkning är ett enkelt och effektivt sätt att koppla samman valpen med dig. Det är som en slags garanti att ni kommer att återförenas om valpen går vilse, rymmer eller blir stulen. Ett litet mikrochip lika stort som ett riskorn implanteras under valpens hud. Chippet syns inte, men kan läsas av med en speciell avläsare. Veterinären kan berätta mer om chip-märkning. I Sverige är det lag på att alla hundar skall vara märkta och ägarregistrerade och det vanligaste märkningssättet är idag just chipmärkning.

 

På väg

Valpen måste alltid transporteras säkert, helst i en säkerhetsbur som sitter fast i bilen (i lastutrymmet i kombibilar). Om du inte har någon möjlighet att sätta hunden i en bur, ska valpen sättas fast i ett särskilt hundsäkerhetsbälte eller en sele. Om du har en kombi kan hunden sitta bakom ett hund-/lastgaller. Kom ihåg att det ska finnas tillräckligt med utrymme för att valpen ska kunna stå upp, vända sig, sitta och ligga bekvämt. Lås aldrig in hunden i bakluckan eller ha den i framsätet om den inte har någon form av säkerhetsbälte.

 

Rastning

Om du är på en lång resa ska du stanna ofta och rasta hunden, och ge den vatten. Även om du bara gör ett kort stopp för mat eller toalettbesök ska du aldrig lämna valpen i en varm och oventilerad bil. Parkera bilen i skuggan och lämna alla fönster på glänt. Och glöm inte: Solens läge förändras under dagen. Bilen kanske stod i skuggan för en stund sedan, men den kan snabbt hamna i direkt solljus.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter