Spannmålsfritt hundfoder: Är det rätt för din hund?

Published by
Minuter läsning

Gångarna i livsmedelsbutiken är fulla med livsmedel som är "fritt från något", såsom sockerfritt, fritt från mejeriprodukter och glutenfritt. Konsumenterna slukar dessa specialprodukter för att upprätthålla en upplevd "naturligare och mer hälsosam" nutrition, men inte bara för sig själva.

Intresset för en hälsosammare nutrition har rullat ända in i fodergången. Det är förståeligt. Din hund är trots allt en familjemedlem som förtjänar att vara lika frisk som du vill vara. En av de senaste trenderna inom foder är spannmålsfritt hundfoder.

Ska hundar äta spannmål? Spannmål har faktiskt som syfte i hundfodret att ge en mångfald viktiga näringsämne som hunden behöver.

Men spannmålsfritt hundfoder är inte nödvändigtvis bättre för din valp. Här är några vanliga spannmål som används i hundfoder och varför du bör överväga att behålla dem i hundens foder.

Vanliga spannmål som används i hundfoder

När du tittar på ingrediensförteckningen i hundfodret kan den innehålla spannmål såsom:

 • Quinoa
 • Majs
 • Havre
 • Ris
 • Vete
 • Råg
 • Durra

Du kanske känner till de flesta av dessa spannmål. Var och en av dem är lika populära för din egen förbrukning. Vissa, som quinoa och korn, beskrivs till och med som "superlivsmedel". Korn är fiberrikt, både i löslig och olöslig form. 
Havre är känd för att vara bra för hjärthälsan när den äts som en del av en hälsosam kost och livsstil.

Har dessa ingredienser samma fördelar för hundar? Ska hundar äta spannmål?

Husky with blue eyes and blue collar staring up at owner.

Fullkorn, t.ex. majs ger hundar viktiga och utmärkt smältbara näringsämnen som protein, E-vitamin och linolsyra. Dessa näringsämnen är avgörande för hundens allmänhälsa. Det viktigaste att komma ihåg är att fodret du väljer ger din hund komplett och balanserad nutrition. Detta gäller oavsett om fodret innehåller dessa spannmål eller inte.

Spannmålsfritt är inte kolhydratfritt

Veterinärer hör också ofta från hundägare att de har valt spannmålsfritt eftersom de vill ge sin hund ett foder med lågt kolhydratinnehåll. Men spannmålsfritt och lågt i kolhydrater går inte hand i hand. För att ersätta spannmål har spannmålsfritt foder ofta ingredienser såsom potatis, äpplen och ärtor. Faktum är att vissa spannmålsfria hundfoder innehåller liknande eller till och med högre kolhydratnivåer än hundfoder som innehåller spannmål.

Allergier och spannmål

Veterinary Practice News intervjuade fyra legitimerade veterinärnutritionister om allergier och vilken roll spannmålen spelar för dem. Nutritionisterna berättade för tidskriften att majs, vete och soja sällan orsakar foderallergier.

"Jag vet ärligt talat inte var det började. Det bygger inte på någon data och det finns utmärkta foder som innehåller en eller flera av dessa ämnen" säger Cailin Heinze, MS, VMD, och diplomat från American College of Veterinary Nutrition.

Kliniskt sett är de vanligaste födoämnesallergenerna nötkött och mejeriprodukter, och endast 10 procent av alla fall av husdjursallergi orsakas av livsmedel. De flesta husdjur reagerar faktiskt på omvärlden, som pollen från gräs, träd, mögel och loppor, inte på livsmedel. Om du misstänker att din hund lider av en allergisk reaktion - antingen från miljön, maten eller en kombination av de två - prata med din veterinär om de problem som din stackars kompis upplever. Under konsekvent professionell behandling kan du sedan genom noggranna matförsök avgöra om han har en födoämnesallergi och mot vilken ingrediens din hund reagerar negativt.

Rätt spannmålsfritt foder för din hund

Gällande vissa hundar som är känsliga för spannmål bör du i så fall leta efter ett spannmålsfritt hundfoder av hög kvalitet som fortfarande ger ett balanserat näringsinnehåll. Hill 's Science Plan Adult Grain Free (spannmålsfritt foder för vuxna hundar) är till exempel framtaget med prebiotika för att främja näringsupptag och matsmältningshälsa, ge näring åt en strålande och glänsande hud och päls samt erbjuda en mängd kliniskt bevisade antioxidanter utan konstgjorda färgämnen, smakämnen eller konserveringsmedel.

Hur vet du om det du ger din hund är av hög kvalitet?

Som människor kan hundar ha egna behov för näringsämne. När du väljer rätt foder för din hund prata med din veterinär och gör dina egna forskningar så du kan hitta den rätta balansen som möter din hunds behov.

REFERENCE:

1Eckstein, S. (n.d.). Caring for a Dog with Food Allergies. Retrieved August 1, 2019, from https://pets.webmd.com/dogs/guide/caring-for-a-dog-that-has-food-allergies#1

Contributor Bio

Kara Murphy

Kara Murphy

 

Kara Murphy är en frilansande författare i Erie, Pa. Hon har en goldendoodle med namnet Maddie

 

Relaterade artiklar

 • Riskerna med för mycket protein i hundfoder

  En vanlig missuppfattning bland hundägare är att hundar är absoluta köttätare och kräver foder som huvudsakligen består av kött. Det stämmer inte.
 • Hur och när ska du utfodra din valp?

  Dogs running Det är viktigt att du matar din valp rätt med mängd mat vid regelbundna tider. Din valp behöver rätt mängd näringsämnen för att växa och bli en frisk vuxen hund. Det är livsviktigt för din valps hälsa att hans fysiska tillstånd övervakas regelbundet och att mängden mat justeras medan han växer.
 • Helgmat du ska undvika att ge din hund

  Högtider innebär delande och gemenskap vilket innebär att din hund kan bli bortskämd med extra godsaker. Det är inget fel i att festa med din ludna vän, men det är viktigt att veta vad hundar inte bör äta.
 • Hundar har andra näringsbehov än människor  

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Medium Chicken är sammansatt för att bevara muskelmassa och en god hälsa hos vitala organ. Med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och Omega 3-fettsyror.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • Hill's™ Science Plan™ Hund Vuxen Light Mini med Kyckling

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> CANINE ADULT LIGHT MINI with CHICKEN är ett komplett fullfoder för småraser som har lätt för att gå upp i vikt. Med ingredienser av hög kvalité och vår unika Vikt Management sammansättning hjälper vi dig att hålla din lilla hund sund och frisk.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>