Spannmålsfritt hundfoder: Är det rätt för din hund?

Published by
Minuter läsning

Gångarna i livsmedelsbutiken är fulla med livsmedel som är "fritt från något", såsom sockerfritt, fritt från mejeriprodukter och glutenfritt. Konsumenterna slukar dessa specialprodukter för att upprätthålla en upplevd "naturligare och mer hälsosam" nutrition, men inte bara för sig själva.

Intresset för en hälsosammare nutrition har rullat ända in i fodergången. Det är förståeligt. Din hund är trots allt en familjemedlem som förtjänar att vara lika frisk som du vill vara. En av de senaste trenderna inom foder är spannmålsfritt hundfoder. Ska hundar äta spannmål? Många hundägare som väljer spannmålsfria foder tror att spannmål helt enkelt är utfyllnadsmedel i hundfoder för att hålla nere priserna med lite eller inget näringsvärde. Hundägare har till och med förknippat spannmål med foderallergier som har påverkat deras hund, vilket oroat hundägare.

Men spannmålsfritt hundfoder är inte nödvändigtvis bättre för din valp. Här är några vanliga spannmål som används i hundfoder och varför du bör överväga att behålla dem i hundens foder.

Vanliga spannmål som används i hundfoder

När du tittar på ingrediensförteckningen i hundfodret kan den innehålla spannmål såsom:

 • korn
 • bovete
 • majs
 • havre
 • quinoa
 • ris

Du kanske känner till de flesta av dessa spannmål. Var och en av dem är lika populära för din egen förbrukning. Vissa, som quinoa och korn, beskrivs till och med som "superlivsmedel". New York Times föreslår att quinoa anses vara ett superlivsmedel på grund av den stora mängden protein, järn och fibrer som finns i varje portion. Korn är fiberrikt, både i löslig och olöslig form.

Har dessa ingredienser samma fördelar för hundar? Ska hundar äta spannmål?

Husky with blue eyes and blue collar staring up at owner.

Fullkorn, t.ex. majs ger hundar viktiga och utmärkt smältbara näringsämnen som protein, E-vitamin och linolsyra. Dessa näringsämnen är avgörande för hundens allmänhälsa. Det viktigaste att komma ihåg är att fodret du väljer ger din hund komplett och balanserad nutrition. Detta gäller oavsett om fodret innehåller dessa spannmål eller inte.

Spannmålsfritt är inte kolhydratfritt

Veterinärer hör också ofta från hundägare att de har valt spannmålsfritt eftersom de vill ge sin hund ett foder med lågt kolhydratinnehåll. Men spannmålsfritt och lågt i kolhydrater går inte hand i hand. För att ersätta spannmål har spannmålsfritt foder ofta ingredienser såsom potatis, äpplen och ärtor. Faktum är att vissa spannmålsfria hundfoder innehåller liknande eller till och med högre kolhydratnivåer än hundfoder som innehåller spannmål.

Allergier och spannmål

Ett annat vanligt skäl som veterinärer hör från hundägare är att de väljer att köpa spannmålsfritt foder för att deras hundar lider av allergier. Veterinary Practice News intervjuade fyra legitimerade veterinärnutritionister om allergier och vilken roll spannmålen spelar för dem. Nutritionisterna berättade för tidskriften att majs, vete och soja sällan orsakar foderallergier.

"Jag vet ärligt talat inte var det började. Det bygger inte på någon data och det finns utmärkta foder som innehåller en eller flera av dessa ämnen" säger Cailin Heinze, MS, VMD, och diplomat från American College of Veterinary Nutrition.

Veterinary Dermatology utvärderade också nyligen 278 hundar med foderallergier och undersökte problem-ingrediensen för varje hund som undersöktes. Nötkött var det vanligaste allergenet och svarade för 95 av de rapporterade fallen. Mejeriprodukter svarade för 55 fall, vilket gjorde det till den näst vanligaste orsaken. Majs identifierades som orsaken hos endast sju av hundarna i studien.

Om du misstänker att din hund har foderallergi (vanliga symtom på foderallergier är klåda, pälsavfall, inflammerad hud, sår och skorv) ska du först tala med din veterinär om de besvär som din stackars hund upplever. Under konsekvent professionell behandling kan du sedan avgöra vilken ingrediens din valp reagerar negativt på genom noggranna fodertester.

Rätt spannmålsfritt foder för din hund

Gällande vissa hundar som är känsliga för spannmål bör du i så fall leta efter ett spannmålsfritt hundfoder av hög kvalitet som fortfarande ger ett balanserat näringsinnehåll. Hill 's Science Plan Adult Grain Free (spannmålsfritt foder för vuxna hundar) är till exempel framtaget med prebiotika för att främja näringsupptag och matsmältningshälsa, ge näring åt en strålande och glänsande hud och päls samt erbjuda en mängd kliniskt bevisade antioxidanter utan konstgjorda färgämnen, smakämnen eller konserveringsmedel.

Hur vet du om det du ger din hund är av hög kvalitet? Ett sätt att avgöra om tillverkaren följer höga nutritions-standarder är att kontrollera om deras foder uppfyller riktlinjerna som fastställts av Association of American Feed Control Officials (AAFCO), som fastställer standarder för djurfoder i USA. För att ett hundfoder ska få marknadsföras som "komplett och balanserat" måste det uppfylla dessa nutritions-standarder som fastställts av AAFCO (lyckligtvis uppfyller eller överträffar alla Hill’s varumärken dem).

Det viktiga att komma ihåg när du väljer foder till din hund är att olika hundar liksom människor kan ha olika nutritionsbehov. Det finns inget foder som är perfekt för alla hundar. Men genom att lära dig mer om nutrition kan du hitta den rätta balansen för att tillgodose din valps behov.

Contributor Bio

Kara Murphy

Kara Murphy

 

Kara Murphy Kara Murphy är en frilansande författare i Erie, Pa. Hon har en goldendoodle med namnet Maddie

 

Relaterade artiklar

 • Riskerna med för mycket protein i hundfoder

  En vanlig missuppfattning bland hundägare är att hundar är absoluta köttätare och kräver foder som huvudsakligen består av kött. Det stämmer inte.
 • Hur och när ska du utfodra din valp?

  Dogs running Det är viktigt att du matar din valp rätt med mängd mat vid regelbundna tider. Din valp behöver rätt mängd näringsämnen för att växa och bli en frisk vuxen hund. Det är livsviktigt för din valps hälsa att hans fysiska tillstånd övervakas regelbundet och att mängden mat justeras medan han växer.
 • Helgmat du ska undvika att ge din hund

  Högtider innebär delande och gemenskap vilket innebär att din hund kan bli bortskämd med extra godsaker. Det är inget fel i att festa med din ludna vän, men det är viktigt att veta vad hundar inte bör äta.
 • Hundar har andra näringsbehov än människor  

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet

Relaterade produkter