Spannmålsfritt hundfoder: Är det rätt för din hund?

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Gångarna i livsmedelsbutiken är fulla med livsmedel som är "fritt från något", såsom sockerfritt, fritt från mejeriprodukter och glutenfritt. Konsumenterna slukar dessa specialprodukter för att upprätthålla en upplevd "naturligare och mer hälsosam" nutrition, men inte bara för sig själva.

Intresset för en hälsosammare nutrition har rullat ända in i fodergången. Det är förståeligt. Din hund är trots allt en familjemedlem som förtjänar att vara lika frisk som du vill vara. En av de senaste trenderna inom foder är spannmålsfritt hundfoder.

Ska hundar äta spannmål? Spannmål har faktiskt som syfte i hundfodret att ge en mångfald viktiga näringsämne som hunden behöver.

Men spannmålsfritt hundfoder är inte nödvändigtvis bättre för din valp. Här är några vanliga spannmål som används i hundfoder och varför du bör överväga att behålla dem i hundens foder.

Vanliga spannmål som används i hundfoder

När du tittar på ingrediensförteckningen i hundfodret kan den innehålla spannmål såsom:

 • Quinoa
 • Majs
 • Havre
 • Ris
 • Vete
 • Råg
 • Durra

Du kanske känner till de flesta av dessa spannmål. Var och en av dem är lika populära för din egen förbrukning. Vissa, som quinoa och korn, beskrivs till och med som "superlivsmedel". Korn är fiberrikt, både i löslig och olöslig form. 
Havre är känd för att vara bra för hjärthälsan när den äts som en del av en hälsosam kost och livsstil.

Har dessa ingredienser samma fördelar för hundar? Ska hundar äta spannmål?

Husky with blue eyes and blue collar staring up at owner.

Fullkorn, t.ex. majs ger hundar viktiga och utmärkt smältbara näringsämnen som protein, E-vitamin och linolsyra. Dessa näringsämnen är avgörande för hundens allmänhälsa. Det viktigaste att komma ihåg är att fodret du väljer ger din hund komplett och balanserad nutrition. Detta gäller oavsett om fodret innehåller dessa spannmål eller inte.

Spannmålsfritt är inte kolhydratfritt

Veterinärer hör också ofta från hundägare att de har valt spannmålsfritt eftersom de vill ge sin hund ett foder med lågt kolhydratinnehåll. Men spannmålsfritt och lågt i kolhydrater går inte hand i hand. För att ersätta spannmål har spannmålsfritt foder ofta ingredienser såsom potatis, äpplen och ärtor. Faktum är att vissa spannmålsfria hundfoder innehåller liknande eller till och med högre kolhydratnivåer än hundfoder som innehåller spannmål.

Allergier och spannmål

Veterinary Practice News intervjuade fyra legitimerade veterinärnutritionister om allergier och vilken roll spannmålen spelar för dem. Nutritionisterna berättade för tidskriften att majs, vete och soja sällan orsakar foderallergier.

"Jag vet ärligt talat inte var det började. Det bygger inte på någon data och det finns utmärkta foder som innehåller en eller flera av dessa ämnen" säger Cailin Heinze, MS, VMD, och diplomat från American College of Veterinary Nutrition.

Kliniskt sett är de vanligaste födoämnesallergenerna nötkött och mejeriprodukter, och endast 10 procent av alla fall av husdjursallergi orsakas av livsmedel. De flesta husdjur reagerar faktiskt på omvärlden, som pollen från gräs, träd, mögel och loppor, inte på livsmedel. Om du misstänker att din hund lider av en allergisk reaktion - antingen från miljön, maten eller en kombination av de två - prata med din veterinär om de problem som din stackars kompis upplever. Under konsekvent professionell behandling kan du sedan genom noggranna matförsök avgöra om han har en födoämnesallergi och mot vilken ingrediens din hund reagerar negativt.

Rätt spannmålsfritt foder för din hund

Gällande vissa hundar som är känsliga för spannmål bör du i så fall leta efter ett spannmålsfritt hundfoder av hög kvalitet som fortfarande ger ett balanserat näringsinnehåll. Hill 's Science Plan Adult Grain Free (spannmålsfritt foder för vuxna hundar) är till exempel framtaget med prebiotika för att främja näringsupptag och matsmältningshälsa, ge näring åt en strålande och glänsande hud och päls samt erbjuda en mängd kliniskt bevisade antioxidanter utan konstgjorda färgämnen, smakämnen eller konserveringsmedel.

Hur vet du om det du ger din hund är av hög kvalitet?

Som människor kan hundar ha egna behov för näringsämne. När du väljer rätt foder för din hund prata med din veterinär och gör dina egna forskningar så du kan hitta den rätta balansen som möter din hunds behov.

REFERENCE:

1Eckstein, S. (n.d.). Caring for a Dog with Food Allergies. Retrieved August 1, 2019, from https://pets.webmd.com/dogs/guide/caring-for-a-dog-that-has-food-allergies#1

Contributor Bio

Kara Murphy

Kara Murphy

 

Kara Murphy är en frilansande författare i Erie, Pa. Hon har en goldendoodle med namnet Maddie

 

Relaterade artiklar

 • Choosing the Right Food For Your Small Dog's Life Stages

  As small and toy breed dogs age, their nutritional needs change.
 • How Fat Can Be Good for Your Dog

  Dogs running Discover the positive effects fat can have on keeping your dog healthy.
 • Några grundregler

  Allteftersom valpen blir större, ökar behovet av självhävdelse. Valpar väljer ofta matplatsen som slagfält. Men det är ett misstag att låta dig styras av valpen. Du måste visa att du inte ger efter för alla krav.
 • Mata din valp

  Under de första dagarna ska du ge valpen samma foder som uppfödaren har använt. Detta hjälper valpen att vänja sig vid miljön. Om du vill byta foder ska du göra det gradvis. Börja med att blanda i lite av det nya fodret i det gamla fodret och öka gradvis andelen med nytt foder under en vecka till dess att övergången är klar.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>